5 spomladanskih ajurvedskih nasvetov

Ko se sneg topi in zrak postaja vse bolj topel, se iz Vata časa počasi premikamo v Kapha elemente. Dnevi se daljšajo, občutimo pomladno radost, poželimo si več časa preživeti v naravi, uživati v sveži zelenjavi in sadju in počasi opuščamo svoj zimski življenski slog. 

Vse od aprila, skozi maj, in tja do junija, naj vam pomagajo naslednji nasveti: 

1. Očistite se

Na vsakem prehodu v drug letni čas je dobro prečistiti svoje telo in um. Poglejte vase (tako v vašo zunanjost in notranjost) ter opazite, kaj potrebuje očiščevanje. Morda je sedaj odličen čas, da poskusite kakšne nove vegetarijanske recepte. Morda pokličete ajurvedskega strokovnjaka in se dogovorite za posvet. Privoščite si Ayurveda Detox vikend. 

Počistite tudi svojo okolico, svojo delovno mizo (adijo vsi nepotrebni papirji), preoblečite posteljo v nove barve, počistite kuhinjske police in hladilnik ter vrzite stran pokvarjeno hrano, pojdite še v kopalnico in odstranite stvari, ki jih ne uporabljate. Urejen prostor vam bo nudil več podpore in imeli boste več inspracije v vsakodnevnem življenju. 

2. Kuhajte hranljivo hrano

Med pomladnimi meseci izbrajte živila, ki uravnovešajo Kapha došo. To so na primer: šparglji, brokoli, cvetača, ohrovt, listnata zelenjava, regrat, ajda, proso, polenta, kvinoja, divji basmati riž, pira, fižol, leča, tempeh, tofu, mandlji (namočeni, olupljeni), lanena, sončnična in bučna semena, mandljevo in laneno olje. Od začimb pa: bazilika, črni ali kajenski poper, kardamom, cimet, koriander, kumina, majaron, paprika, origano, rožmarin, pehtran, timijan, kurkuma…

Ajurverdski kuharji priporočajo toplo, lahko, pravilno začinjeno hrano. 

Zmanjšajte vnos hladne, kisle, sladke, pa tudi slane hrane, izogibajte se tudi mlečnim izdelkom in mesu. Po obroku si lahko privoščite čaj iz ingverja, črnega popra in cimeta. 

Upoštevajte ayurvedska pravila prehrane:

  • ne mešajte surovih in kuhanih živil v enem obroku, 
  • sveže pripravljene hrane ne uživajte skupaj z ostanki hrane, 
  • jejte počasi in vsak grižljaj dobro prežvečite,
  • en dan v tednu namenite uživanju le tekoče hrane, da izboljšate prebavo in očistite črevo, 
  • ne pijte zelo mrzle vode, 
  • ne jejte tri ure pred spanjem, saj slabo vpliva na spanec in prebavo, 
  • negativne misli in čustva med pripravo hrane vplivajo na kakovost hrane, zato nikoli ne kritizirajte hrane pri pripravi in uživanju.

3. Ustvarite si svoj oltar

Nekje doma si uredite svoj majhen prostor, kamor lahko postavite posebne predmete, ki vam veliko pomenijo: nanj lahko postavite fotografije, ki vas inspirirajo, kamne, kristale, kadila, spomladanske cvetlice in lepe predmete, ki vas navdajo s pozitivizmom.

4. Pojdite v naravo

Vzamite si čas, da uživate v lepoti prebujajoče se narave. Nadihajte se svežega zraka, občudujte prve cvetove in prve zelene liste. Odpravite se na krajši sprehod ali na daljši pohod. Narava bo stimulirana vaše možgane in telo. 

5. Vzpostavite nove rituale

Ustvarite novo rutino, katere se boste veselili (zvečer ali zjutraj). Bodisi je to prižiganje svež, globko dihanje, reflektiranje pred spanjem, telovadba, meditacija, pisanje dnevnika, tarot karte, kuhanje, branje… 

Med vikendom raziskujte naravo, berite knjige, obiskujte muzeje, terme, privoščite si masažo, končno pričnite z vadbo joge.

Premislite o tem, kaj ste radi počeli kot otroci in dodajte to dejavnost v svoje vsakdanje življenje. 

Najdite svoj najboljši pristop do zdravja in ne pozabite biti čuječni pri vsem, kar počnete. 

Vir: chopra.com


Delite objavo s prijatelji:
 
 

Nedavne objave: 
  • FOTO: V Antalyo za 163 evrov, v Afriko za 3052 evrov

    ANTALYA Obisk turške Antalye vas bo v tem trenutku prišel najceneje. V eksotični Turčiji se srečujeta evropska in azijska kultura, kar se odraža tudi na izjemno bogati kulinariki. Počitnice vključujejo sedem nočitev v dvoposteljni sobi z zajtrkom v hotelu z dvema zvezdicama. 163 EVROV SANTORINI […]

  • Obeta se novo partnerstvo – Bajaj snubi Triumpha

    Bajaj, ki je mimogrede tudi velik solastnik znamke KTM, si želi pod Triumphovo blagovno znamko proizvajati motocikle srednje prostorninske kapacitete. Pogovori o prevzemu oziroma prodaji naj bi bili zelo blizu zaključku, v roke Indijcev pa bi, če bo do stiska rok prišlo, Triumph moral priti do konca leta 2020. In […]

  • Čarobna Nica, avtomobili in ženske

    Zgolj z nahrbtnikom na ramenih me je pot vodila iz Trsta v Rim in nato iz Rima v sredozemsko mesto na jugu Francije, znano kot mondeno letovišče slavnih, razvajenih in bogatih turistov – Nico. V skladu s slovesom mesta, imenovanega tudi Nice la Belle (Nissa la Bella in Niçard), kar pomeni čudovita Nica, sem si […]

  • Olja za lepo kožo

    Olja so pomemben del naše prehrane, saj vsebujejo obilo snovi, ki niso le koristne, ampak celo nujne za zdravje, nekatera olja pa lahko uporabljamo tudi za nego telesa v kozmetične namene. Predstavljamo vam izbrano paleto takšnih olj in njihove največje odlike. Gorčično olje Je dober vir enkrat nenasičenih […]

  • V Splitu so se zbrali žurerji z vsega sveta; plesalo 120.000 obiskovalcev

    Sedmi festival Ultra Europe je v Split privabil žurerje z vsega sveta. Kako tudi ne, saj so tam nastopila največja imena elektronske glasbe, kot so Axwell, Steve Angello in Sebastian Ingrosso. Enega redkih povratniških nastopov so priredili tudi Swedish House Mafia. Na novem prizorišču Park Mladeži se je zvrstilo […]

  • FOTO: Miha po dolgih letih ni več pavšalist s prikolico

    Najuspešnejši plesalec iz šova Zvezde plešejo Miha Perat je tisti, kateremu zaradi strastnega plesa vsako sezono plesnega šova prisodijo kakšno romanco. No, Miha je zasebno srečno poročen z Danijelo, s katero ima dva otroka, sina Etiena in hčerko Sofio. Ujeli smo ga po dopustu, ki pa je bil […]

  • Urška in Tomaž Draž menita, da smo Slovenci dobro oblečeni

    Pravkar ste predstavili novo kolekcijo obutve v sodelovanju z Alpino. Kako se je začela ta zgodba ? Tomaž: Superga izhaja iz udobja, ampak včasih je bilo težko dobiti res lepe. Danes je to trend, pred petimi, šestimi leti pa jih ni bilo. Iz te potrebe oziroma želje, da bi na predstavitvi kolekcije na tednu mode […]