Gozdne jagode

Avtor: Marjana Plajhner

Gozdna jagoda pospešuje izločanje seča in izboljšuje apetit. Najbolje je, da uživamo zrele sveže jagode, vendar poznamo tudi veliko postopkov za predelavo v marmelade, želeje, sirupe, kompote, osvežilne pijače, sladolede. Žal večina teh pripravkov obdrži aromo gozdne jagode le kratek čas.

Gozdna jagoda pospešuje izločanje seča in izboljšuje apetit. Najbolje je, da uživamo zrele sveže jagode, vendar poznamo tudi veliko postopkov za predelavo v marmelade, želeje, sirupe, kompote, osvežilne pijače, sladolede. Žal večina teh pripravkov obdrži aromo gozdne jagode le kratek čas.

V gozdnih jagodah (navadni jagodnjak – Fragaria vesca) je precej vitamina C, sadnih kislin, citronske in vinske, ki pa dajejo plodovom prijeten kiselkast okus, zato so jagode najbolj priljubljen gozdni sadež, še posebej, če jih uživamo kar sveže. Ne uporabljamo le plodov; jeseni ali spomladi nabiramo koreniko, spomladi pa mlade liste, ki vsebujejo čreslovino.

Lljudska imena: jagodnjak, rdeča jagoda, rdeči jagodnjak, hrustovka, laška jagoda, rudeča smokvica, troska, trstek …

Botanični opis rastline

Navadni jagodnjak oziroma gozdna jagoda je vsem dobro znana rastlina predvsem zaradi živo rdečih okusnih jagod. Je trajnica, ki kmalu spomladi požene iz korenike trojne eliptične liste na zelo dolgih pecljih, ki so spodaj dlakavi, rob pa je nazobčan. Poleg tega poganja nitaste živice, na katerih se razvijejo brstiči in se tudi ukoreninijo. Rastlina cveti od aprila do junija, lepi beli cvetovi, ki imajo pet venčnih listov, so razmeščeni na cvetnem stebelcu, obdajajo pa jih še zeleni listki. Plodovi so zelo okusni in zorijo od začetka junija do jeseni. Korenika je kratka, temno rjava in pokrita z odmrlimi listki.

Jagodo najdemo v gozdovih, sončnih posekah, med grmovjem, ob živih mejah, senožetih. Uspeva od nižin do približno 1.300 metrov nadmorske višine. Že v 15. stoletju so jo pričeli gojiti, danes pa poznamo že mnogo vrst gojenih sort, ki dajejo zelo velike plodove, vendar je še vedno najboljši okus navadne gozdne jagode, ki ima poleg tega tudi izredno prijeten vonj.

Jagode so uživali že v mlajši kameni dobi; v srednjem veku so jih začeli gojiti najprej v Franciji, nato pa še drugod v zahodni Evropi.

Zdravilni deli rastline

Spomladi nabiramo mlade liste in zrele plodove. Mlade liste posušimo v senci, da ohranimo vse učinkovine. Plodove nabiramo popolnoma zrele, uživamo sveže, saj so takrat najbolj zdravilni. Žal pa so nekateri ljudje preobčutljivi na to vrsto sadja, saj jim povzroča težave na koži (srbečico, rdečico), zato naj jih ne uživajo. Podobne težave nam lahko povzroča trobentica, lepe primule ter tudi kokošja jajca.

Zdravilnost gozdnih jagod

Gozdna jagoda pospešuje izločanje seča in izboljšuje apetit. Najbolje je, da uživamo zrele sveže jagode, vendar poznamo tudi veliko postopkov za predelavo v marmelade, želeje, sirupe, kompote, osvežilne pijače, sladolede. Žal večina teh pripravkov obdrži aromo gozdne jagode le kratek čas.

