Čas je za bero rdečih In črnih ribezovih jagod

V sočne in zdrave drobne jagode so se prvi zaljubili Arabci, ki so iskali rastlino, iz katere bi naredili takrat izjemno iskano in zdravilno pijačo, imenovano ribas. Osnovna sestavina je bila sicer rabarbara, ki pa je v arabskem svetu le s težavo uspevala, zato so iskali rastlino s podobnim okusom; našli so majhne grmičke in jih poimenovali po rabarbarinem napitku. Grmički niso zahtevni glede tal, a imajo najraje glinena. Obožujejo jutranje sonce pa tudi vode potrebujejo veliko. Enkrat na leto pa je grmičke dobro pognojiti tudi s kalijem.

Vir vitaminov in mineralov

Ribez odlikujejo številne koristne lastnosti za zdravje. Poznan je kot odličen diuretik, dobro vpliva na prebavo in čisti kri. Domači zdravilci ribez svetujejo za pospeševanje znojenja in znižanje temperature pri ledvičnih obolenjih. Zaradi visoke vsebnosti vitamina C je nepogrešljiv pri krepitvi imunskega sistema, poleg tega pospešuje nastajanje hormonov, varuje sluznico, pomirja živčevje ter spodbuja delovanje srca in  ožilja. V njem najdemo tudi vitamina A in B3, pa kalij, kalcij, železo in mangan. Poleg plodov lahko uporabljamo tudi ribezove liste. Te uporabljamo posušene za pripravo čaja, ki pomaga pri težavah z vnetim mehurjem in ledvicami.

Od zdravilstva do kuhinje

Sicer bolj kot v zdravilstvu je ribez poznan v kuhinji. Nekoč je bil izjemno popularna pijača ribezov sok, ki poleti še kako dobro odžeja. Pa nebeško dobra ribezova marmelada, ki tekne na kruhu, v sladicah in postrežena tudi ob divjačini. Ribez pa se tudi sicer veliko uporablja v času priprav marmelad, saj vsebuje veliko pektina, ki omogoči želiranje in podaljša obstojnost. V nadaljevanju pa še nekaj okusnih receptov.

ribezova marmelada

Dreamstime
Ne pozabite pripraviti slastne ribezove marmelade, ki se prileže tudi divjačini.

Ribezov sok

Za pripravo približno 5 litrov ribezovega soka potrebujete: 2 kg rdečega ribeza, 40 g vinske kisline, 2 l vode in 150 g sladkorja.

Priprava: Ribezove jagode oberite s pecljev in jih operite pod tekočo vodo. V dveh litrih vode raztopite vinsko kislino ter ji dodajte ribezove jagode. Mešanico nato pustite stati čez noč. Naslednji dan jo prelijte skozi krpo in sadje iztisnite skoznjo. Dodajte sladkor in segrevajte, dokler se sladkor povsem ne raztopi. Sok nalijte v temne steklenice.

Ribezova marmelada

Sestavine za 5 litrov marmelade: 3 kg ribeza, 3 kilograme sladkorja.

Priprava: Ribezove jagode oberite s pecljev in operite. Stresite v lonec in začnite kuhati na majhnem ognju ter mešajte, da se začne izločevati sok. Ko zavre, povečajte ogenj in počasi primešajte sladkor. Kuhajte, dokler ne začne želirati. Primerno gostoto preverite tako, da žličko mešanice ohladite na krožniku. Ko se na ohlajeni mešanici naredi kožica, je marmelada gotova. Predevajte jo v sterilne kozarce in počasi ohlajajte pod odejo. Shranite v temnem in hladnem prostoru.

Ribezov vinski liker

Sestavine za dva litra likerja: 1 kg črnega ribeza, ½ litra rdečega vina, 70 g sladkorja, 0,5 dl domačega žganja.

Ribezove jagode oberite s pecljev, operite in prelijte z rdečim vinom. Pokrijte s krpo in pustite stati tri dni. Tekočino nato precedite skozi krpo in jagode dobro ožemite. Vinu nato dodajte sladkor in žganje ter nalite v steklenico in dobro zaprite.


Delite objavo s prijatelji:
 
 


Nedavne objave: 
  • Video – pevka Gaja Prestor s tem spet navdušila

    Vsestranska mlada umetnica je svojo zvezdo v slovenskem glasbenem prostoru prižgala že s prvo skladbo ‘To je kar imam’ v letu 2018. Po poletni skladbi ‘Najino nebo’ in lanskoletni uspešnici ‘Decembra’ je Gaja pripravila novo avtobiografsko izpovedno pesem ‘Le tebe rabim’. […]

  • Tanja in Rene ujeta na romantični večerji

    Udeleženca letošnjega šova Kmetija Tanja Balanbanić in Rene Šantić sta minuli konec tedna preživela v Izoli, natančneje v hotelu Cliff Belvedere, kjer sta na lastni koži okusila številna wellnes razvajanja in pod budnim očesom kamere nastopila kot romantični par. »Delovni […]

  • To je uspešnica, ki je obnorela Slovenijo

    Štirje simpatični mladeniči, ki so se pred kratkim podali na pravi osvajalski pohod po Sloveniji in izven naših meja, so do sedaj navduševali s priredbami svetovnih ter hrvaških hitov, ki so jim dali narodnozabavno preobleko. Fante je namreč združila ljubezen do polke, ki jo med poslušalce […]

  • Isaac Palma presenetil z novo čutno skladbo ‘OBLJUBI’

    V svojem prepoznavnem slogu s katerim je osvojil občinstvo priljubljen glasbenik v vpredprazničnem in romantičnemu decembru že navdušuje z novo skladbo ‘OBLJUBI’. Novo pesem o obljubi večne ljubezni spremlja tudi video, ki prikazuje najlepše čustvo skozi štiri letne čase! Pod novo […]

  • S tem napitkom boste to zimo navdušili

    Okusni vroči napitki vas lahko v hladnejših mesecih pogrejejo, hkrati pa so tudi okusna pregreha. Za vas smo pripravili osnovni recept za vročo čokolado in dodatni recept za okusni napitek z arašidovim maslom. Osnovni recept Za 2 osebi – 500 ml mleka – 100 g čokolade – ščepec soli […]

  • Novi GLA je zrastel – najbolj v višino

    Mercedes-Benz nadaljuje s politiko izdelovanja križanske različice za vsako (kombi)limuzino, ki jo ima v ponudbi. A čeprav gre za klasične križance, ki terena ne bodo videli prav pogosto, še manjše pa so možnosti soočanja s kakšnimi ekstremnimi podvigi, pa navzven stavijo na robusten videz, […]

  • Najlepša proga, odkar obstaja smučanje

    To, da je v Obertauernu snežna odeja zagotovljena, je potrdila tudi študija, objavljena v letu 2016, ki jo je opravil tirolski raziskovalec smučarskega turizma Günther Aigner. S 264 cm maksimalne povprečne višine snežne plasti je Obertauern vodilni na lestvici sedmih s snegom najbolj obdarjenih zimskih […]


Hvala, ker ste z nami – sedaj že …

  • 81.501 ogledov naše spletne strani !


Iskanje po vsebini: