
Ko pomislimo na žar, je zagotovo za večina ljudi prva asociacija meso, nato bučke, paprike … zagotovo pa ne lubenica. Ampak, tudi ta zelenjava je lahko pečena na žaru.
Lubenica z žara
Lubenica spada med zelenjavo, na žaru pa je zelo okusna. Priprava je enostavna: narežite dober centimeter debele kose, premažite jo z oljčnim oljem, dodajte sol in poper po okusu, nato pa pecite na žaru na vsaki strani po nekaj minutk. Sladkoba bo izginila, pečena lubenica se odlično poda k pečenemu mesu in ostali zelenjavi z žara.
Zelena solata
Zelena solata neverjetno dobro prenaša vročino. Potrebujete srednje veliko glavo zelene solate, narežite jo na nekaj centimetrov debelo, če so glave manjše pa le na polovico. Premažite z oljčnim oljem, popecite na žaru, nato pa pečeno solato potresite s parmezanom.
Sir
Tudi mladi sir lahko spečete. Narežite ga na centimeter debelo, premažite z oljčnim oljem in popecite.
Avokado
Avokado dajte na žar kar z olupkom vred. Ne režite ga. Popecite ga z vseh strani, nato počakajte, da se malce ohladi, nato prerežite na pol, odstranite seme in sredico zajemite z žlico. Dajte vso sredico v skledo, dodajte nekaj kapljic oljčnega olja, origano, sesekljan česen, sol in dobro premešajte. Dobili boste odlično prilogo za k ribi z žara.
Pečete pa lahko tudi čebulo in paradižnik. Poskusite to sezono nekaj novega.
