Gobe za boljši spomin

Skupina singapurskih znanstvenikov je šest let raziskovala vpliv uživanja gob na možgane starejših ljudi. V raziskavi je sodelovalo več kot 600 ljudi, starih 60 let in več.

Seniorji, ki so pojedli več kot dve porciji gob na teden, so za 50 odstotkov zmanjšali tveganje za razvoj blagega kognitivnega deficita, za katerega je značilna pozabljivost, pa tudi motnje v govoru, pozornosti in orientaciji v prostoru. Čeprav so simptomi blagi, pomembno vplivajo na vsakodnevne dejavnosti ljudi. Blagi kognitivni deficit pogosto napoveduje razvoj demence, zlasti Alzheimerjevo bolezen. V letu dni jo razvije 15 odstotkov ljudi z blagim kognitivnim deficitom in kar 80 odstotkov v približno šestih letih.

V raziskavi so proučevali šest vrst gob, ki jih uživajo v Singapuru, ki pa so običajne tudi v naši domači kuhinji. Gre za šampinjone, bukove ostrigarje, šitake in zimsko panjevko, bodisi v sveži, sušeni bodisi konzervirani obliki. Izkazalo se je, da blagodejen vpliv na možgane zagotavlja ena do dve porciji gob na teden oziroma 300 gramov pripravljenih gob na teden, a znanstveniki sporočajo, da že manjša količina gob pozitivno vpliva na možgane, zato bi morali starejši ljudje gobe pogosteje uvrščati na svoj jedilnik.


Delite objavo s prijatelji:
 
 

Nedavne objave: 
  • Ali ima lahko lepo oblečen kmet večji ugled ?

    Ali zmoremo po vzoru tujine podeželje z oblačili predstavljati tudi pri nasin ponosno nositi oblačilo, s katerim se lahko poistovetimo, kot na primer Avstrijci v svojih značilnih nošah? Ideja je nastala pri Ekoci – eko civilni iniciativi Slovenije, ki se je skupaj z Zvezo slovenske podeželske mladine povezala […]

  • Trije lepotni nasveti za nego zrele kože

    Avtor: Snežana Zabukovec Nega zrele kože je zelo podobna negi suhe kože, zato uporabljajte izdelke za nego občutljive ali suhe kože. V obdobju po štiridesetem letu starosti se začnejo izraziteje kazati znaki staranja kože. Seveda se naša koža stara že od sredine dvajsetih let, vendar je […]

  • To, kar je Korošici Janji Garnbret uspelo na Japonskem, ni še nobeni plezalki na svetu

    To, kar je Janji uspelo na Japonskem, ni še nobeni plezalki na svetu. A izjemna slovenska plezalka Janja Garnbret ne navdušuje le s svojimi plezalnimi predstavami, temveč tudi z razmišljanjem, ki dokazuje, da kljub dosežkom ostaja z nogami trdno na tleh. V rosnih dvajsetih namreč razmišlja tudi o […]

  • Cestna pustolovščina z otroki v štirih dneh

    1. dan: Ljubljana–Salzburg–Nürnberg (600 km) Na slabi polovici poti bo prijal postanek na podeželju pod gorami, ki vas bo spomnil na življenje dedkov in babic, otroke pa prestavil v ‘daljno preteklost’: Salzburger Freilichtmuseum. Skozi deželo s petimi ‘vasicami’, ki jih predstavljajo stare […]

  • Za gripo vsako leto zboli okoli 200.000 Slovencev. Se boste cepili ?

    Zdi se, da nas virusi v tem obdobju napadajo z vseh strani, pred nekaterimi pa se lahko zaščitimo tudi s cepivi. Med takšnimi je tudi virus, ki povzroča gripo. V zadnjih mesecih se je dobro razvila debata o tem, ali se cepiti ali ne, še posebej burna je bila razprava o tem, ali so cepiva […] The post Za gripo […]

  • Riž se pokvari že uro po kuhanju

    Večina ljudi ne ve, da je kuhan riž, za razliko od surovega, zelo nagnjen h kvarjenju. (Foto: Shutterstock) Riž je tisto živilo, ki ga pogosto skuhamo v preveliki količini, a ga potem naslednji dan ponovno postrežemo kot prilogo kakšni drugi jedi. Okus ostane skoraj povsem enak, za razliko od denimo ocvrtega […]

  • Stéphanie Frappart – Najboljša nogometna sodnica na svetu

    Najboljša sodnica na svetu se je za ta dogodek pripravljala vse od 18. leta, ko se je posvetila sodniški karieri in prenehala igrati nogomet. Ni se izkazala le na letošnjem svetovnem prvenstvu v nogometu za ženske, ampak tudi v svoji domovini, kjer sodi na tekmah francoskega prvenstva – ja, v prvi ligi, in to […]


Iskanje po vsebini: