Jo-jo učinek na srčno ter možgansko kap

Ljudi, katerih teža, tlak, holesterol in sladkor v krvi nihajo, bolj ogrožata srčna in možganska kap v primerjavi s tistimi, pri katerih se ti parametri ne spreminjajo veliko, sporoča nova korejska raziskava.

Debelost in trajno povišan krvni tlak, holesterol in sladkor v krvi so že dlje časa povezani s povečanim tveganjem za srčno in možgansko kap ter smrt iz teh razlogov. Manj je znano, kaj se dogaja, ko ti presnovni dejavniki tveganja nihajo, zlasti če ni postavljene diagnoze sladkorne ali hipertenzijske bolezni. Znanstveniki so proučevali podatke, ki jih je zbralo korejsko zdravstveno zavarovanje med letoma 2005 in 2012 od več kot 6,7 milijona ljudi, ki dotlej niso imeli srčne kapi, sladkorne bolezni, povišanega tlaka ali holesterola. Vsi so imeli v tem času vsaj tri zdravstvene preglede, znanstveniki pa so polovico spremljali še vsaj 5,5 let.

Med raziskavo jih je skoraj 55.000 umrlo, več kot 22.000 jih je utrpelo možgansko kap ter več kot 21.000 srčno kap. V primerjavi z ljudmi, katerih teža, tlak, holesterol in sladkor v krvi niso nihali, so imeli tisti z največjim nihanjem 2,3-krat več možnosti, da bodo med raziskavo umrli, ter več kot 40 odstotkov več možnosti za srčno oziroma možgansko kap. Nauk zgodbe je, da se je bolje izogibati stalnemu hujšanju in pridobivanju teže, a obenem avtorji študije poudarjajo, da to ne bi smelo odvrniti pretežkih ljudi od prizadevanja, da bi shujšali. Namesto tega si morajo postaviti realne, uresničljive cilje, ki bi jim omogočili, da zdravo težo ohranijo na daljši rok in se izognejo jo-jo učinku. Tudi kopičenje kilogramov je stres za organizem, ki lahko poveča tveganje za srčno in možgansko kap. Obenem sporočajo, da ni dokazov, da bi bilo hujšanje slabo za zdravje pretežkih ljudi in da celo, če jim spodleti, tega ne bi poskušali znova. Doseganje nižje teže, četudi traja omejen čas, ima več pozitivnih učinkov na presnovo večine ljudi.

  potovanje rezervacija  

Dodaj odgovor

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.