Domov » Blog

Čas je za okusne razvade z vonjem po dišečem bezgu

  • Svet24

Čas je za okusne razvade z vonjem po dišečem bezgu

Predstaviti vam želimo predvsem vsestranskost bezga, saj ga lahko uporabimo za pripravo okusnih pit in tort ter marmelad, ki bodo počakale na mrzlo zimo in nas spominjale na tople dneve pomladi. Nikar ne pozabimo niti na okusne ocvrte cvetove, s katerimi si lahko posladkamo spomladanske dni, in osvežilne napitke, kot so bezgov sirup, šabesa in drugi napitki, ki jih pripravimo s pomočjo bezgovega sirupa ali soka.

Puhasta bezgova pita z jagodami

Sestavine: 6 jajc, 6 žlic sladkorja, 6 žlic moke, 1 vaniljin sladkor, 1 pecilni prašek, 0,1 dl ruma, 6 bezgovih cvetov, 1 pest jagod, 1 ščepec soli

Priprava: Bezgove cvetove nežno otresemo in pazimo, da se v cvetovih ne skrivajo žuželke. Jagode operemo, očistimo in razpolovimo. Pripravimo testo. Najprej ločimo rumenjake in beljake. Rumenjakom dodamo sladkor, vaniljin sladkor in rum ter z mešalnikom penasto umešamo. Beljakom dodamo sol in jih umešamo v čvrst sneg.

Nato rumenjakom postopno dodajamo moko in beljake, ki jih vmešamo s kuhalnico. Tortni model s premerom 24 centimetrov premažemo z maslom, nato pa vanj zlijemo testo. Na vrh položimo bezgove cvetove in razporedimo jagode. Pečemo 30 minut pri 180 stopinjah Celzija. Na koncu po potrebi posujemo s sladkorjem ali postrežemo s kepico sladoleda.

Bezgovo maslo s pomarančo

Sestavine: 2 večja bezgova cvetova, 150 g masla, 1 pomaranča ekološke pridelave, 1 žlička mletega sladkorja

Priprava: Maslo za dobro uro pustimo na sobni temperaturi. V tem času s stebla osmukamo drobne cvetke bezga in na drobno naribamo pomarančno lupinico. Ko je maslo zmehčano, dodamo cvetove, pomarančno lupinico in sladkor ter v mešalniku dobro zmešamo. Mešanico nadevamo v kalup in postavimo za dobro uro v hladilnik, da se strdi. Postrežemo pri opečencih ali mlečnem kruhu.

Bezgov sirup po receptu naših babic

Sestavine: 40 bezgovih cvetov, 3 kilograme sladkorja, 4 limone, 3 litre vode, 75 g citronske kisline

Priprava: Potrebujemo večji lonec, v katerega zlijemo vodo in dodamo sladkor ter zavremo, da se sladkor povsem raztopi. Nato mešanico ohladimo do sobne temperature in primešamo citronsko kislino. V mešanico zatem polagamo bezgove cvetove, s cvetkami obrnjenimi navzdol. Dodamo še na rezine narezano limono in pustimo pokrito stati od 24 do 48 ur. Potem precedimo in prelijemo v sterilne steklenice ter spravimo na temno in hladno mesto.

Šabesa

Sestavine: 20 cvetov bezga, 400 g sladkorja, 2 limoni, 1 dl jabolčnega ali vinskega kisa, 5 litrov vode

Priprava: V večji lonec najprej nalijemo vodo ter dodamo sladkor in mešamo, da se sladkor povsem raztopi. Nato dodamo kis, na rezine narezano limono in bezgovo cvetje ter še enkrat dobro premešamo. Lonec pokrijemo z bombažno krpo in pustimo stati tri dni. Občasno premešamo.

Po treh dneh šabeso precedimo in prelijemo v sterilne steklenice, ki jih ne zapremo s pokrovčki, temveč pokrijemo zgolj s sterilno gazo, ki jo pritrdimo z elastiko. Tako bodo kvasovke lahko poskrbele za proces vretja. Ko se v steklenici pojavijo mehurčki, je šabesa pripravljena za pitje. Shranjujemo jo v hladilniku.

Marmelada iz bezgovih cvetov

Sestavine: 10 bezgovih cvetov, sok 1 limone, 600 g sladkorja, 1 zavitek želina, 2 žlici kisa

Priprava: Cvetove blago otresemo in pregledamo ter za 24 ur potopimo v liter okisane vode. Nato tekočino precedimo v lonec in zavremo. Želin zmešamo s tremi žlicami sladkorja in dodamo tekočini, nato dodamo še preostali sladkor in kuhamo vsaj tri minute ter v tem času s površine odstranjujemo pene. Marmelado prelijemo v sterilne kozarčke, ki jih nato neprodušno zapremo in ovijemo v brisačo, kjer jih povsem ohladimo čez noč.

Bezgova panakota z jagodnim pirejem

Sestavine: 500 ml sladke smetane, 100 ml mleka, 50 g sladkorja, 9 žlic bezgovega sirupa, 6 listov želatine, 1 pest jagod za dekoracijo, 2 zavojčka vaniljinega sladkorja

Priprava: Želatino pripravimo po navodilih. Smetano, mleko, sladkor in bezgov sirup zlijemo v kozico ter počasi zavremo. Pustimo vreti na šibkem ognju približno 15 minut, da se smetana zgosti. Nato odstavimo in dodamo ožeto želatino še v vročo smetano ter dobro premešamo.

Zmes prelijemo v kozarčke, ki smo jih oprali in so še mokri, ter pustimo, da se ohladi, nato pa za štiri ure prestavimo v hladilnik. Ko je zmes dovolj trdna oziroma se jo odločimo postreči, pripravimo še jagodni pire. Jagode operemo in očistimo, dodamo dve žlici sladkorja in pretlačimo ter nato polijemo po panakoti.

Ocvrti bezgovi cvetovi

Sestavine: 500 ml mleka, 1 ščepec soli, 1 vaniljin sladkor, 250 g moke, 20 cvetov bezga, mleti sladkor za posip, 0,5 l olja

Priprava: Cvetove dobro otresemo, da odstranimo morebitne žuželke. V kozico zlijemo mleko, dodamo sol, vaniljin sladkor in počasi dodajamo moko ter mešamo, da nastane gosta zmes, podobna masi za carski praženec.

V globljo ponev zlijemo olje in ga segrejemo, da ob stiku z maso zacvrči. V maso pomočimo cvet in ga položimo v ponev. Cvremo zgolj toliko časa, da se masa zlato obarva. Cvetove odlagamo na krožnik, ki smo ga obdali s papirnatimi brisačami, da posrkajo odvečno maščobo. Potresemo s sladkorjem.



Delite s prijatelji:
 



ONPASSIVE - pesem z naslovom: in it to Win it

▼ ▼ ▼

video

4 predstavitveni programi:

O-Cademy, O-Tracker, O-Trim, O-Bless

Več informacij in registracija:

ONPASSIVE – posel, izdelki, denar – Tvoja priložnost

▲ ▲ ▲


Nedavne objave:

MasterChef: Velika finalista sta Bruno in Žiga

V današnji polfinalni oddaji so se za veliki finale pomerili trije mladi in navdušeni kuharji, v veliki finale pa se je uspelo uvrstiti dobrima prijateljema, 21-letnim Brunu Šulmanu in 29-letnemu Žigi Gabrovcu. Tik pred finalom se je morala od tekmovanja posloviti simpatična Maša Trubačev. “Težko se je posloviti po vsem tem, kar si v tej… Preberi več »MasterChef: Velika finalista sta Bruno in Žiga Več...

Nina Donelli se je zapletla v poletno romanco z znanim Hrvatom?

CMC Festival v Vodicah velja za enega večjih v celotni regiji in glasbeniki so ga po dolgem letu epidemije komaj čakali. Nastopilo je več kot 50 zvezdnikov, ki so imeti priložnost znova nastopati v živo, med njimi pa je tudi slovenska pevka Nina Donelli. Nina je pri sosedih namreč precej znano ime in ima precej… Preberi več »Nina Donelli se je zapletla v poletno romanco z znanim Hrvatom? Več...

Kdo je takole napadel Damjana Murka ?

Foto: V.M. – Damjan Murko in Jan Klobasa Komaj sta se na Pikniku pod zvezdami dobro zagledala, že je na Damjana Murka planil Jan Klobasa. Slednji je ob tem razbil kozarec in privabil nemalo pogledov, slišalo se je tudi vzklikanje. Foto: V.M. – Damjan Murko in Jan Klobasa A brez skrbi, celoten vrvež je nastal… Preberi več »Kdo je takole napadel Damjana Murka ? Več...

Nekdanji smučar Rok Perko zaigral v hollywoodskem filmu

Film Varuj mi ženo (Hitman’s Wife’s Bodyguard) v ospredje tokrat postavlja Salmo Hayek, morilčevo ženo, ki s telesnim stražarjem Ryanom Reynoldsom skuša rešiti svojega moža, Samuela L. Jacksona. Na begu pred nepridipravi pa bo morala bežati na motorju, skočiti s pečine in z ladje v morje ter streljati kot prava profesionalka. Številne filmske prizore so… Preberi več »Nekdanji smučar Rok Perko zaigral v hollywoodskem filmu Več...

Google Auto bo letos poleti ‘posvojil’ vaš pametni telefon

Android Auto, sedaj že dodobra uveljavljena storitev, ki v praksi pogosto nadomešča klasične infozabavne sisteme avtomobilskih proizvajalcev bo v prihodnjih tednih postala še nekoliko bolj uporabna, predvsem pa bolj prijazna uporabnikom. Prihaja namreč kar lepa količina novosti, s pomočjo katerih bodo pametni telefonu z operacijskim sistemom Android še nekoliko bolj tesno povezani z omenjenimi sistemi.… Preberi več »Google Auto bo letos poleti ‘posvojil’ vaš pametni telefon Več...

Ekološka katastrofa v Pivoli: hišne preiskave, policisti pridržali šest oseb

Spomnimo: Na začetku junija je nekdo na območju Pivole nad Botaničnim vrtom v Občini Hoče-Slivnica odložil večje količine odpadnega oziroma grezničnega blata, in to kar v potok. S sanacijo so delavci krškega podjetja Kostak začeli pred nekaj dnevi. Da gre za zahtevno sanacijo, po besedah poveljnika hoške civilne zaščite Boštjan Horvat potrjuje že podatek, da… Preberi več »Ekološka katastrofa v Pivoli: hišne preiskave, policisti pridržali šest oseb Več...

Tilna so ogovarjali, na koncu je slavil zmago

Pevec Tilen Lotrič je na tradicionalnem Pikniku pod klobuki revije Lady pritegnil nemalo pozornosti. Za pokrivalo si je namreč izbral rumen turban in si s kreativno idejo celo prislužil nagrado za najboljši moški klobuk. In ker so nas nanj obiskovalci večkrat opozorili, smo ga seveda pocukali za rokav, da nam pove, kaj ga je vodilo… Preberi več »Tilna so ogovarjali, na koncu je slavil zmago Več...

Kaj Victory storijo, ko gre vse narobe ?

Vsi verjetno še kako dobro poznamo situacije, ko gre vse narobe. Trenutke, ko je težko biti srečen, hvaležen, pomirjen. Takrat je ključno, da imamo ob sebi ljudi, ki nam znajo na tak ali drugačen način pomagati in nas opomniti, kako pomembno se je zavestno odločiti biti preprosto … VESEL. Ravno to je tudi rdeča nit… Preberi več »Kaj Victory storijo, ko gre vse narobe ? Več...

V takšnem luksuzu uživa sinček Alena Kobilice

»Taksnega ‘luksuza’ pa še za slovenske bone ne dobiš,« se smeji Maja Prašnikar, ki s svojo družino uživa na morskem oddihu. Lepi mamici napolni dušo sproščanje v naravi, najraje opazuje morje skrita pod naravno senco dreves. Enako je tudi sedaj, ko sta z Alenom Kobilico postala starša. Da pa je sedem mesečnemu Valu še posebej… Preberi več »V takšnem luksuzu uživa sinček Alena Kobilice Več...

Najini mostovi tik pod vreliščem

Oboževalci serije Najini mostovi te informacije ne boste veseli, pred nami so namreč le še štirje deli, kar pomeni, da bo napeta zgodba iz Vipavske doline doživela končni epilog v torek. Zaključek bo razvozlal vse vozliče, ki so se zapletali in prepletali tekom 150-ih delov. Foto: Pop TV – Najini mostovi Ob tem naj vam… Preberi več »Najini mostovi tik pod vreliščem Več...

ONPASSIVE - platforma, vodena z umetno inteligenco

▼ ▼ ▼

ONPASSIVE – posel, izdelki, denar – Tvoja priložnost

 

Več informacij in registracija:

ONPASSIVE – posel, izdelki, denar – Tvoja priložnost

▲ ▲ ▲