FOTO: Po skalnatem podoru mesec in pol zapore ter milijon evrov stroškov

Kot smo poročali včeraj, so cesto na Ljubelj, ki velja za eno pomembnejših povezav med Slovenijo in Avstrijo, zasule velike skale. Skalnati podor je cesto zasil na dolžini približno 100 metrov, zaradi nevarnosti dodatnega zdrsa materiala pa so jo pristojni zaprli za promet. Kot so pojasnili na direkciji, se podorno žarišče nahaja približno 200 metrov nad cesto, porušilo pa se je od 25 do 35 kubičnih metrov materiala.

Predstavniki direkcije za infrastrukturo, koncesionarja in civilne zaščite so se po ogledu lokacije skalnega podora odločili, da se cesto zapre, saj je na žarišču vidna razprta razpoka ter kar nekaj kritičnih mest. Po tako obsežnih podorih običajno prihaja do relaksacije brežine, zaradi česa so možni še dodatni odlomi in zdrsi materiala. 

Cesta bo zaradi nevarnosti dodatnih porušitev ostala zaprta za promet. Obvoz je možen čez Karavanški predor in prek prelaza Jezersko. Danes oziroma v torek bodo izvedli aerofotogrametrijo celotnega območja ter geodetski posnetek brežine, po opravljeni analizi in inženirsko-geološki presoji, ki bo narejena v prvem tednu po praznikih, pa bo lažje določiti obseg sanacije ter rok, do kdaj bo možno znova sprostiti promet. 

Po prvih ocenah bo treba sanirati okoli 450 metrov cestišča, ocenjena vrednost del pa je en milijon evrov. Cesta bo po trenutnih ocenah zaprta predvidoma mesec in pol.


Delite objavo s prijatelji:
 
 

Nedavne objave: 
  • Ali ima lahko lepo oblečen kmet večji ugled ?

    Ali zmoremo po vzoru tujine podeželje z oblačili predstavljati tudi pri nasin ponosno nositi oblačilo, s katerim se lahko poistovetimo, kot na primer Avstrijci v svojih značilnih nošah? Ideja je nastala pri Ekoci – eko civilni iniciativi Slovenije, ki se je skupaj z Zvezo slovenske podeželske mladine povezala […]

  • Trije lepotni nasveti za nego zrele kože

    Avtor: Snežana Zabukovec Nega zrele kože je zelo podobna negi suhe kože, zato uporabljajte izdelke za nego občutljive ali suhe kože. V obdobju po štiridesetem letu starosti se začnejo izraziteje kazati znaki staranja kože. Seveda se naša koža stara že od sredine dvajsetih let, vendar je […]

  • To, kar je Korošici Janji Garnbret uspelo na Japonskem, ni še nobeni plezalki na svetu

    To, kar je Janji uspelo na Japonskem, ni še nobeni plezalki na svetu. A izjemna slovenska plezalka Janja Garnbret ne navdušuje le s svojimi plezalnimi predstavami, temveč tudi z razmišljanjem, ki dokazuje, da kljub dosežkom ostaja z nogami trdno na tleh. V rosnih dvajsetih namreč razmišlja tudi o […]

  • Cestna pustolovščina z otroki v štirih dneh

    1. dan: Ljubljana–Salzburg–Nürnberg (600 km) Na slabi polovici poti bo prijal postanek na podeželju pod gorami, ki vas bo spomnil na življenje dedkov in babic, otroke pa prestavil v ‘daljno preteklost’: Salzburger Freilichtmuseum. Skozi deželo s petimi ‘vasicami’, ki jih predstavljajo stare […]

  • Za gripo vsako leto zboli okoli 200.000 Slovencev. Se boste cepili ?

    Zdi se, da nas virusi v tem obdobju napadajo z vseh strani, pred nekaterimi pa se lahko zaščitimo tudi s cepivi. Med takšnimi je tudi virus, ki povzroča gripo. V zadnjih mesecih se je dobro razvila debata o tem, ali se cepiti ali ne, še posebej burna je bila razprava o tem, ali so cepiva […] The post Za gripo […]

  • Riž se pokvari že uro po kuhanju

    Večina ljudi ne ve, da je kuhan riž, za razliko od surovega, zelo nagnjen h kvarjenju. (Foto: Shutterstock) Riž je tisto živilo, ki ga pogosto skuhamo v preveliki količini, a ga potem naslednji dan ponovno postrežemo kot prilogo kakšni drugi jedi. Okus ostane skoraj povsem enak, za razliko od denimo ocvrtega […]

  • Stéphanie Frappart – Najboljša nogometna sodnica na svetu

    Najboljša sodnica na svetu se je za ta dogodek pripravljala vse od 18. leta, ko se je posvetila sodniški karieri in prenehala igrati nogomet. Ni se izkazala le na letošnjem svetovnem prvenstvu v nogometu za ženske, ampak tudi v svoji domovini, kjer sodi na tekmah francoskega prvenstva – ja, v prvi ligi, in to […]


Iskanje po vsebini: