Priprava rastlinske prehrane je zelo preprosta

Tjaša Smuk je avtorica mladega kulinaričnega bloga Delishi, na katerem v sliki in besedi deli okusne jedi, ki jih pripravlja po izredno preprostih receptih – kar pa je še pomembneje – vse jedi so pripravljene izključno iz rastlinskih sestavin, brez glutena in sladkorja.

Če ste le za trenutek pomislili, da je rastlinsko prehranjevanje dolgočasno, vam svetujemo obisk njenega bloga, ob pogledu na jedi pa se vam bodo zagotovo cedile sline! 

Od kod izvira vaša ljubezen do priprave hrane in preizkušanja receptov?

Že od malih nog sem rada kuhala s svojo staro mamo, imela sem svoj mali pekač in valjar ter ji vedno z veseljem pomagala v kuhinji. Ljubezen do kuhanja se je z leti stopnjevala, ker sem že v osnovni šoli iz svoje prehrane popolnoma izločila vse mesne izdelke in ribe, zato sem si obroke kmalu začela pripravljati sama. Kuhanje je moj način sproščanja, vedno me spravi v dobro voljo. Je moj najljubši hobi, ki se je razvil v moje delo, v katerem neizmerno uživam.

Zakaj ste se odločili pisati kulinarični blog z recepti izključno rastlinskega izvora – kaj je bil povod za to?

Do rastlinskega načina prehranjevanja so me pripeljale zdravstvene težave. Pred tem sem se približno 12 let prehranjevala vegetarijansko, zadnja tri leta pa uživam rastlinsko, brezglutensko hrano, brez sladkorja. Zdravje se je vmes uredilo, način prehranjevanja pa sem zaradi odličnega počutja ter skrbi za živali in okolje obdržala. Povod za objavljanje receptov je bil večno vprašanje mojih prijateljev in bližnjih, kaj – zaradi vseh mojih omejitev pri prehrani – sploh jem. Zaradi poplave blogov sem želela svoje recepte predstaviti na nekoliko drugačen način in začela snemati kratke video recepte, ki so bili takrat zelo popularni v tujini. Odziv je bil zelo dober in število sledilcev je začelo kmalu naraščati.

Na kaj je še osredotočen vaš blog oz. konkretno kakšne recepte lahko bralci najdejo na njem, kaj je tisto, kar ga naredi posebnega in drugačnega?

Na moji strani bralci najdejo recepte iz 100 % rastlinskih sestavin brez glutena in sladkorja. Na preprost način želim pokazati, kako okusna in raznolika je pravzaprav rastlinska prehrana ter kako preprosta je njena priprava. Ljudi želim navdušiti za pripravo zdravih, polnovrednih obrokov in pokazati, kako lahko v svoje obroke vključijo več zelenjave in polnovrednih živil.

Vodite tudi kuharske delavnice – kdaj, kje in kaj vse se lahko v vaši družbi posameznik nauči pripraviti – skuhati, speči?

Idejo za kuharske delavnice so dali moji bralci. Vse pogosteje sem dobivala sporočila, naj jih pripravim. Nekaj časa je trajalo, da sem vse realizirala, odziv na prve delavnice Delishi pa je bil odličen. Trenutno izvajam delavnico zdravih sladic, kjer pripravljamo nadvse okusne ‘sladičke’, s katerimi se lahko sladkamo brez slabe vesti, in delavnico z brezglutenskimi drožmi, kjer ustvarjamo z ajdovim kislim testom. Več informacij o terminih in lokacijah lahko najdete na moji spletni strani. Lepo vabljeni.

Koliko časa na dan posvetite pripravi jedi in koliko ga preživite v kuhinji z namenom, da pripravljate vsebino za blog?

Kuham vsak dan, večinoma si vse obroke pripravim sama, tudi ko kam grem, imam v torbici vedno posodico s svojimi prigrizki. Določene jedi vmes poslikam ali posnamem še za na spletno stran, tako da se vse skupaj močno prepleta.

