Da bo pojedina z žara popolna

Še preden se lotimo pečenja, moramo pripraviti pravo žerjavico. Ogenj za žar zanetite vsaj 30 minut pred peko, da dobite žerjavico ustrezne temperature. Oglje je pripravljeno, ko opravi naslednji test: približno deset centimetrov nad ognjem pridržite roko in počasi štejte do tri. Če je tako vroče, da morate roko umakniti, je čas za akcijo. Na žar postavite mrežo, jo premažite s koščkom slanine ali malo olja ter obložite z mesom in zelenjavo.

Govedina

Pravi izbor mesa: Visoka temperatura in dim izvabita iz govedine najboljše okuse, zato je ta vrsta mesa idealna za piknike. Najprimernejši deli so bočnik, stegno ali ledveni del.

Pred peko: Meso 12 ur pred peko marinirajte v mešanici limoninega soka, sojine omake, gorčice in provansalskih začimb. Razmerje med kislim in drugim delom marinade naj bo 1:2.

Med peko: Goveji zrezek popecite pri visoki temperaturi, od 4 do 6 minut na vsaki strani. Nato počakajte nekaj minut, preden ga razrežete, da se sokovi v mesu umirijo.

Perutnina

Pravi izbor mesa: Na žaru so odlični perutničke in bedra s kožo, malo manj pa prsi, saj so preveč puste.

Pred peko: Če ste izbrali piščančje prsi, jih marinirajte v mešanici iz ene žlice soli, ene žlice sladkorja in ene skodelice vode. Lahko pa pripravite tudi marinado iz žlice olja, žlice gorčice in treh strokov česna. Meso pustite v marinadi dve uri. Puranovo meso lahko marinirate čez noč. Perutničke in bedra marinirajte s soljo, rdečo papriko, majaronom, origanom, poprom in drugimi izbranimi začimbami.

Med peko: Manjši kosi mesa brez kosti bodo pečeni po šestih minutah na vsaki strani, medtem ko večji zahtevajo daljši čas peke – do 15 minut na vsaki strani. Za boljši okus meso med peko potresite z rožmarinom.

perutničke na

Dreamstime
perutničke na žaru

Ribe

Pravi izbor mesa: Najlažje bo pripraviti lososa, tuno in mečarico, kajti njihovo meso je kompaktno in ne razpada. Poleg tega imajo naštete vrste rib največ maščob, zato se meso ne bo preveč izsušilo. Nikar pa se ne bojte speči brancina ali orade. Tudi tukaj obstaja nekaj trikov.

Pred peko: Ne pretiravajte z močnimi marinadami, malo soli, popra in limoninega soka povsem zadostuje. Morda dodate še vejico rožmarina ali peteršilj, a nikar ne pretiravajte.

Med peko: Riba je pečena, ko meso v celoti spremeni barvo v belkasto. Preverite tako, da z nožem prerežete najdebelejši del ribe. Pri brancinu in oradi ribo obrnite šele takrat, ko koža sama odstopi od rešetke za žar.

Zelenjava

Pravi izbor: S čebulo, bučkami, jajčevci, koruzo in mesnato papriko ne boste zgrešili. Vsebujejo veliko vode, ki prepreči, da bi se zelenjava zažgala, hkrati pa pospeši proces kuhanja in ohranja okus.

Pred peko: Preizkusite marinado z nekaj limoninega soka, soli, popra in posušene bazilike. Gobe, čebula in bučke potrebujejo samo od 30 do 40 minut mariniranja. Korenje ali krompir marinirajte eno ali dve uri.

Med peko: Zelenjavo je najbolje narezati na kolobarje in majhne kose ter jih peči na manjši temperaturi, ne preblizu ognja, da se ne zažgejo. Čvrsta struktura in zlato rjava barva sta znak, da je jed gotova.


Delite objavo s prijatelji:
 
 


Nedavne objave: 
  • Voditelja prisilili, da je jedel ‘smrdljivo hrano’

    Matic je vsak dan v tednu poskusil neko novo jed, ki jo še nikoli v življenju ni jedel. »Kar se tiče hrane sem zelo klasičen. Moja najljubša hrana sta dunajski zrezek in pomfri. Tudi, če grem v gostilno, petkrat pregledam meni in potem naročim preverjeno kombinacijo. Včasih pa tudi sebe presenetim […]

  • Takšno je danes Burakovo življenje

    Priljubljeni turški igralec Burak Özçivit se je očetovske vloge že dodobra privadil, njegov mali princ Kemal je namreč minule dni dopolnil šest mesecev. Zadnje pol leta je zanj in za soprogo Fahriyo Evcen prepolno čustvenih trenutkov, tekom katerih se spoznavajo in odkrivajo, kako čudovito je […]

  • Čarobna palčka za lepo zvezo: pogled v zvezde

    Sinastrija oziroma ujemanje astroloških znamenj je najstarejša veja astrologije – v malodane vseh kulturah in civilizacijah so mladi najprej obiskali astrologa in se šele po njegovih razlagah odločili za sprehod do oltarja. Samskih žensk je vse več, prav tako propadlih zakonskih zvez. Od Mezopotamije do […]

  • Na Kmetijo prihaja presenečenje letošnje sezone

    V zadnji oddaji Kmetije smo lahko videli, da je produkcija predala pismo izpadlih tekmovalcev po nekoliko drugačni poti, zaradi česar je družina skoraj ves dan tavala v temi, ne vedoč kdo je novi glava družine. Ko so vendarle opazili kozo Žužo in ugotovili, da so imeli pismo ves čas na očeh, pa je […]

  • Rdeča pesa – eliksir zdravja

    Rdeča pesa zaradi visoke vsebnosti hranilnih snovi, zlasti antioksidativnih pigmentov betalainov, pomaga ohranjati vitalnost srca in ožilja. V ljudski medicini velja za sredstvo za zniževanje telesne temperature. Zagotovo ste že slišali, da je rdeča pesa dobra za kri. To je tudi podprto z izsledki znanstvenih […]

  • IL DIVJI predstavljajo romantično in živahno skladbo ‘Sladka si kot med’

    Z avtorjem skladbe Alexom Volaskom, ki se podpisuje pod besedilo in glasbo, skupina sodeluje že dobro leto. »Všeč nam je, kako nas vidi in kako razmišlja in obratno. Zelo skrbno upošteva naše želje in predloge … res odlično sodelujemo,« so povedali IL DIVJI, ki s producentom […]

  • Kaj se je zgodilo, da je Rebeka Dremelj zamenjala ‘štikle’ in seksi spodnje perilo za predpasnik in štedilnik ?

    A to še ni vse. Pred sedmimi leti je glasbenica postala mamica in od takrat dalje se ji je življenje, tako kot mnogim staršem, še kako spremenilo. Kaj pa ‘štikle’ in seksi spodnje perilo, po katerem je bila znana Rebeka; se je tudi tu kaj spremenilo? ” Niti sama ne vem, kdaj se je točno The […]


Iskanje po vsebini: