3 vaje za odpravo bolečin v kolenih

Z vadbo lahko okrepimo mišice, ki sklepom tako dajejo boljšo podporo, izboljšamo pa tudi prekrvavitev sklepa.

Najpogostejši vzroki za bolečine v kolenu so:
  • obraba sklepnih struktur zaradi pretiravanja z določeno telesno aktivnostjo, na primer s tekom, ali
  • preobremenitev zaradi prekomerne telesne teže.

Večina ljudi meni, da se morajo zaradi bolečin v sklepih izogibati vadbi. Zato boleče sklepe ‘zdravijo’ tako, da počivajo, jih hladijo ali grejejo, jemljejo protibolečinska zdravila. Vendar so to le kratkoročne rešitve.

Bolečine v kolenu lahko odpravimo tako, da okrepimo sprednje in zadnje stegenske mišice ter mišice zadnjice. Celotni kompleks mišic bo sklep stabiliziral in razbremenil.

Primerne vaje, tudi za začetnike

1. VAJA: Izteg kolena

Vajo izvajajte sede, tako da dvigujete nogo do horizontalnega položaja. Naredite večje število ponovitev, na primer vsaj tri serije po 15 ponovitev.

Pozneje lahko vajo otežite tako, da okoli gležnjev dodate uteži.

2. VAJA: Dvig bokov (most)

Ulezite se na tla in pokrčite koleni. Roki sta ob telesu. Stisnite trebušne mišice in mišice na zadnjici ter zadnjico dvignite od tal, tako da boste s trupom in stegni tvorili ravno črto vse od ramen pa do kolen.

3. VAJA: Dvig bokov z iztegom noge

Ulezite se na tla, pokrčite koleni in dvignite zadnjico od tal, tako da naredite most.

Stisnite mišice na zadnjici in na stegnih ter dvignite levo stopalo nekoliko od tal. Pazite, da pri tem ne spustite bokov navzdol – s trupom tvorite ravno linijo vse od zadnjice pa do ramen.

Z vsako nogo naredite 30 dvigov.

Okrepljene mišice vam bodo omogočile hojo, tek in tudi poskoke brez bolečin.

Preverite še:

Pripravil: Vanja Cipot, osebni trener

Največkrat me ljudje obiščejo zaradi želje po izgubi kilogramov in preoblikovanju telesa. Česar vam ni uspelo narediti samemu v večletnem trudu, skupaj brez odrekanja in z disciplino uresničimo v samo nekaj mesecih! Redna vadba, pravilna prehrana in čas. Moj cilj je strankino zadovoljstvo!

www.v-team.si


Delite objavo s prijatelji:
 
 

Nedavne objave: 
  • Ali ima lahko lepo oblečen kmet večji ugled ?

    Ali zmoremo po vzoru tujine podeželje z oblačili predstavljati tudi pri nasin ponosno nositi oblačilo, s katerim se lahko poistovetimo, kot na primer Avstrijci v svojih značilnih nošah? Ideja je nastala pri Ekoci – eko civilni iniciativi Slovenije, ki se je skupaj z Zvezo slovenske podeželske mladine povezala […]

  • Trije lepotni nasveti za nego zrele kože

    Avtor: Snežana Zabukovec Nega zrele kože je zelo podobna negi suhe kože, zato uporabljajte izdelke za nego občutljive ali suhe kože. V obdobju po štiridesetem letu starosti se začnejo izraziteje kazati znaki staranja kože. Seveda se naša koža stara že od sredine dvajsetih let, vendar je […]

  • To, kar je Korošici Janji Garnbret uspelo na Japonskem, ni še nobeni plezalki na svetu

    To, kar je Janji uspelo na Japonskem, ni še nobeni plezalki na svetu. A izjemna slovenska plezalka Janja Garnbret ne navdušuje le s svojimi plezalnimi predstavami, temveč tudi z razmišljanjem, ki dokazuje, da kljub dosežkom ostaja z nogami trdno na tleh. V rosnih dvajsetih namreč razmišlja tudi o […]

  • Cestna pustolovščina z otroki v štirih dneh

    1. dan: Ljubljana–Salzburg–Nürnberg (600 km) Na slabi polovici poti bo prijal postanek na podeželju pod gorami, ki vas bo spomnil na življenje dedkov in babic, otroke pa prestavil v ‘daljno preteklost’: Salzburger Freilichtmuseum. Skozi deželo s petimi ‘vasicami’, ki jih predstavljajo stare […]

  • Za gripo vsako leto zboli okoli 200.000 Slovencev. Se boste cepili ?

    Zdi se, da nas virusi v tem obdobju napadajo z vseh strani, pred nekaterimi pa se lahko zaščitimo tudi s cepivi. Med takšnimi je tudi virus, ki povzroča gripo. V zadnjih mesecih se je dobro razvila debata o tem, ali se cepiti ali ne, še posebej burna je bila razprava o tem, ali so cepiva […] The post Za gripo […]

  • Riž se pokvari že uro po kuhanju

    Večina ljudi ne ve, da je kuhan riž, za razliko od surovega, zelo nagnjen h kvarjenju. (Foto: Shutterstock) Riž je tisto živilo, ki ga pogosto skuhamo v preveliki količini, a ga potem naslednji dan ponovno postrežemo kot prilogo kakšni drugi jedi. Okus ostane skoraj povsem enak, za razliko od denimo ocvrtega […]

  • Stéphanie Frappart – Najboljša nogometna sodnica na svetu

    Najboljša sodnica na svetu se je za ta dogodek pripravljala vse od 18. leta, ko se je posvetila sodniški karieri in prenehala igrati nogomet. Ni se izkazala le na letošnjem svetovnem prvenstvu v nogometu za ženske, ampak tudi v svoji domovini, kjer sodi na tekmah francoskega prvenstva – ja, v prvi ligi, in to […]


Iskanje po vsebini: