13 zlatih nasvetov v kuhinji

13 zlatih nasvetov v kuhinji

1. Kako najlažje ločite beljak od rumenjaka ?
Zelo preprosto. Jajce razbijte nad lijem. Beljak bo zdrsnil skozi ozko grlo, rumenjak pa bo ostal na površju. Pa dodajmo še en novodobni trik – rumenjak preprosto posesajte skozi grlo plastenke.

2. Cvrtje brez jajc

Želeli ste ocvreti meso, pa vam je zmanjkalo jajc? Dobro je vedeti, da lahko namesto jajc uporabite tudi koruzno moko.

3. Odlična zamenjava za kolače
Če želite speči biskvit za torto in vam je zmanjkalo jajc, lahko namesto njih uporabite deciliter mleka ali smetane ter žlico kisa. Za čvrst sneg iz ne ravno svežih jajc beljakom pred miksanjem dodajte malo soli ali limonin sok.

4. S čim povezati mleto meso ?
Meso za polpete namesto z jajci lahko povežete z naribanim surovim krompirjem. Vsem jedem, ki jih pripravljate iz mletega mesa, dodajte nekaj kapljic limoninega soka, saj bo veliko okusnejše.

5. Tudi pecilni prašek je zamenljiv
Tri do štiri žlice ruma bodo testu dali enak učinek.

6. Ne mečite stran počenih jajc

Če želite skuhati jajce, ki je malce počilo, ga premažite z nekaj kapljicami limoninega soka ter potopite v hladno vodo ter skuhajte.

7. Pošteno ga potolcite

Če želite potolči zrezek in ga stanjšati, za nekaj časa potopite bat v vodo pred tolčenjem.

8. Vam gori v ustih ?

Če ste ugriznili v pekočo papriko, nikar ne posezite po vodi, saj vas bo še bolj peklo. Rajši dajte na jezik malo soli, ki bo ublažila pekoč občutek.

9. Oživite solato
Če je solata ovenela, jo potopite za 15 minut v mlačno vodo, ki ste jih dodali nekaj kapljic limoninega soka ali kisa. To ji bo povrnilo svežino.

10. Kaj pa je z juho ?
Če je preslana, ji dodajte olupljen surov krompir in pokuhajte 15 minut. Če meso postavite v hladno vodo, bo juha okusnejša. Velja tudi obratno – če meso dodate v vročo vodo, bo okusnejše. Želite temnejšo barvo juhe? Lupino od čebule ali nekaj rezin čebule pred kuhanjem prepražite na malo maščobe. Želite lepo in bistro govejo juho? Korenček najprej prepražite na malo maščobe ter ga dodajte vodi, v kateri se kuha meso ter preostanek zelenjave.

Če je premastna, vanjo za nekaj minut potopite košček starega kruha, ki bo vpil odvečno maščobo. Lahko tudi odstranite maščobo s hladno žlico, ki jo izperete pod toplo vodo, ter spet ohladite pod curkom hladne vode ter ponovite postopek. Zdi se vam, da je med kuhanjem veliko juhe izhlapelo? V lonec dolijte vrelo vodo, da ne bo zaradi prehladne vode postala motna.

11. Da je tudi domače meso mehko kot duša
Če se vam zdi, da je meso domače perutnine pretrdo, ga lahko zmehčate. Natrite notranjost s sladkorjem in pustite počivati 12 ur. Nato dobro izperite, osušite ter pripravite na običajen način. Meso bo presenetljivo mehko in nežno. Če se vam med pripravo ne zmehča, juhi ali omaki dodajte malo sode bikarbone.

12. Specite ribo v kosu
Ste tudi vi med tistimi, ki se mučijo s tem, da spečejo ribo v enem kosu? Pogosto se namreč zgodi, da se ena stran zalepi na ponev, in takšno ribo bi raje vrgli v smeti kot postregli. Prvo pravilo pri pečenju ribe je, da mora biti olje, na katerem jo pečete, zares vroče. Drugo pravilo je, da mora biti riba suha. Tretje pa je, da pomokate samo eno stran ribe, odvečno moko pa dobro otresete. Na koncu ribo vedno naprej pecite s pomokane strani in ne obratno.

