Ana Roš na straneh britanskega časnika Financial Times o svojih bojih in zmagah

“Po večletnih prizadevanjih sta Roševa in njen soprog Valter Kramar, tudi njen poslovni partner in sommelier, uspela postaviti njuno restavracijo v odročni gorski dolini v državi brez veličastne kulinarične tradicije, na zemljevid,” je zapisala. “A uspeh še ne pomeni sreče,” ji je ob njenem obisku pri njej na začetku maja letos povedala Roševa.

“Tukaj v gorah nas ne vodijo toliko letni časi kot vreme… Ko dežuje, lahko najdemo v gozdu čisto drugačne stvari. Naučila sem se ljubiti dež. Tečem v dežju,” je še povedala v pogovoru z novinarko, potem ko se je pravkar vrnila iz Mehike.

“Ves dan ni jedla in ni imela časa, da bi se odela v kuharsko belino za večerno postrežbo. V oprijetih kavbojkah, karirasti srajci in ponošenih srebrnih škornjih, s svetlolasimi kodri na hitro spetimi v čop, je izgledala kot rokerica v naglici. A je še vedno našla čas, da je počepnila ob mizah obedovalcev in jim pojasnjevala posamezne jedi v tekoči nemščini, italijanščini in angleščini,” piše v članku.

“Uspeh pogosto pomeni veliko trpljenja. Mislite, da uživam v selfijih? Nikakor!” je novinarki še povedala Roševa. “Včasih se človek počuti kot opica v kletki. Včasih bi rada vprašala stranke: lahko samo uživate v hrani, ne da bi morali stopiti v stik z mano? Nimam pojma, kako se s tem soočajo drugi kuharski mojstri. To je tako utrujajoče,” je dejala.

Novinarki so njene jedi priklicale zgodbe, oddaljene dežele, pol pozabljene spomine. “Učinek Netflixa je uredil Hiši Franko denarne zadeve ter omogočil Roševi in Kramarju odprtje čez vso leto in izgradnjo novih spalnic in jedilnice… A Roševa ni zadovoljna. Bori se za prostor za ustvarjanje. Še posebej pa se bori sama s seboj. ‘Mislim, da najboljši chefi na svetu stalno iščejo srečo in popolnost, ki pa pogosto nikoli ne pride,’ je povedala Roševa. Kljub svojim uspehom se še vedno počuti kot outsider. Skrbi jo, da bi nekateri kuharski mojstri in kritiki mislili, da je njena slava zaradi politično korektnih oznak – lokalno, ženska, samouk – in ne toliko zaradi njene hrane,” je zaključila novinarka.

Roševo je povprašala tudi glede položaja žensk v družbi. “Ženske smo pri vsem vedno korak za drugimi, saj moramo početi toliko stvari. Za vsako žensko s kariero se včasih pokaže nemogoča misija. Najhujša je slaba vest, ki se je ne moreš znebiti, ker nisi popoln. Mislim, da je to razlog, zakaj ni več deklet v kuhinji,” je dejala, kot še piše FT. 


Delite objavo s prijatelji:
 
 

Nedavne objave: 
  • Tim Gajser bo nastopil na ameriškem spektaklu Monster Energy Cup

    Letošnja sezona MXGP se počasi bliža h koncu. Do tja nas namreč ločijo le še tri dirke in pa dirka za pokal narodov, ki bo predvidoma na sporedu konec meseca septembra na Nizozemskem, pri čemer pa je svetovni prvak v elitnem razredu že znan. To je seveda našim Tim Gajser, ki pa se je odločil, […]

  • Nuča Derenda: Sem ponosna ambasadorka za dobro otrok

    Po Arboretumu Volčji Potok se bodo prvo nedeljo v septembru zopet razlegali otroški kriki navdušenja. V čarobnih kotičkih zelene dežele se namreč obeta barvito dogajanje za vso družino, saj bo poskrbljeno za ustvarjalne rokice, športne navdušence, ljubitelje živali, adrenalina in […]

  • Premostite teh 15 psiholoških ovir

    Vse nekoristne ideje, stvari in včasih tudi ljudje, ki so okrog nas, nas lahko vlečejo na dno, krepijo negativno energijo in celo povzročijo duševne motnje. Predse si postavljamo vse preveč psiholoških ovir. Da bi pridobili svobodo, da bi spremenili življenje na bolje, jih je treba premagati, se odpovedati […]

  • Prestolnico terorizirajo pijani golobi

    Sočne hruške, ki jih na severu Dublina ne manjka, so začele počasi padati z dreves in gniti na tleh. Fermentacija iz njih naredi alkohol, česar se še posebej veselijo lokalni golobi, ki vsako leto ob tem času “žurajo” do poznih ur. Prebivalci četrti Marino zato kolege in sosede […]

  • Časovni stroj

    Marsikdo med nami si ta najbolj množično prodajan motocikel predstavlja obtežen z vsemi člani neke azijske družine, kot potujoči kokošnjak oziroma kot kakorkoli drugačen in bizaren transportni nadomestek. Morda je res tako, nekje v tretjem svetu, a Super Cub, ki je na voljo pri nas, je vendarle nekoliko […]

  • Špela Grošelj razkrila s kom najraje uživa v zajtrku

    Pevka Špela Grošelj nikoli ni skrivala, da je velika oboževalka hrane in da rada uživa v dobri kulinariki. Tudi zajtrki so pri njej izjemno pomembni, še bolj rada pa jih ima, če jih lahko uživa v izbrani družbi. “Najboljši zajtrki … So najini skupni. Sploh, če so ob […]

  • Marjan Krnjič in Jožef Sraka: Inspiracija nama je supermodel Naomi Campbell

    Talentirana in drzna mladeniča, ki se ne bojita novih izzivov, sta namreč že pred časom obiskala tečaje kreativnega pisanja, dogodki, ki so se zgodili nekaj mesecev nazaj pa so bili obema inspiracija za pisanje pravljic za otroke. Navdih za pravljice (prva pravljica, ki je že postala ‘best seller’ med […]