Da bo pojedina z žara popolna

Še preden se lotimo pečenja, moramo pripraviti pravo žerjavico. Ogenj za žar zanetite vsaj 30 minut pred peko, da dobite žerjavico ustrezne temperature. Oglje je pripravljeno, ko opravi naslednji test: približno deset centimetrov nad ognjem pridržite roko in počasi štejte do tri. Če je tako vroče, da morate roko umakniti, je čas za akcijo. Na žar postavite mrežo, jo premažite s koščkom slanine ali malo olja ter obložite z mesom in zelenjavo.

Govedina

Pravi izbor mesa: Visoka temperatura in dim izvabita iz govedine najboljše okuse, zato je ta vrsta mesa idealna za piknike. Najprimernejši deli so bočnik, stegno ali ledveni del.

Pred peko: Meso 12 ur pred peko marinirajte v mešanici limoninega soka, sojine omake, gorčice in provansalskih začimb. Razmerje med kislim in drugim delom marinade naj bo 1:2.

Med peko: Goveji zrezek popecite pri visoki temperaturi, od 4 do 6 minut na vsaki strani. Nato počakajte nekaj minut, preden ga razrežete, da se sokovi v mesu umirijo.

Perutnina

Pravi izbor mesa: Na žaru so odlični perutničke in bedra s kožo, malo manj pa prsi, saj so preveč puste.

Pred peko: Če ste izbrali piščančje prsi, jih marinirajte v mešanici iz ene žlice soli, ene žlice sladkorja in ene skodelice vode. Lahko pa pripravite tudi marinado iz žlice olja, žlice gorčice in treh strokov česna. Meso pustite v marinadi dve uri. Puranovo meso lahko marinirate čez noč. Perutničke in bedra marinirajte s soljo, rdečo papriko, majaronom, origanom, poprom in drugimi izbranimi začimbami.

Med peko: Manjši kosi mesa brez kosti bodo pečeni po šestih minutah na vsaki strani, medtem ko večji zahtevajo daljši čas peke – do 15 minut na vsaki strani. Za boljši okus meso med peko potresite z rožmarinom.

perutničke na

Dreamstime
perutničke na žaru

Ribe

Pravi izbor mesa: Najlažje bo pripraviti lososa, tuno in mečarico, kajti njihovo meso je kompaktno in ne razpada. Poleg tega imajo naštete vrste rib največ maščob, zato se meso ne bo preveč izsušilo. Nikar pa se ne bojte speči brancina ali orade. Tudi tukaj obstaja nekaj trikov.

Pred peko: Ne pretiravajte z močnimi marinadami, malo soli, popra in limoninega soka povsem zadostuje. Morda dodate še vejico rožmarina ali peteršilj, a nikar ne pretiravajte.

Med peko: Riba je pečena, ko meso v celoti spremeni barvo v belkasto. Preverite tako, da z nožem prerežete najdebelejši del ribe. Pri brancinu in oradi ribo obrnite šele takrat, ko koža sama odstopi od rešetke za žar.

Zelenjava

Pravi izbor: S čebulo, bučkami, jajčevci, koruzo in mesnato papriko ne boste zgrešili. Vsebujejo veliko vode, ki prepreči, da bi se zelenjava zažgala, hkrati pa pospeši proces kuhanja in ohranja okus.

Pred peko: Preizkusite marinado z nekaj limoninega soka, soli, popra in posušene bazilike. Gobe, čebula in bučke potrebujejo samo od 30 do 40 minut mariniranja. Korenje ali krompir marinirajte eno ali dve uri.

Med peko: Zelenjavo je najbolje narezati na kolobarje in majhne kose ter jih peči na manjši temperaturi, ne preblizu ognja, da se ne zažgejo. Čvrsta struktura in zlato rjava barva sta znak, da je jed gotova.


Delite objavo s prijatelji:
 
 

Nedavne objave: 
  • Drevo, pod katerim je Siddharta postal Buda, je …

    Danes jih, žal, zavoljo denarja in tudi potreb novodobnega človeka ignorantsko uničujejo, a nekoč so nanje gledali z veliko večjim spoštovanjem. Zavedali so se njihovega pomena za Zemljo, v njih pa videli tudi živa bitja. Nič kaj čudno ni, da je pod njimi iskal svoj mir tudi Sidharta, ki ga danes bolj […]

  • Ločili Meghan in Harryja: Njuni voščeni lutki nista več skupaj

    Vodstvo muzeja je Meghanino figuro prestavilo k njenim slavnim prijateljem, ki so se tudi udeležili njene poroke – k Tomu Hardyju, zakoncema Beckham in Priyanki Chopra. “Ne glede na to, da je zdaj pripadnica kraljeve družine, Meghan še vedno vodi svoje življenje na sodoben način. V muzeju hočemo […]

  • 7 pogostih napak v duhovnosti

    Tudi v duhovnih krogih se lahko človek kaj hitro zaplete v vzorce, v to, kako izpade, v tekmovalnost in egocentričnost… Včasih lahko celo opazimo, da je nekdo, ki zavestno ne prakticira duhovnih praks, bolj iskren in resnicoljuben ali živi bolj v skladu z naravo kot nekdo, ki se ima za duhovnega. Nekaj pogostih napak in […]

  • Pozor, samo pet jagod je dovolj, da se otrok z njo zastrupi

    Navadna barvilnica je v celoti strupena za ljudi in živino. Že manjša količina zaužitih jagod lahko vodi v zastrupitev ali celo smrt. Že pet jagod je dovolj za zastrupitev otroka, deset pa za odraslega človeka. Zabeleženi so pogini konj, prašičev, koz in krav. Prav tako se morajo vsakega […]

  • Po hudih nesrečah si ne prerokuje več iz kart

    Blaž Knez, ki mu lahko rečemo tudi najbolj brutalno iskren vedeževalec na svetu, saj s svojimi klicatelji v televizijski oddaji ravna vse prej kot v rokavicah, se je podal še v glasbeno kariero, ki mu za zdaj odlično uspeva, saj je imel v nekaj dneh že več kot pol milijona ogledov na youtubu. Blaž nam […]

  • Povej iskreno, povej z ljubeznijo in mirom

    Zakaj tako težko je izreči tisto, kar na duši ti leži ? Kljub temu, da s tem zavestno povzročaš si nemir. Od kje ves ta strah v tebi ? Življenje z njim je pravo tavanje v temi. Neizrečeno rojeva žalost, ki te ovira. Ali res nato ne gre brez prepira ? Pomanjkanje sočutja človeško […]

  • Kaj so zakuhali Nives Orešnik, Tin Vodopivec in pevec Urban Sever ?

    Nives Orešnik je pripravila Top Dog L’Orešnik s popečenim lososom, feta sirom, grškim jogurtom in svežo redkvico. »Moje vodilo pri kreaciji je bilo, da so vse sestavine zdrave in da iz jedi, ki je znana kot »fast food«, narediš nekaj, kar si lahko privoščiš brez slabe […]