13. Ohranite sočnost v mesu
Če ste meso pripravili in je pečeno, vi si pa ne želite, da bi se vam posušilo, preden postavite krožnike na mizo, ga postavite nad posodo s kipečo vodo ali segreto pečico, v katero ste postavili posodo s toplo vodo.


Delite objavo s prijatelji:
 
 

Nedavne objave:  
  • Ana Klašnja o drugem otroku: Manjka mi punčka

    Vsak dan med karanteno je trenirala, saj del njene službe poteka tudi v telovadnici – a ker je morala biti doma, si je svoj »delovni« prostor uredila v spalnici. »Seveda nisem mogla izvajati skokov in drugega, ker bi potrebovala posebna baletna tla. V drugih državah so jih baletniki dobili med karanteno na dom, da so

  • Filip Flisar ima nov konjiček

    Filip Flisar je letos preživljal prav posebno poletje. »Čudno je, moram priznati, predvsem pa je nerazumljiva ta negotovost, ko, potem ko se je lanska sezona predčasno končala, ne vemo, ali se bo letošnja sploh začela. Kljub temu sem veliko delal na kondicijskih pripravah, žal pa letos poleti ni bilo ‘downhill’ tekmovanj, ki sem se jih

  • Aleksandra Pivec po današnji odločitvi sveta DeSUS

    Gantar je za Radio Slovenija dejal, da je bila odločitev sveta DeSUS pričakovana. Odziv Pivčeve, da gre za nedemokratične postopke, pa je ocenil kot absurden. Kot pravi, je diskreditirala samo sebe s svojimi ravnanji ter postopki in si nenazadnje zato prislužila interpelacijo. Skupaj s poslansko skupino DeSUS pričakuje, da bo Pivčeva […]

  • Se tudi vi počutite izgubljene in osamljene ?

    Če ste kdaj gledali Matrico, se verjetno spominjate dela, ko se glavni igralec tako rekoč zbudi iz sanj in se zave resničnega. Nikakor lepo spoznanje, a še kako nujno za vsak naslednji korak. Znašli ste se na točki, ko vam trenutno stanje ne služi več. Treba bo spremeniti pot. A dokler ne veste, kaj želite,

  • Lasje izpadajo zaradi stresa

    Sliši se veliko, a četudi vam izpade sto las na dan, to še ni vzrok za preplah. Zaskrbljenost pa je lahko upravičena, če število izpadlih las preseže naravno mejo in če govorimo o čezmernem izpadanju las. Med najpogostejše vzroke za neprijeten pojav spadajo hormonsko neravnovesje, drastične diete, različna bolezenska stanja, reakcija […]

  • Veste, kako zdrave so hokaido buče ?

    Hokaido buče se ponašajo z zdravo kombinacijo vitaminov in mineralov. Vsebujejo kar 90 odstotkov vode, preostalo predstavljajo beljakovine, ogljikovi hidrati, vitamini in minerali. So bogat vir vitamina C, ribo-flavina, kalija, bakra in mangana. Vsebujejo tudi manjše, vendar pomembne količine vitamina E, tiamina, niacina, vitamina B6, folne […]

  • Ponosna starša Jernej in Taya Damjan

    Prvi šolski dan je čisto poseben trenutek tako za otroke kot za njihove starše. Slednji se še posebno potrudijo, da si ga bo njihov podmladek zapomnil po prijetnih rečeh, saj se v dolgih letih šolanja nabere tudi nekaj manj prijetnih. Smučarski skakalec Jernej Damjan je teden dni pred začetkom šole ženo Tayo in njuno edinko

 

Veseli smo vašega obiska …

  • 252.038 ogledov naše spletne strani.


.Imejmo se radi.



V spodnjem iskalniku poiščite: