Ana Roš na straneh britanskega časnika Financial Times o svojih bojih in zmagah

“Po večletnih prizadevanjih sta Roševa in njen soprog Valter Kramar, tudi njen poslovni partner in sommelier, uspela postaviti njuno restavracijo v odročni gorski dolini v državi brez veličastne kulinarične tradicije, na zemljevid,” je zapisala. “A uspeh še ne pomeni sreče,” ji je ob njenem obisku pri njej na začetku maja letos povedala Roševa.

“Tukaj v gorah nas ne vodijo toliko letni časi kot vreme… Ko dežuje, lahko najdemo v gozdu čisto drugačne stvari. Naučila sem se ljubiti dež. Tečem v dežju,” je še povedala v pogovoru z novinarko, potem ko se je pravkar vrnila iz Mehike.

“Ves dan ni jedla in ni imela časa, da bi se odela v kuharsko belino za večerno postrežbo. V oprijetih kavbojkah, karirasti srajci in ponošenih srebrnih škornjih, s svetlolasimi kodri na hitro spetimi v čop, je izgledala kot rokerica v naglici. A je še vedno našla čas, da je počepnila ob mizah obedovalcev in jim pojasnjevala posamezne jedi v tekoči nemščini, italijanščini in angleščini,” piše v članku.

“Uspeh pogosto pomeni veliko trpljenja. Mislite, da uživam v selfijih? Nikakor!” je novinarki še povedala Roševa. “Včasih se človek počuti kot opica v kletki. Včasih bi rada vprašala stranke: lahko samo uživate v hrani, ne da bi morali stopiti v stik z mano? Nimam pojma, kako se s tem soočajo drugi kuharski mojstri. To je tako utrujajoče,” je dejala.

Novinarki so njene jedi priklicale zgodbe, oddaljene dežele, pol pozabljene spomine. “Učinek Netflixa je uredil Hiši Franko denarne zadeve ter omogočil Roševi in Kramarju odprtje čez vso leto in izgradnjo novih spalnic in jedilnice… A Roševa ni zadovoljna. Bori se za prostor za ustvarjanje. Še posebej pa se bori sama s seboj. ‘Mislim, da najboljši chefi na svetu stalno iščejo srečo in popolnost, ki pa pogosto nikoli ne pride,’ je povedala Roševa. Kljub svojim uspehom se še vedno počuti kot outsider. Skrbi jo, da bi nekateri kuharski mojstri in kritiki mislili, da je njena slava zaradi politično korektnih oznak – lokalno, ženska, samouk – in ne toliko zaradi njene hrane,” je zaključila novinarka.

Roševo je povprašala tudi glede položaja žensk v družbi. “Ženske smo pri vsem vedno korak za drugimi, saj moramo početi toliko stvari. Za vsako žensko s kariero se včasih pokaže nemogoča misija. Najhujša je slaba vest, ki se je ne moreš znebiti, ker nisi popoln. Mislim, da je to razlog, zakaj ni več deklet v kuhinji,” je dejala, kot še piše FT. 


Delite objavo s prijatelji:
 
 


Nedavne objave: 
  • Voditelja prisilili, da je jedel ‘smrdljivo hrano’

    Matic je vsak dan v tednu poskusil neko novo jed, ki jo še nikoli v življenju ni jedel. »Kar se tiče hrane sem zelo klasičen. Moja najljubša hrana sta dunajski zrezek in pomfri. Tudi, če grem v gostilno, petkrat pregledam meni in potem naročim preverjeno kombinacijo. Včasih pa tudi sebe presenetim […]

  • Takšno je danes Burakovo življenje

    Priljubljeni turški igralec Burak Özçivit se je očetovske vloge že dodobra privadil, njegov mali princ Kemal je namreč minule dni dopolnil šest mesecev. Zadnje pol leta je zanj in za soprogo Fahriyo Evcen prepolno čustvenih trenutkov, tekom katerih se spoznavajo in odkrivajo, kako čudovito je […]

  • Čarobna palčka za lepo zvezo: pogled v zvezde

    Sinastrija oziroma ujemanje astroloških znamenj je najstarejša veja astrologije – v malodane vseh kulturah in civilizacijah so mladi najprej obiskali astrologa in se šele po njegovih razlagah odločili za sprehod do oltarja. Samskih žensk je vse več, prav tako propadlih zakonskih zvez. Od Mezopotamije do […]

  • Na Kmetijo prihaja presenečenje letošnje sezone

    V zadnji oddaji Kmetije smo lahko videli, da je produkcija predala pismo izpadlih tekmovalcev po nekoliko drugačni poti, zaradi česar je družina skoraj ves dan tavala v temi, ne vedoč kdo je novi glava družine. Ko so vendarle opazili kozo Žužo in ugotovili, da so imeli pismo ves čas na očeh, pa je […]

  • Rdeča pesa – eliksir zdravja

    Rdeča pesa zaradi visoke vsebnosti hranilnih snovi, zlasti antioksidativnih pigmentov betalainov, pomaga ohranjati vitalnost srca in ožilja. V ljudski medicini velja za sredstvo za zniževanje telesne temperature. Zagotovo ste že slišali, da je rdeča pesa dobra za kri. To je tudi podprto z izsledki znanstvenih […]

  • IL DIVJI predstavljajo romantično in živahno skladbo ‘Sladka si kot med’

    Z avtorjem skladbe Alexom Volaskom, ki se podpisuje pod besedilo in glasbo, skupina sodeluje že dobro leto. »Všeč nam je, kako nas vidi in kako razmišlja in obratno. Zelo skrbno upošteva naše želje in predloge … res odlično sodelujemo,« so povedali IL DIVJI, ki s producentom […]

  • Kaj se je zgodilo, da je Rebeka Dremelj zamenjala ‘štikle’ in seksi spodnje perilo za predpasnik in štedilnik ?

    A to še ni vse. Pred sedmimi leti je glasbenica postala mamica in od takrat dalje se ji je življenje, tako kot mnogim staršem, še kako spremenilo. Kaj pa ‘štikle’ in seksi spodnje perilo, po katerem je bila znana Rebeka; se je tudi tu kaj spremenilo? ” Niti sama ne vem, kdaj se je točno The […]


Iskanje po vsebini: