Binetova ulična hrana v rokenrol preobleki

Tri leta minevajo od odprtja Monstere, majhnega in skromno opremljenega neo-bistroja v Ljubljani, s katerim se je umestil med vélike, vrhunske, a hkrati dostopne virtuoze, ki se umeščajo v sam vrh ljubljanskih restavracijske ponudbe. V prepričanju, da je s tem zapečatil zgodbo v slovenskem gurmanskem prostoru, se je letos januarja temu navkljub odločil, da ji prišteje še eno. Ker je kuharija živi organizem, hrana zanj največji prevodnik čustev in ker ne zdrži s preveč prostega časa v naročju. Tega, da bo pod kožo (in v želodce) znova zlezel domačinom in tujim obiskovalcem, se ni za bati. “Bine ga je znova zakuhal,” je neuradno postala modna fraza kulinaričnega pohoda, ki ga chef z diplomo kulinaričnega inštituta Le Cordon Bleu v Parizu nadaljuje v gorenjski prestolnici. Gradil bo na že dolgo let trpežnih temeljih – KluBar je priznano družabno središče za vse generacije, ki s pestro glasbeno ponudbo velja za ‘izbrano jed’ med glasbenimi navdušenci kot tudi med glasbeniki, saj se radi vračajo na srčno klubsko prizorišče. Ste vedeli, da je na mestu danes gastropuba nekoč deloval gostinski lokal z imenom John Doe, ki ga je že leta 1997 odprl upokojeni smučarski skakalec Primož Peterka? V poznejših obdobjih je klub menjal lastnike, pa vendar; ‘četrtkanja’ za mladino, sobotni klubski koncerti, poletni večeri z okusom, petkove video karaoke pa tudi potopisni večeri in poker turnirji so se obdržali na programu. Volčiča je za rokav pocukal Klemen Malovrh, eden izmed lastnikov KluBara, in sicer v želji po pomoči pri projektiranju kuhinje. Zastavil si je cilj: obogatiti ponudbo v gostinskem lokalu. Združila sta moči, a ne zgolj zato, da bi se lahko Volčič pohvalil s še enim podvigom, gre za izpolnjevanje pripadnosti mestu, v katerem Kranjčan že približno 20 let ni vrtel kuhalnice. “Zdi se, da sem mestu dolžan – in to dolžnost zdaj izpopolnjujem,” pove Bine. KluBar tako postaja gastropub z dobro, preprosto, ne preveč ambiciozno hrano – skratka z vsem, po čemer hrepeni okolica. Prekaljeni Volčič je v projektu uzrl priložnost, da razbije mit, da s’treet food’ oziroma t. i. ulična hrana ni nujno nekvalitetna in nezdrava.

NAVADN, KRAMSTERDAM, UTRGANC, KRANJSKI TEGLC IN ČUFAR

Brbončice obedovalcev se bodo naužile grižljajev, imena zanje pa je kuhar poiskal v lokalnem navdihu. Glavna atrakcija je pet sendvičev, postreženih na pladnjih in v biorazgradljivi embalaži za enkratno uporabo. Za ‘poplaknit’ so na razpolago kraft piva, koktajli in žgane pijače. Kranj je prav gotovo pripravljen, da z inovacijo nadgradi turizem. Interes je za hip ustaviti turiste na stičišču, od koder se vsak dan znova vozijo iz prestolnice na Bled. Med letom je teh približno milijon. “Zakaj se ne bi ustavili v Kranju,” se sprašuje Volčič. Ne nazadnje se mesto baha z zgodovinskimi dejstvi in prav je, da ni le vmesna destinacija. Ali pač. Z rokenrol pridihom in nekaj za pod zob. ‘Za ta velike’ in ‘za ta male.’ Naj vas Volčič znova prepriča.


Delite objavo s prijatelji:
 
 

Nedavne objave: 
  • Skrite plaže in slani lasje, to je poletje

    Manekenka in notranja oblikovalka Jana Koteska ne skriva, da obožuje morje, zato se je to poletje že drugič odpravila na morsko dogodivščino. »Poleti ne morem brez slanih las. Všeč so mi ne preveč turistične plaže in otok Krk je odličen za raziskovanje skritih plaž, kjer sva […]

  • Ko se vse v življenju zaplete

    Bolj so stvari napete, bolj si naš um prizadeva, da bi zadevo rešil. Težava je v tem, da to presega njegove sposobnosti. Zmore samo variante, ki jih že pozna, ali kombinacijo teh variant, tako kot dober računalnik. Ne zmore pa utihniti, odnehati, računa samo nase in si ne prizna, da obstajajo tudi drugi […]

  • 6 stvari, ki jih lahko naredite, da svojega partnerja spomnite na to, koliko ga ljubite

    Mnogo je stvari, ki jih lahko naredimo, da sočloveku pokažemo, da ga imamo radi. Lahko si vsak dan prizadevamo, da se bolj zaljubimo v svojega partnerja, a bodimo iskreni, navdušenje ne traja vse življenje. Ne traja niti tako dolgo, kot bi si včasih želeli. Če resnično ljubimo svojega partnerja, pa bodo […]

  • 13 zlatih nasvetov v kuhinji

    1. Kako najlažje ločite beljak od rumenjaka ? Zelo preprosto. Jajce razbijte nad lijem. Beljak bo zdrsnil skozi ozko grlo, rumenjak pa bo ostal na površju. Pa dodajmo še en novodobni trik – rumenjak preprosto posesajte skozi grlo plastenke. 2. Cvrtje brez jajc Želeli ste ocvreti meso, pa vam je zmanjkalo jajc? […]

  • Poglejte si, kaj je po plesu s svojim srčnim izbrancem povedala Špela Grošelj

    Pevka Špela Grošelj in njen srčni izbranec Gregor Kirsch sta v zadnji sezoni šova Zvezde plešejo kalila svoje plesno znanje. Gregor je iz šova izpadel že zelo zgodaj, Špela pa je preplesala kar nekaj tednov in si nabrala veliko plesnega znanja. No, vse kaže, da sta oba, po nekaj mesecih od […]

  • Želite rešiti planet ? Jejte rastlinsko hrano !

    Ljudje, ki pojedo veliko rastlinske hrane, še bolj pripomorejo k varovanju okolja, če sta sadje in zelenjava, ki ju kupujejo, pridelana ekološko. Vse več ljudi se zaveda, kako pomemben je ogljični odtis, ki ga vsak med nami pusti na planetu s svojim načinom življenja. To ne velja le za transport, […]

  • Princesa Diana in Charles naj se ne bi želela ločiti, a jima je kraljica svetovala prav to

    Pred nekaj leti se je namreč izvedelo, da si princ Charles ni želel zakona in ta ni bil prepričan, da je Diana prava zanj. Pred kratkim se je Daily Mirror razpisal o ločitvi kraljevega para in razkril, da se Diana pravzaprav ni hotela ločiti od princa. Zavedala se je, da to pomeni razpad družine, bala […] The […]