Na večerjah nizozemskega ministrstva odslej vegetarijanski meniji

Pred nekaj dnevi je Ingrid Van Engelshoven, nizozemska ministrica za šolstvo, kulturo in znanost, sporočila, da bo prišlo do spremembe standardnega menija, ki se bo stregel na uradnih dogodkih njenega ministrstva. Medtem ko je bil doslej standardni meni mesni, vegetarijanci in vegani pa so morali vnaprej zaprositi za posebne menije, bo od zdaj naprej situacija obrnjena. Standardni meni bo namreč vedno vegetarijanski, gostje s posebnimi zahtevami, torej takšni, ki bi kljub vsemu želeli mesni meni, pa bodo morali eksplicitno izraziti to željo.

Veganski meni 1200w, 450w, 768w, 696w, 1068w, 630w” sizes=”(max-width: 1200px) 100vw, 1200px”/>

Razlog za odločitev negativen okoljski vpliv mesa in mlečnih izdelkov

Odločitev nizozemske ministrice je še posebej glasno pozdravila tamkajšnja stranka za zaščito živali. V uradnem sporočilu na svoji spletni strani so zapisali, da se jim zdi odlično, da se je prav ministrica za šolstvo odločila, da postavi pozitiven zgled. Nizozemska vlada je sicer že leta 2015 priznala, da so prav meso in mlečni izdelki najbolj problematični elementi prehrane z vidika okolja. Tako se pojavlja upanje, da se bodo za podobno potezo odločila tudi druga nizozemska ministrstva. Nekateri sicer obžalujejo, da bo standardni meni vegetarijanski, ne veganski, vendar vseeno pozdravljajo to potezo kot korak v pravo smer.

 
Booking.com
 

1200w, 450w, 768w, 696w, 1068w, 630w” sizes=”(max-width: 1200px) 100vw, 1200px”/>

V Nemčiji podobna sprememba že pred nekaj leti

Spremenjeni protokol na uradnih večerjah nizozemskega ministrstva pa ni povsem nova zamisel. Podobni odločitvi smo bili na primer pred nekaj leti priča tudi v Nemčiji. Barbara Hendricks, prejšnja nemška ministrica, je uvedla celo povsem brezmesne uradne dogodke, torej tudi brez rib. Svojo odločitev je utemeljila z besedami, da predstavlja živinoreja ogromno obremenitev za okolje in igra pomembno vlogo pri podnebnih spremembah ter onesnaževanju vode in prsti. Poleg tega je podjetja, ki so zagotavljala hrano na uradnih dogodkih, prosila, naj dajo prednost sezonskim, ekološko pridelanim živilom – po možnosti takšnim, ki so prepotovali čim krajšo pot in ki so bili pridelani v skladu z načeli pravične trgovine.

Povpraševanje po brezmesnih izdelkih vse bolj narašča

Poteza nekdanje nemške ministrice za okolje je takrat naletela tudi na nekaj kritik, pri čemer je bil verjetno najglasnejši Christian Schmidt, takratni minister za kmetijstvo. Vendar pa je uspelo Barbari Hendricks kljub temu organizirati lepo število uspešnih dogodkov povsem brez mesa. Verjetno so njeno potezo pozdravili tudi mnogi državljani in državljanki Nemčije. Kot namreč kažejo podatki, se je v državi med letoma 2010 in 2015 povpraševanje po brezmesnih prehranskih izdelkih povečalo za kar 100 odstotkov. Medtem ko je v istem obdobju povpraševanje po mesnih izdelkih padlo za 10 odstotkov.

——————————–

  potovanje rezervacija  

Dodaj odgovor

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.