
Znanstveniki niso našli nobenega dokaza, da uživanje mlečnih proizvodov kakor koli povečuje tveganje za srčno ali možgansko kap. Niti polnomastni sir, mleko in jogurt!
Sir je eno najbolj oboževanih živil, ki se je v zadnjem času znašlo na seznamu hrane, ki jo je bolje preskočiti, zlasti tiste polnomastne. Na veliko srečo vseh oboževalcev se to priporočilo kaže kot zgrešeno.
Še več – fermentirani siri celo znižujejo tveganje za srčna obolenja. Raziskavo so sicer omogočile tri lobistične skupine mlečne industrije, ki pa zagotavljajo, da niso vplivale na rezultat. Prepričanje, da so mlečni izdelki slabi za nas, je zgrešeno, sporočajo avtorji poročila, objavljenega v evropskem žurnalu epidemiologije. Je pa to eden od razlogov, zaradi katerih mladi ljudje pijejo manj mleka, to pa povečuje njihovo tveganje za osteoporozo kasneje v življenju, so še dodali. Kljub temu to ni prepričalo vseh. Zdravniki kardiologi trdijo, da so desetletne raziskave nedvoumno potrdile, da prehrana, bogata z nasičenimi maščobami, dviguje raven »slabega« ali LDL holesterola v krvi, kar povečuje tveganje za srčno ali možgansko kap.