Družina Steyer je v vinskem svetu znana po svoji hiši dišečega traminca

Vinar Danilo Steyer je prevzel družinsko vinarstvo, ki sega vse v leto 1938. Pred petimi leti je družina Steyer v Plitvicah odprla prenovljen in dograjen proizvodno-poslovni vinogradniški objekt, ki se razteza na kar 1.550 kvadratnih metrih. Celotno posestvo Steyer je veliko 30 hektarjev, od tega je 20 hektarjev vinogradniških površin (16 hektarjev vinogradov) z 80 tisoč trsi. Letno pri Steyerjevih pridelajo okoli 80 tisoč litrov vina, največ seveda njihove hišne sorte – dišečega traminca.

“Dišeči traminec se predstavlja v vseh kombinacijah, od suhega vina do sladkega, predelanega po tehnologiji barik, do oranžnega vina Steyer Mark exstrem. Seveda ne manjka dišeča penina, ki se lepo prileže v teh vročih dnevih,” doda Danilo. Kot predstavnik tretje generacije nadaljuje zgodbo, ki jo je leta 1938 začel njegov ded Jožef Steyer. “Z ženo je postavil temelje domačije in kovaške delavnice ter svoje življenje posvetil kovaški obrti,” začne pripovedovati Danilo.

“Iz tega časa na domačiji še stoji kovaški dimnik. Moj oče, prav tako Jožef, je kmetijsko dejavnost preusmeril v poljedelstvo in živinorejo. S trdim delom v avstrijskih vinogradih in kleti je prisluženi denar vlagal v posest.” Tretja generacija, ki jo je prevzel Danilo, pa je stvari spet obrnila v čisto svojo smer, saj se popolnoma preobrazila v vinogradniško-vinarsko posestvo. Z mešanico poguma, vznesenosti in mladostnega zagona ter ljubezni do žlahtne trte je začel uresničevati svoje sanje. “Posadil sem prve trte, postavil novo klet in seveda vstopil na vinski trg. Z jasno vizijo, voljo in zaupanjem vase in v svoja vina sem si utiral pot v oblikovanju blagovne znamke.”

Danilo je prepoznal potencial, ki ga je skrival traminec, in izkoristil prednosti vinogradniškega okoliša, ki daje odlične pogoje za vrhunsko kakovost te sorte (od podnebja do sestave tal). “Traminec zahteva natančnega, doslednega vinarja, ki ve, kaj sorta lahko doseže in ponuja. Traminec je pravzaprav tudi sorta, ki ni razširjena po svetu, kakovost doseže samo v nekaterih vinorodnih okoliših in zato smo ponosni, da lahko to sorto uspešno pridelujemo prav tukaj pri nas.”

Vpeta vsa družina

Pri razvoju vinogradništva je pomembno vlogo odigrala vsa družina, kjer vsak posameznik prispeva svoj nezamenljivo in enkratno vlogo. “Trti z ljubeznijo in spoštovanjem daješ vse, kar potrebuje, da lahko daje najboljše. S spoštovanjem se oziraš v nebo, da ji prizanese s hudim in da jo grejejo topli sončni žarki in moči blagodejen dež. In potem se veseliš tistih čarobnih jesenskih trenutkov, ko trgaš njen žlahtni sad. Srce se ti smeje, ko poskušaš sladke jagode in v mislih že vidiš kozarec in v njem zlate kapljice.

Trenutno obdelujemo 16 hektarjev vinogradov. S posluhom sledimo naravnemu ritmu trte, ne izvajamo grobih posegov v naravo, ampak se držimo načela, da je trta sama sposobna, da si iz zemlje in zraka vzame vse, kar potrebuje. Ker verjamemo v inteligenco narave.” Posebnost na Steyerjevem posestvu je tudi ampelografski vrt. Tam je posajenih več kot sto različnih vrst vinskih trt iz Slovenije in tujine. Ponosni botri številnih trt so znani Slovenci, med katerimi najdemo zanimiva imena, kot so: Milan Kučan, Matjaž Kek, Alenka Gotar in drugi. Iz grozdja, ki ga rodijo te trte, pripravijo posebno vino prijateljstva, ki ni naprodaj in se ga razveselijo številni prijatelji in poslovni partnerji družine Steyer.

Družina na prenovljenem posestvu, ki obsega turistično kmetijo, vinsko klet, arhivsko klet z vinsko banko, sušilnico za grozdje, prostor za žganjekuho, prostor za predelavo oljnic ter skladišče, razveseljuje številne goste. “V vinski kleti je prostora za 110 tisoč litrov vina v nerjavečih sodih ter 20 tisoč litrov vina v lesenih sodih. Nova klet se ponaša z moderno tehnologijo za predelavo grozdja in pridelavo vina, še posebej so ponosni na novo, klimatizirano zorilnico penin. Uredili smo degustacijske prostore s sodobno opremljeno kuhinjo, ki so primerni za skupine do 48 ljudi,” še pove Danilo.

