Čas je za bero rdečih In črnih ribezovih jagod

V sočne in zdrave drobne jagode so se prvi zaljubili Arabci, ki so iskali rastlino, iz katere bi naredili takrat izjemno iskano in zdravilno pijačo, imenovano ribas. Osnovna sestavina je bila sicer rabarbara, ki pa je v arabskem svetu le s težavo uspevala, zato so iskali rastlino s podobnim okusom; našli so majhne grmičke in jih poimenovali po rabarbarinem napitku. Grmički niso zahtevni glede tal, a imajo najraje glinena. Obožujejo jutranje sonce pa tudi vode potrebujejo veliko. Enkrat na leto pa je grmičke dobro pognojiti tudi s kalijem.

Vir vitaminov in mineralov

Ribez odlikujejo številne koristne lastnosti za zdravje. Poznan je kot odličen diuretik, dobro vpliva na prebavo in čisti kri. Domači zdravilci ribez svetujejo za pospeševanje znojenja in znižanje temperature pri ledvičnih obolenjih. Zaradi visoke vsebnosti vitamina C je nepogrešljiv pri krepitvi imunskega sistema, poleg tega pospešuje nastajanje hormonov, varuje sluznico, pomirja živčevje ter spodbuja delovanje srca in  ožilja. V njem najdemo tudi vitamina A in B3, pa kalij, kalcij, železo in mangan. Poleg plodov lahko uporabljamo tudi ribezove liste. Te uporabljamo posušene za pripravo čaja, ki pomaga pri težavah z vnetim mehurjem in ledvicami.

Od zdravilstva do kuhinje

Sicer bolj kot v zdravilstvu je ribez poznan v kuhinji. Nekoč je bil izjemno popularna pijača ribezov sok, ki poleti še kako dobro odžeja. Pa nebeško dobra ribezova marmelada, ki tekne na kruhu, v sladicah in postrežena tudi ob divjačini. Ribez pa se tudi sicer veliko uporablja v času priprav marmelad, saj vsebuje veliko pektina, ki omogoči želiranje in podaljša obstojnost. V nadaljevanju pa še nekaj okusnih receptov.

ribezova marmelada

Dreamstime
Ne pozabite pripraviti slastne ribezove marmelade, ki se prileže tudi divjačini.

Ribezov sok

Za pripravo približno 5 litrov ribezovega soka potrebujete: 2 kg rdečega ribeza, 40 g vinske kisline, 2 l vode in 150 g sladkorja.

Priprava: Ribezove jagode oberite s pecljev in jih operite pod tekočo vodo. V dveh litrih vode raztopite vinsko kislino ter ji dodajte ribezove jagode. Mešanico nato pustite stati čez noč. Naslednji dan jo prelijte skozi krpo in sadje iztisnite skoznjo. Dodajte sladkor in segrevajte, dokler se sladkor povsem ne raztopi. Sok nalijte v temne steklenice.

Ribezova marmelada

Sestavine za 5 litrov marmelade: 3 kg ribeza, 3 kilograme sladkorja.

Priprava: Ribezove jagode oberite s pecljev in operite. Stresite v lonec in začnite kuhati na majhnem ognju ter mešajte, da se začne izločevati sok. Ko zavre, povečajte ogenj in počasi primešajte sladkor. Kuhajte, dokler ne začne želirati. Primerno gostoto preverite tako, da žličko mešanice ohladite na krožniku. Ko se na ohlajeni mešanici naredi kožica, je marmelada gotova. Predevajte jo v sterilne kozarce in počasi ohlajajte pod odejo. Shranite v temnem in hladnem prostoru.

Ribezov vinski liker

Sestavine za dva litra likerja: 1 kg črnega ribeza, ½ litra rdečega vina, 70 g sladkorja, 0,5 dl domačega žganja.

Ribezove jagode oberite s pecljev, operite in prelijte z rdečim vinom. Pokrijte s krpo in pustite stati tri dni. Tekočino nato precedite skozi krpo in jagode dobro ožemite. Vinu nato dodajte sladkor in žganje ter nalite v steklenico in dobro zaprite.


Delite objavo s prijatelji:
 
 

Nedavne objave: 
  • Drevo, pod katerim je Siddharta postal Buda, je …

    Danes jih, žal, zavoljo denarja in tudi potreb novodobnega človeka ignorantsko uničujejo, a nekoč so nanje gledali z veliko večjim spoštovanjem. Zavedali so se njihovega pomena za Zemljo, v njih pa videli tudi živa bitja. Nič kaj čudno ni, da je pod njimi iskal svoj mir tudi Sidharta, ki ga danes bolj […]

  • Ločili Meghan in Harryja: Njuni voščeni lutki nista več skupaj

    Vodstvo muzeja je Meghanino figuro prestavilo k njenim slavnim prijateljem, ki so se tudi udeležili njene poroke – k Tomu Hardyju, zakoncema Beckham in Priyanki Chopra. “Ne glede na to, da je zdaj pripadnica kraljeve družine, Meghan še vedno vodi svoje življenje na sodoben način. V muzeju hočemo […]

  • 7 pogostih napak v duhovnosti

    Tudi v duhovnih krogih se lahko človek kaj hitro zaplete v vzorce, v to, kako izpade, v tekmovalnost in egocentričnost… Včasih lahko celo opazimo, da je nekdo, ki zavestno ne prakticira duhovnih praks, bolj iskren in resnicoljuben ali živi bolj v skladu z naravo kot nekdo, ki se ima za duhovnega. Nekaj pogostih napak in […]

  • Pozor, samo pet jagod je dovolj, da se otrok z njo zastrupi

    Navadna barvilnica je v celoti strupena za ljudi in živino. Že manjša količina zaužitih jagod lahko vodi v zastrupitev ali celo smrt. Že pet jagod je dovolj za zastrupitev otroka, deset pa za odraslega človeka. Zabeleženi so pogini konj, prašičev, koz in krav. Prav tako se morajo vsakega […]

  • Po hudih nesrečah si ne prerokuje več iz kart

    Blaž Knez, ki mu lahko rečemo tudi najbolj brutalno iskren vedeževalec na svetu, saj s svojimi klicatelji v televizijski oddaji ravna vse prej kot v rokavicah, se je podal še v glasbeno kariero, ki mu za zdaj odlično uspeva, saj je imel v nekaj dneh že več kot pol milijona ogledov na youtubu. Blaž nam […]

  • Povej iskreno, povej z ljubeznijo in mirom

    Zakaj tako težko je izreči tisto, kar na duši ti leži ? Kljub temu, da s tem zavestno povzročaš si nemir. Od kje ves ta strah v tebi ? Življenje z njim je pravo tavanje v temi. Neizrečeno rojeva žalost, ki te ovira. Ali res nato ne gre brez prepira ? Pomanjkanje sočutja človeško […]

  • Kaj so zakuhali Nives Orešnik, Tin Vodopivec in pevec Urban Sever ?

    Nives Orešnik je pripravila Top Dog L’Orešnik s popečenim lososom, feta sirom, grškim jogurtom in svežo redkvico. »Moje vodilo pri kreaciji je bilo, da so vse sestavine zdrave in da iz jedi, ki je znana kot »fast food«, narediš nekaj, kar si lahko privoščiš brez slabe […]