Kaj pa priprave na kuharske delavnice?

Priprave na kuharske delavnice so bolj dolgotrajne in zahtevajo veliko načrtovanja, izberem pa tiste recepte, za katere vem, da bodo najbolj navdušili in prepričali še tako skeptične vsejedce.

 
Booking.com
 

Tudi fotografiranju jedi posvetite precej časa, saj so vse vaše fotografije naravnost božanske – koliko energije gre za ustvarjanje slastne fotografije?

Najprej hvala za tako lep kompliment (smeh). Fotografiranje in stiliranje jedi sta moja velik strast, poleg okusnega recepta se mi zdi zelo pomembno, kako je jed predstavljena. Ker jemo najprej z očmi, sta videz in privlačna fotografija jedi zelo pomembni. Dostikrat že med pripravo recepta dobim jasno idejo, kako bi jed predstavila, nato sledi izbira krožnikov in dodatkov ter fotografiranje. Še več časa mi vzame snemanje receptov, vendar vem, koliko mojim bralcem pomeni, da lahko vidijo potek priprave jedi, ne pa samo končno sliko.

Kako pa se lotite priprave novih receptov?

Inspiracija za nove recepte je lahko že ena sama sestavina, letni čas, sestavine v hladilniku ali trenutni navdih. Ideje za nove recepte kreiram v glavi in jih nato realiziram v kuhinji. Večinoma novi recepti nastanejo čisto spontano, idej pa imam toliko, da jih sproti ne morem uresničiti. Moji zvezki so vedno polni zapiskov za različne nove kreacije in kombinacije okusov.

Kateri recept je na vašem blogu do danes požel največ ogledov?

Največ ogledov imajo sadni riževi zavitki, skoraj 24.000.

Kaj pa največ navdušenja, morda vprašanj?

Največ vprašanj in odzivov pa sem prejela na video, kako pripraviti domač kokosov jogurt.

Kakšne načrte imate z blogom za prihodnost in kaj se bo dogajalo z vašimi delavnicami?

Rada bi nadaljevala z objavljanjem receptov, predvsem v video obliki, in s svojimi jedmi navdušila čim več ljudi ter jim približala rastlinski način prehranjevanja. Trenutno pripravljam program za novo delavnico prazničnih sladic in nove termine za že obstoječi delavnici.

Bučni golaž

Sestavine:

  • 1 velika čebula
  • 3 stroki česna
  • 1/3 skodelice na kocke narezane rdeče paprike
  • začimbe (1 žlička majarona, 1/2 žličke timijana, 1/4 žličke muškatnega oreščka, 1/2 žličke mletih koriandrovih semen, 1/2 žličke paprike v prahu)
  • 1 žlička soli
  • 1/3 skodelice pelatov
  • 1/2 žlice paradižnikovega koncentrata
  • 500 g mešanih buč, narezanih na kocke (maslena, hokaido, muškatna buča)
  • 2 lovorjeva lista
  • 400 ml jušne osnove
  • manjša žlica balzamičnega kisa

Priprava:

Čebulo narežemo in popražimo na kokosovem ali olivnem olju. Ko se zmehča, ji dodamo nasekljan česen, rdečo papriko, začimbe in sol ter nekaj minut pražimo na srednjem ognju. Dodamo pelate, paradižnikov koncentrat, buče in dva lovorjeva lista, zalijemo z jušno osnovo in na srednjem ognju kuhamo približno 40 minut (do ene ure) oziroma dokler se buče ne zmehčajo in jušna osnova pokuha. Če je golaž pregost, dodamo še nekaj jušne osnove, če je preredek, ga kuhamo dlje. Kuhan golaž nekajkrat rahlo pretlačimo s tlačilko za krompir, dodamo balzamični kis in po potrebi dosolimo. Postrežemo toplo z nekaj bučnimi semeni.

Besedilo: Metka Pravst  // Fotografije: osebni arhiv

Liza - 47/2018

  potovanje rezervacija  

Dodaj odgovor

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.