“Obiskovalci si bodo lahko ob svojem obisku ogledali celotno posestvo, se seznanili z zgodovino, si ogledali kovačnico ter seveda uživali ob vodeni degustaciji tako vinskih kot domačih kulinaričnih dobrot. Posebnost je tudi vinska banka, kjer si lahko ljubitelji vina zakupijo prostor, nato pa s svojo družbo uživajo izbrana vina, ki so jih shranili v svoj vinski sef.” Steyerjevi se ponašajo s številnimi medaljami, med katerimi so prejeli: zlato medaljo za dišeči traminec – ledeno vino v Bruslju, v Londonu na ocenjevanju Decanter zlato medaljo, ki so jo prejeli za vino vaneja, in srebrno za dišeči traminec exclusive. Dvakrat zapored so vinske kraljice in župani izbrali dišeči traminec kot najboljšega, kar ni tako samoumevno, saj je znano, da prav iz Radgonsko- Kapelskega okoliša prihajajo najboljši traminci.

Gourmet over Mura

Lani pa so se Steyerjevi povezali tudi v skupen projekt Gourmet over Mura, kjer so se združili s sedmimi ponudniki kulinaričnih storitev Pomurja. “​Gourmet over Mura je zamišljen kot kulinarični izlet sedmih ponudnikov, ki smo se združili, da gostom ponudimo nekaj več ob spoznavanju Pomurja. Na skupni poti lahko obiskovalci izberejo svoje kulinarično doživetje in si prilagodijo obisk posamezne domačije, kjer lahko spoznajo različne družinske zgodbe.

V projektu Gourmet over Mura se gost lahko poda od naše domačije do Vinarstva Marof, šunkarne Kodila, pivovarne Bevog, gostilne Rajh, vinarstva Steyer, domačije Firbas in oljarne Kocbek. Zamišljen je kot kulinarični izlet, čeprav vavčerjev za posamezni obisk ni treba izkoristiti v enem dnevu pri vseh ponudnikih. Je pa priporočljivo, ker tako gost v enem dnevu dobi vrhunsko kulinarično izkušnjo Pomurja,” še sklene Danilo.

Besedilo: Mihaela M. Kocbek // Fotografije: Mediaspeed


Delite objavo s prijatelji:
 
 


Nedavne objave: 
  • Voditelja prisilili, da je jedel ‘smrdljivo hrano’

    Matic je vsak dan v tednu poskusil neko novo jed, ki jo še nikoli v življenju ni jedel. »Kar se tiče hrane sem zelo klasičen. Moja najljubša hrana sta dunajski zrezek in pomfri. Tudi, če grem v gostilno, petkrat pregledam meni in potem naročim preverjeno kombinacijo. Včasih pa tudi sebe presenetim […]

  • Takšno je danes Burakovo življenje

    Priljubljeni turški igralec Burak Özçivit se je očetovske vloge že dodobra privadil, njegov mali princ Kemal je namreč minule dni dopolnil šest mesecev. Zadnje pol leta je zanj in za soprogo Fahriyo Evcen prepolno čustvenih trenutkov, tekom katerih se spoznavajo in odkrivajo, kako čudovito je […]

  • Čarobna palčka za lepo zvezo: pogled v zvezde

    Sinastrija oziroma ujemanje astroloških znamenj je najstarejša veja astrologije – v malodane vseh kulturah in civilizacijah so mladi najprej obiskali astrologa in se šele po njegovih razlagah odločili za sprehod do oltarja. Samskih žensk je vse več, prav tako propadlih zakonskih zvez. Od Mezopotamije do […]

  • Na Kmetijo prihaja presenečenje letošnje sezone

    V zadnji oddaji Kmetije smo lahko videli, da je produkcija predala pismo izpadlih tekmovalcev po nekoliko drugačni poti, zaradi česar je družina skoraj ves dan tavala v temi, ne vedoč kdo je novi glava družine. Ko so vendarle opazili kozo Žužo in ugotovili, da so imeli pismo ves čas na očeh, pa je […]

  • Rdeča pesa – eliksir zdravja

    Rdeča pesa zaradi visoke vsebnosti hranilnih snovi, zlasti antioksidativnih pigmentov betalainov, pomaga ohranjati vitalnost srca in ožilja. V ljudski medicini velja za sredstvo za zniževanje telesne temperature. Zagotovo ste že slišali, da je rdeča pesa dobra za kri. To je tudi podprto z izsledki znanstvenih […]

  • IL DIVJI predstavljajo romantično in živahno skladbo ‘Sladka si kot med’

    Z avtorjem skladbe Alexom Volaskom, ki se podpisuje pod besedilo in glasbo, skupina sodeluje že dobro leto. »Všeč nam je, kako nas vidi in kako razmišlja in obratno. Zelo skrbno upošteva naše želje in predloge … res odlično sodelujemo,« so povedali IL DIVJI, ki s producentom […]

  • Kaj se je zgodilo, da je Rebeka Dremelj zamenjala ‘štikle’ in seksi spodnje perilo za predpasnik in štedilnik ?

    A to še ni vse. Pred sedmimi leti je glasbenica postala mamica in od takrat dalje se ji je življenje, tako kot mnogim staršem, še kako spremenilo. Kaj pa ‘štikle’ in seksi spodnje perilo, po katerem je bila znana Rebeka; se je tudi tu kaj spremenilo? ” Niti sama ne vem, kdaj se je točno The […]


Iskanje po vsebini: