Babičini nasveti pri kuhanju jajc

Kako dolgo boste kuhali jajce, je odvisno od okusa. Najhitreje je kuhano, če ga spustite v kipečo vodo in kuhate 3 minute, kar je tudi najbolj običajen način mehko kuhanega jajca.

(Foto: Shutterstock)

 

Jajce, simbol popolnosti in zametek življenja, je bilo nekdaj sezonsko živilo, zdaj pa je dostopno čez celo leto. Zelo priljubljeno je zaradi vrednih sestavin in številnih načinov priprave.

Kako dolgo boste kuhali jajce, je odvisno od okusa. Najhitreje je kuhano, če ga spustite v kipečo vodo in kuhate 3 minute, kar je tudi najbolj običajen način mehko kuhanega jajca.

Če so jajca povsem sveža, lahko poskusite tako, da jih pustite 2 minuti vreti, nato pa umaknite posodo z ognja in v vroči vodi držite še minuto in pol. Na ta način se beljak, ki obkroža rumenjak, spremeni v mleko, to pa je bolje. Če jajca pustite v kipeči vodi 4 minute, se bo beljak močneje strdil. Če ga kuhate 5 ali 6 minut, boste dobili poltrdo kuhano jajce. Če želite trdo kuhana jajca, jih v kipeči vodi pustite od 8 do 10 minut.

Drugi načini kuhanja – lahko poskusite tudi tako, da sveže jajce postavite v posodo za kuhanje takoj, v hladno vodo, pri čemer mora voda povsem prekriti jajce. Postavite posodo na ogenj in ko voda zavre, je jajce kuhano. Takoj ga vzemite iz vode. Ko kuhate jajce 6 minut v kipeči vodi, bo poltrdo kuhano, vzemite ga iz vode, malce pritisnite, da poči lupina, ter ga takoj nato postavite v hladno vodo, saj ga boste lažje olupili. Enako lahko naredite tudi s trdo kuhanim jajcem.


Delite objavo s prijatelji:
 
 

Nedavne objave: 
  • 6 knjižnih novosti iz Mladinske knjige za otroke in mladostnike

    Izpod peresa pesnika, pisatelja in prevajalca Petra Svetine je monografija Metuljčki in mehaniki – Slovenska mladinska književnost med meščanstvom in socializmom. Delo tvori celoto z leta 2011 izšlo antologijo slovenske mladinske književnosti med letoma 1920 in 1948 z naslovom Pionirji na promenadi. Avtor v […]

  • Prihaja celovečerni film o zlatem košarkarskem uspehu z EP 2017

    Film v režiji Gorana Vojnovića in produkciji producentske hiše December ter v sodelovanju s Košarkarsko zvezo Slovenije in medijsko hišo PRO Plus bo prikazal pot slovenske košarkarske reprezentance do osvojitve naslova evropskih prvakov, ki so ga pod vodstvom selektorja Igorja Kokoškova osvojili Goran […]

  • Drive me: Toyotina inovativna mobilnost

    V sodelovanju z družbama BTC in AV Living Lab predstavlja pilotni projekt DriveMe, za katerega pravijo, da gre za novo obliko mobilnosti. Toyota DriveMe je storitev »hišne« souporabe vozil in sodobnega upravljanja voznega parka. Za začetek se bodo omejili na 30 podjetniških navez z več kot tisoč […]

  • Seme konoplje – zakladnica esencialnih hranil

    Avtor: dr. Majda Barbara Povše, dr. znan. s področja živilstva, Inštitut ICANNA Prehranski strokovnjaki po vsem svetu si še danes (pre)večkrat nasprotujejo, kakšna prehrana je pravšnja za človeka, strinjajo pa se o treh stvareh: nujno je povečano vnašanje omega 3 […]

  • Z delom začela posebna skupina za upravljanje z zvermi

    Na današnjem prvem srečanju so sklenili, da bo ožja, strokovna skupina, pripravila predloge glede vzdržnega števila medvedov in volkov ter izhodišča glede coniranja, ukrepov ter škod in nadomestil. Ministrstvo za okolje in prostor bo začelo tudi pogovore na evropski ravni glede možnosti […]

  • Spar doniral 20.000 EUR šolskim knjižnicam

    V podjetju SPAR Slovenija so v sodelovanju s priljubljenim mladinskim pisateljem Boštjanom Gorencem – Pižamo zasnovali poseben projekt, namenjen dolgoročni spodbudi bralne kulture. Na trgovske police so spomladi postavili pravljice, natisnjene na embalaži trajnega mleka, ki so ljudi  prek izdelka, s katerim se […]

  • 9. posvet E-zlorabe otrok: Pri E-zlorabah je ključna množična preventiva

    Organizatorji posveta prijavna točka Spletno oko, Center za varnejši internet Slovenije, Uprava kriminalistične policije Generalne policijske uprave in Združenje za informatiko in telekomunikacije pri Gospodarski zbornici Slovenije, so ponovno zabeležili velik interes strokovne javnosti za obravnavo te problematike. […]