Listi navadnega jagodnjaka so zelo okusni za čaj, ki mu dodamo še mlade liste robid in malin. V plodovih jagodnjaka je približno 80 odstotkov vode ter veliko kalija, železa in mangana, ki so pomembni za presnovo. Premalo kalija povzroča okvare ledvic in sluznic, če je premalo železa, smo utrujeni, bledi, mangan pa sestavlja tkiva človeškega organizma. V jagodah je precej vitamina C, sadnih kislin, citronske in vinske, ki pa dajejo plodovom prijeten kiselkast okus, zato so jagode najbolj priljubljeni gozdni sadež, še posebej, če jih uživamo kar sveže.

Priprava in uporaba

Jeseni ali spomladi nabiramo koreniko, spomladi pa mlade liste, ki vsebujejo čreslovino. Uporabljamo jih proti driski, še večji učinek pa imajo korenine. Za vsak dan si lahko pripravimo čaj iz listov. Je prijetnega okusa, ker pospešujejo presnovo, pa ga zlasti priporočajo ljudem, ki jih mučita putika in revma.

Čaj iz mladih listov uporabimo tudi pri bolečinah v grlu (ga grgramo); podoben učinek ima tudi čaj iz mladih listov robide. Čaj iz mladih listov tudi čisti kri, pospešuje izločanje seča in ga priporočamo sladkornim bolnikom.

Gozdne jagode v kozmetiki

Jagode uporabljamo tudi v kozmetiki, saj si lahko pripravimo odlično masko za obraz na sledeči način.
Jagodam dodamo malo mleka in jih zmečkamo v gosto kašo, ki jo nanesemo na očiščeni obraz. Masko pustimo učinkovati približno 15 minut, potem si z mlačno vodo umijemo obraz. Ker jagode vsebujejo dosti vode in sadnih kislin, nam takšna maska kožo na obrazu osveži in napne, da postane mehka in prožna. Dokler dobimo sveže jagode, si lahko delamo masko enkrat na teden; koža nam bo zelo hvaležna, še posebej, če je po naravi suha.

Jagodne poslastice

Jagode operemo, tik preden jih bomo uporabili, da se odlična aroma ne razgubi, nato jih odcedimo in delamo pripravke.

Najbolj enostaven način priprave je, da jih malo sladkamo, dodamo malo limoninega soka in malo dobrega belega vina ali konjaka ter za nekaj časa postavimo na hladno.

Jagode so zelo okusne tudi s stepeno smetano. Za sadne solate ali sadne kupe mora biti vse sadje popolnoma zrelo in neobtolčeno ali nagnito (češnje, marelice, breskve, maline, borovnice). Lahko jim dodamo malo limoninega soka, če so premalo kislega okusa.

Zelo okusen za poletne dni je tudi jagodov jogurt, saj nas dobro osveži. Jagodam dodamo limonin sok in sladkor v posodo. Jogurt pomešamo z malo mleka in ga polijemo po jagodah, okrasimo s celimi jagodami ter jed ponudimo popolnoma ohlajeno.

Jagodam dodamo malo sladoleda, sladkorja in mleka, dobro zmešamo in tako ponudimo odličen pripravek.

Če že imamo jagod na pretek, si iz njih pripravimo odlično marmelado, ki pa verjetno ne bo dolgo čakala v shrambi, ker je res okusna.

Sadje lahko vlagamo tudi v žganje. V večjo posodo, ki je dobro zaprta, damo plast jagod, plast češenj, plast višenj in prelijemo z dobrim žganjem, kasneje pa dodajamo še sadje, ki sproti dozoreva in je različnih okusov. Tako vloženo sadje je še posebej izjemnega okusa. Ker vsebuje sadje precej vode, izgubi žganje nekaj svoje moči, vendar je prav zaradi tega ta pijača posebna. Seveda ni potrebno poudariti, da je ta pripravek samo za odrasle!

Ni še vse raziskano

Pripravki iz listov mladih jagod ter plodov se posebej veliko uporabljajo v ljudski medicini, a žal vse učinkovine še niso raziskane.
S čajem iz mladih listov z grgranjem preprečujemo vnetje dlesni ter odpravljamo neprijeten zadah iz ust. Sveže iztisnjen sok jagod je odličen pri zapiranju vode. Sveže zmečkani listi kot obkladki pospešujejo zdravljenje manjših ran.

Najbolj znane zdravilne rastline, ki jih nabiramo junija

  • Nadzemni deli stebla, listi, cvetovi: zdravilni jetičnik, rumena lakota, dišeča perla, plahtica, plešec, materina dušica, rman, timijan
  • Cvetovi: arnika, črna detelja, kamilica, močvirski oslad, ranjak, šentjanževka, slez in slezenovec
  • Lubje hrasta – iz vejic, starih do 3 leta, lubje krhlike, plodovi gozdne jagode, listi žajblja, ozkolistni in širokolistni trpotec

Delite objavo s prijatelji:
 
 


Nedavne objave: 
  • Voditelja prisilili, da je jedel ‘smrdljivo hrano’

    Matic je vsak dan v tednu poskusil neko novo jed, ki jo še nikoli v življenju ni jedel. »Kar se tiče hrane sem zelo klasičen. Moja najljubša hrana sta dunajski zrezek in pomfri. Tudi, če grem v gostilno, petkrat pregledam meni in potem naročim preverjeno kombinacijo. Včasih pa tudi sebe presenetim […]

  • Takšno je danes Burakovo življenje

    Priljubljeni turški igralec Burak Özçivit se je očetovske vloge že dodobra privadil, njegov mali princ Kemal je namreč minule dni dopolnil šest mesecev. Zadnje pol leta je zanj in za soprogo Fahriyo Evcen prepolno čustvenih trenutkov, tekom katerih se spoznavajo in odkrivajo, kako čudovito je […]

  • Čarobna palčka za lepo zvezo: pogled v zvezde

    Sinastrija oziroma ujemanje astroloških znamenj je najstarejša veja astrologije – v malodane vseh kulturah in civilizacijah so mladi najprej obiskali astrologa in se šele po njegovih razlagah odločili za sprehod do oltarja. Samskih žensk je vse več, prav tako propadlih zakonskih zvez. Od Mezopotamije do […]

  • Na Kmetijo prihaja presenečenje letošnje sezone

    V zadnji oddaji Kmetije smo lahko videli, da je produkcija predala pismo izpadlih tekmovalcev po nekoliko drugačni poti, zaradi česar je družina skoraj ves dan tavala v temi, ne vedoč kdo je novi glava družine. Ko so vendarle opazili kozo Žužo in ugotovili, da so imeli pismo ves čas na očeh, pa je […]

  • Rdeča pesa – eliksir zdravja

    Rdeča pesa zaradi visoke vsebnosti hranilnih snovi, zlasti antioksidativnih pigmentov betalainov, pomaga ohranjati vitalnost srca in ožilja. V ljudski medicini velja za sredstvo za zniževanje telesne temperature. Zagotovo ste že slišali, da je rdeča pesa dobra za kri. To je tudi podprto z izsledki znanstvenih […]

  • IL DIVJI predstavljajo romantično in živahno skladbo ‘Sladka si kot med’

    Z avtorjem skladbe Alexom Volaskom, ki se podpisuje pod besedilo in glasbo, skupina sodeluje že dobro leto. »Všeč nam je, kako nas vidi in kako razmišlja in obratno. Zelo skrbno upošteva naše želje in predloge … res odlično sodelujemo,« so povedali IL DIVJI, ki s producentom […]

  • Kaj se je zgodilo, da je Rebeka Dremelj zamenjala ‘štikle’ in seksi spodnje perilo za predpasnik in štedilnik ?

    A to še ni vse. Pred sedmimi leti je glasbenica postala mamica in od takrat dalje se ji je življenje, tako kot mnogim staršem, še kako spremenilo. Kaj pa ‘štikle’ in seksi spodnje perilo, po katerem je bila znana Rebeka; se je tudi tu kaj spremenilo? ” Niti sama ne vem, kdaj se je točno The […]


Iskanje po vsebini: