Cider pričenja svojo zgodbo v dišečem sadovnjaku

Kaj je to: njegovi prvi koraki se zgodijo v sadovnjaku, potem se nekaj časa pošteno stiska in poti, nato mu dodajo mehurčke ter ga natočijo v privlačne steklenice in pločevinke? In potem se pojavi na vaši mizi: ohlajen, postrežen z ledom, prijetno sladek in osvežujoč. Brez njega si več ne predstavljate druženja s prijatelji … Odgovor je: cider.

Cider pri nas predstavlja še novost v izbiri alkoholnih pijač, a hitro pridobiva oboževalce. Pazite se, saj vam bo spretno ukradel pozornost. Očara vse, ki jim prija osvežilna pijača z nizko vsebnostjo alkohola in je hkrati naravna. Cider je namreč pripravljen iz jabolk, zato mu pravimo tudi jabolčno vino ali jabolčnik. Pri njegovi izdelavi je ključna prava kombinacija različnih vrst sočnih jabolk, ki dajo ciderju svojo odlično aromo. In kako nastane ta moderna pijača?

JT_PR_610x468_V01_NMA6

Zgodba dobrega osvežilnega ciderja se začne v sadovnjaku, saj moramo obrati ravno prav zrela in ravno prav sladka jabolka. Pri tem je pomembna tudi izbira sorte jabolk. Na razvitih cider trgih, kjer cider dobro poznajo in ga pogosto pijejo, kot sta Anglija in Belgija, uporabljajo manjša in ravno prav trpko sladka jabolka. Najbolj pogosto uporabljene sorte so: Dabinett, Ellis Bitter, Major, Harry Master in Michelin. Iz njih pripravimo tradicionalne, bolj suhe vrste ciderjev.
V regijah, kjer je cider novejša pijača, običajno uporabimo kar jedilne sorte jabolk. Golden Delicious, Gala, Jonagold, Idared, Red Delicious, so nekoliko manj kisle, manj trpke in so s svojo prijetno aromo in sočnostjo primerne za bolj sladek tip ciderjev. Tako kot je karakter vina povezan z izbiro sorte grozdja, je tudi tip ciderja odvisen od izbranih sort jabolk. Ste vedeli, da obstaja tudi rose cider? Ta nastane iz prav posebnih jabolk, ki imajo rdečkasto sredico.

Pridelava ciderja se v naslednjem koraku iz sadovnjaka prestavi v stiskalnico. Po mletju in stiskanju jabolk pridobimo svež jabolčni sok, ki mu dodamo kvasovke in ga prepustimo fermentaciji. Kvasovke med fermentacijo sladkor iz jabolk pretvorijo v alkohol in mehurčke. Sledi filtracija, pri kateri odstranimo kvas. Tako pridobljeno jabolčno vino nato zori tudi do enega meseca. V zadnjem koraku mu dodamo še druge izbrane sestavine. In okusen cider je pripravljen.

JT_PR_610x468_V01_NMA4

V Sloveniji lahko izbirate med dvema blagovnima znamkama ciderja, ki prihajata iz družine pijač Pivovarne Laško Union. Gre za vodilno znamko ciderja Jabolčni tat, ki ji družbo dela cider Strongbow. Oba prisegata na vodilo: »Tvoja narava je zabava«. Prvega po novem najdete tudi v pločevinki. Pa še drobna skrivnost: vas in vašo družbo bosta osvojila, če ju servirate močno ohlajena ali še bolje s tretjino ledu.

www.jabolcnitat.si

»MINISTER ZA ZDRAVJE OPOZARJA: PREKOMERNO PITJE ALKOHOLA ŠKODUJE ZDRAVJU«

Jabolcni_tat_610x468_PR-MINISTRSTVO

Delite objavo s prijatelji:
 
 


Nedavne objave: 
  • Oktobrska vrtna opravila na zelenjavnem vrtu

    Tiste gredice, ki so na zelenjavnem vrtu že prazne, pripravimo za naslednje leto. Plevela, ki raste na njih, nikar ne odnašajte na kompost, temveč ga zgolj temeljito populite in uporabite pri prekopavanju. Tako boste zemljo dodatno pognojili, seveda lahko dodate tudi druga biološka gnojila ali kompost. Zemljo nato pustite […]

  • Navijači v Splitu pokazali, koliko jim je pomenil Oliver Dragojević: Družno je zadonela njegova Cesarica !

    A pripravili so tudi svojevrstno presenečenje. Na tekmi so namreč predvajali pesem njihovega legendarnega someščana in izjemno priljubljenega (žal pokojnega) glasbenika Oliverja Dragojevića, znani hit Cesarica. Na spletu se je pojavil posnetek, ki je ganil številne, saj je ves stadion družno odpel […]

  • Po filmu še serija za knjigo, ki je pretresla Nemčijo

    Po navedbah producentov bo serija prikazala sliko provokativne in kontroverzne berlinske klubske scene in podzemlja 80. let minulega stoletja, piše filmska revija Variety. Za televizijsko priredbo bo poskrbela pisateljica in scenaristka Annette Hess, ki je med drugim znana po serijah Ku’damm 56 in Ku’damm 59. V seriji bodo […]

  • Dragićev sin že po poteh očeta in strica

    Zoran Dragić je na družbenem omrežju Instagram objavil fotografije, na katerih je v ‘košarkaškem elementu’ ujet njegov starejši otrok, 4-letni Mark. “Prvi trening košarke,” je zapisal pod fotografijami, na katerih štiriletnih že pozira z žogo, ujet pa je tudi v […]

  • To so najdražji čaji na svetu: tudi 1300 evrov za gram

    DA HONG PAO, 1300 evrov za gram Da, prav ste prebrali – gram tega čaja stane okoli 1300 evrov in zagotovo spada med najdražje na svetu. Gre sicer za oolong čaj, ki je pravzaprav nekaj vmes med zelenim in črnim čajem. Izvira iz hribovja Wuyi na Kitajskem, predela, ki je tudi sicer poznan po vrhunskih The post To so […]

  • Maja Keuc kot maroška princesa

    Pevka Maja Keuc je pobegnila v toplejše kraje. Na Instagramu je namreč razkrila, da dopustuje v Maroku oziroma natančneje v Marakešu, priljubljenemu letovišču, ki je zaradi ugodnih povezav priljubljen tudi v Sloveniji. S svojo opravi se je Maja skoraj popolnoma zlila s prelepim ambientom, ki ga ta afriška […]

  • Roglič zdaj zmagal še na jadralski regati

    Slovenski olimpijec Gašper Vinčec je z jadrnico Way of Life presenetljivo zmagal na 51. Barcolani v Tržaškem zalivu, največji regati na svetu s skupinskim startom. Član posadke je bil tudi najboljši slovenski kolesar Primož Roglič. Odlični kolesar je bil del ekipe, ki jo je vodil Vinčec, […]


Iskanje po vsebini: