• Post category:Razno
Znanstveniki niso našli nobenega dokaza, da uživanje mlečnih proizvodov kakor koli povečuje tveganje za srčno ali možgansko kap. Niti polnomastni sir, mleko in jogurt!

Znanstveniki niso našli nobenega dokaza, da uživanje mlečnih proizvodov kakor koli povečuje tveganje za srčno ali možgansko kap. Niti polnomastni sir, mleko in jogurt! (Foto: Shutterstock)

Sir je eno najbolj oboževanih živil, ki se je v zadnjem času znašlo na seznamu hrane, ki jo je bolje preskočiti, zlasti tiste polnomastne. Na veliko srečo vseh oboževalcev se to priporočilo kaže kot zgrešeno.

Znanstveniki niso našli nobenega dokaza, da uživanje mlečnih proizvodov kakor koli povečuje tveganje za srčno ali možgansko kap. Niti polnomastni sir, mleko in jogurt! Čeprav so mnogi mlečni proizvodi bogati z nasičenimi maščobami, za katere strokovnjaki pravijo, da jih je treba maksimalno omejiti v prehrani, je analiza 29 študij, ki so zajele skoraj milijon ljudi, pokazala, da imajo »nevtralen« vpliv na človekovo zdravje.

Še več – fermentirani siri celo znižujejo tveganje za srčna obolenja. Raziskavo so sicer omogočile tri lobistične skupine mlečne industrije, ki pa zagotavljajo, da niso vplivale na rezultat. Prepričanje, da so mlečni izdelki slabi za nas, je zgrešeno, sporočajo avtorji poročila, objavljenega v evropskem žurnalu epidemiologije. Je pa to eden od razlogov, zaradi katerih mladi ljudje pijejo manj mleka, to pa povečuje njihovo tveganje za osteoporozo kasneje v življenju, so še dodali. Kljub temu to ni prepričalo vseh. Zdravniki kardiologi trdijo, da so desetletne raziskave nedvoumno potrdile, da prehrana, bogata z nasičenimi maščobami, dviguje raven »slabega« ali LDL holesterola v krvi, kar povečuje tveganje za srčno ali možgansko kap.



Delite s prijatelji:
 



Oglejte si z nami ...