• Post category:Njena-si

Kaj potrebujemo ?

Za testo:

  • 300 g navadne moke
  • 1/2 žličke soli
  • 1 jajce
  • 2 žlici mleka
  • 150 g masla

Za nadev:

  • 1 majhna buča hokaido
  • nekaj kapljic olivnega olja
  • sol, mlet črni poper
  • maslo
  • ostra moka
  • 125 g kisle smetane
  • 4 jajca
  • ščepec muškatnega oreščka
  • pest žajbljevih listov
  • 50 g gorgonzole
  • 100 g trdega sira (npr. gauda)

Recept - Slana pita z bučo - Sestavine za testo, nadev - Postopek priprave
Foto: profimedia – Slana pita z bučo

Postopek priprave

  1. Iz moke, soli, jajca, mleka in zmehčanega masla naredimo gladko testo. Zavijemo ga v folijo in pustimo na hladnem vsaj 120 minut.
  2. Bučo operemo, posušimo in narežemo na krhlje. Z žlico odstranimo semena in koščke buče damo na pekač. Zalijemo z oljem, solimo, popramo in pečemo v pečici na 180 °C približno 20 minut.
  3. Pekač s premerom približno 24 cm namastimo z maslom in potresemo z grobo moko. Testo razvaljamo in damo v model. Dno prebodemo z vilicami, pokrijemo s papirjem za peko, nanj damo suhi fižol in pečemo v pečici pri 180 °C približno 15 minut. Nato odstranimo papir in fižol ter pustimo, da se testo ohladi.
  4. V skledi zmešamo kislo smetano z jajci, muškatnim oreščkom, pol porcije narezanega žajblja, gorgonzolo, soljo in poprom. Nadev damo na testo, posujemo z naribanim trdim sirom in bučnimi krhlji. Pečemo pri 180 °C približno 45 minut. Pito pred serviranjem potresemo z žajbljevimi listi, ki jih lahko na kratko popražimo z malo olja.