Gozdne jagode

Avtor: Marjana Plajhner

Gozdna jagoda pospešuje izločanje seča in izboljšuje apetit. Najbolje je, da uživamo zrele sveže jagode, vendar poznamo tudi veliko postopkov za predelavo v marmelade, želeje, sirupe, kompote, osvežilne pijače, sladolede. Žal večina teh pripravkov obdrži aromo gozdne jagode le kratek čas.

Gozdna jagoda pospešuje izločanje seča in izboljšuje apetit. Najbolje je, da uživamo zrele sveže jagode, vendar poznamo tudi veliko postopkov za predelavo v marmelade, želeje, sirupe, kompote, osvežilne pijače, sladolede. Žal večina teh pripravkov obdrži aromo gozdne jagode le kratek čas.

V gozdnih jagodah (navadni jagodnjak – Fragaria vesca) je precej vitamina C, sadnih kislin, citronske in vinske, ki pa dajejo plodovom prijeten kiselkast okus, zato so jagode najbolj priljubljen gozdni sadež, še posebej, če jih uživamo kar sveže. Ne uporabljamo le plodov; jeseni ali spomladi nabiramo koreniko, spomladi pa mlade liste, ki vsebujejo čreslovino.

Lljudska imena: jagodnjak, rdeča jagoda, rdeči jagodnjak, hrustovka, laška jagoda, rudeča smokvica, troska, trstek …

Botanični opis rastline

Navadni jagodnjak oziroma gozdna jagoda je vsem dobro znana rastlina predvsem zaradi živo rdečih okusnih jagod. Je trajnica, ki kmalu spomladi požene iz korenike trojne eliptične liste na zelo dolgih pecljih, ki so spodaj dlakavi, rob pa je nazobčan. Poleg tega poganja nitaste živice, na katerih se razvijejo brstiči in se tudi ukoreninijo. Rastlina cveti od aprila do junija, lepi beli cvetovi, ki imajo pet venčnih listov, so razmeščeni na cvetnem stebelcu, obdajajo pa jih še zeleni listki. Plodovi so zelo okusni in zorijo od začetka junija do jeseni. Korenika je kratka, temno rjava in pokrita z odmrlimi listki.

Jagodo najdemo v gozdovih, sončnih posekah, med grmovjem, ob živih mejah, senožetih. Uspeva od nižin do približno 1.300 metrov nadmorske višine. Že v 15. stoletju so jo pričeli gojiti, danes pa poznamo že mnogo vrst gojenih sort, ki dajejo zelo velike plodove, vendar je še vedno najboljši okus navadne gozdne jagode, ki ima poleg tega tudi izredno prijeten vonj.

Jagode so uživali že v mlajši kameni dobi; v srednjem veku so jih začeli gojiti najprej v Franciji, nato pa še drugod v zahodni Evropi.

Zdravilni deli rastline

Spomladi nabiramo mlade liste in zrele plodove. Mlade liste posušimo v senci, da ohranimo vse učinkovine. Plodove nabiramo popolnoma zrele, uživamo sveže, saj so takrat najbolj zdravilni. Žal pa so nekateri ljudje preobčutljivi na to vrsto sadja, saj jim povzroča težave na koži (srbečico, rdečico), zato naj jih ne uživajo. Podobne težave nam lahko povzroča trobentica, lepe primule ter tudi kokošja jajca.

Zdravilnost gozdnih jagod

Gozdna jagoda pospešuje izločanje seča in izboljšuje apetit. Najbolje je, da uživamo zrele sveže jagode, vendar poznamo tudi veliko postopkov za predelavo v marmelade, želeje, sirupe, kompote, osvežilne pijače, sladolede. Žal večina teh pripravkov obdrži aromo gozdne jagode le kratek čas.

Listi navadnega jagodnjaka so zelo okusni za čaj, ki mu dodamo še mlade liste robid in malin. V plodovih jagodnjaka je približno 80 odstotkov vode ter veliko kalija, železa in mangana, ki so pomembni za presnovo. Premalo kalija povzroča okvare ledvic in sluznic, če je premalo železa, smo utrujeni, bledi, mangan pa sestavlja tkiva človeškega organizma. V jagodah je precej vitamina C, sadnih kislin, citronske in vinske, ki pa dajejo plodovom prijeten kiselkast okus, zato so jagode najbolj priljubljeni gozdni sadež, še posebej, če jih uživamo kar sveže.

Priprava in uporaba

Jeseni ali spomladi nabiramo koreniko, spomladi pa mlade liste, ki vsebujejo čreslovino. Uporabljamo jih proti driski, še večji učinek pa imajo korenine. Za vsak dan si lahko pripravimo čaj iz listov. Je prijetnega okusa, ker pospešujejo presnovo, pa ga zlasti priporočajo ljudem, ki jih mučita putika in revma.

Čaj iz mladih listov uporabimo tudi pri bolečinah v grlu (ga grgramo); podoben učinek ima tudi čaj iz mladih listov robide. Čaj iz mladih listov tudi čisti kri, pospešuje izločanje seča in ga priporočamo sladkornim bolnikom.

Gozdne jagode v kozmetiki

Jagode uporabljamo tudi v kozmetiki, saj si lahko pripravimo odlično masko za obraz na sledeči način.
Jagodam dodamo malo mleka in jih zmečkamo v gosto kašo, ki jo nanesemo na očiščeni obraz. Masko pustimo učinkovati približno 15 minut, potem si z mlačno vodo umijemo obraz. Ker jagode vsebujejo dosti vode in sadnih kislin, nam takšna maska kožo na obrazu osveži in napne, da postane mehka in prožna. Dokler dobimo sveže jagode, si lahko delamo masko enkrat na teden; koža nam bo zelo hvaležna, še posebej, če je po naravi suha.

Jagodne poslastice

Jagode operemo, tik preden jih bomo uporabili, da se odlična aroma ne razgubi, nato jih odcedimo in delamo pripravke.

Najbolj enostaven način priprave je, da jih malo sladkamo, dodamo malo limoninega soka in malo dobrega belega vina ali konjaka ter za nekaj časa postavimo na hladno.

Jagode so zelo okusne tudi s stepeno smetano. Za sadne solate ali sadne kupe mora biti vse sadje popolnoma zrelo in neobtolčeno ali nagnito (češnje, marelice, breskve, maline, borovnice). Lahko jim dodamo malo limoninega soka, če so premalo kislega okusa.

Zelo okusen za poletne dni je tudi jagodov jogurt, saj nas dobro osveži. Jagodam dodamo limonin sok in sladkor v posodo. Jogurt pomešamo z malo mleka in ga polijemo po jagodah, okrasimo s celimi jagodami ter jed ponudimo popolnoma ohlajeno.

Jagodam dodamo malo sladoleda, sladkorja in mleka, dobro zmešamo in tako ponudimo odličen pripravek.

Če že imamo jagod na pretek, si iz njih pripravimo odlično marmelado, ki pa verjetno ne bo dolgo čakala v shrambi, ker je res okusna.

Sadje lahko vlagamo tudi v žganje. V večjo posodo, ki je dobro zaprta, damo plast jagod, plast češenj, plast višenj in prelijemo z dobrim žganjem, kasneje pa dodajamo še sadje, ki sproti dozoreva in je različnih okusov. Tako vloženo sadje je še posebej izjemnega okusa. Ker vsebuje sadje precej vode, izgubi žganje nekaj svoje moči, vendar je prav zaradi tega ta pijača posebna. Seveda ni potrebno poudariti, da je ta pripravek samo za odrasle!

Ni še vse raziskano

Pripravki iz listov mladih jagod ter plodov se posebej veliko uporabljajo v ljudski medicini, a žal vse učinkovine še niso raziskane.
S čajem iz mladih listov z grgranjem preprečujemo vnetje dlesni ter odpravljamo neprijeten zadah iz ust. Sveže iztisnjen sok jagod je odličen pri zapiranju vode. Sveže zmečkani listi kot obkladki pospešujejo zdravljenje manjših ran.

Najbolj znane zdravilne rastline, ki jih nabiramo junija

  • Nadzemni deli stebla, listi, cvetovi: zdravilni jetičnik, rumena lakota, dišeča perla, plahtica, plešec, materina dušica, rman, timijan
  • Cvetovi: arnika, črna detelja, kamilica, močvirski oslad, ranjak, šentjanževka, slez in slezenovec
  • Lubje hrasta – iz vejic, starih do 3 leta, lubje krhlike, plodovi gozdne jagode, listi žajblja, ozkolistni in širokolistni trpotec

Delite objavo s prijatelji:
 
 

Nedavne objave: 
  • Tim Gajser bo nastopil na ameriškem spektaklu Monster Energy Cup

    Letošnja sezona MXGP se počasi bliža h koncu. Do tja nas namreč ločijo le še tri dirke in pa dirka za pokal narodov, ki bo predvidoma na sporedu konec meseca septembra na Nizozemskem, pri čemer pa je svetovni prvak v elitnem razredu že znan. To je seveda našim Tim Gajser, ki pa se je odločil, […]

  • Nuča Derenda: Sem ponosna ambasadorka za dobro otrok

    Po Arboretumu Volčji Potok se bodo prvo nedeljo v septembru zopet razlegali otroški kriki navdušenja. V čarobnih kotičkih zelene dežele se namreč obeta barvito dogajanje za vso družino, saj bo poskrbljeno za ustvarjalne rokice, športne navdušence, ljubitelje živali, adrenalina in […]

  • Premostite teh 15 psiholoških ovir

    Vse nekoristne ideje, stvari in včasih tudi ljudje, ki so okrog nas, nas lahko vlečejo na dno, krepijo negativno energijo in celo povzročijo duševne motnje. Predse si postavljamo vse preveč psiholoških ovir. Da bi pridobili svobodo, da bi spremenili življenje na bolje, jih je treba premagati, se odpovedati […]

  • Prestolnico terorizirajo pijani golobi

    Sočne hruške, ki jih na severu Dublina ne manjka, so začele počasi padati z dreves in gniti na tleh. Fermentacija iz njih naredi alkohol, česar se še posebej veselijo lokalni golobi, ki vsako leto ob tem času “žurajo” do poznih ur. Prebivalci četrti Marino zato kolege in sosede […]

  • Časovni stroj

    Marsikdo med nami si ta najbolj množično prodajan motocikel predstavlja obtežen z vsemi člani neke azijske družine, kot potujoči kokošnjak oziroma kot kakorkoli drugačen in bizaren transportni nadomestek. Morda je res tako, nekje v tretjem svetu, a Super Cub, ki je na voljo pri nas, je vendarle nekoliko […]

  • Špela Grošelj razkrila s kom najraje uživa v zajtrku

    Pevka Špela Grošelj nikoli ni skrivala, da je velika oboževalka hrane in da rada uživa v dobri kulinariki. Tudi zajtrki so pri njej izjemno pomembni, še bolj rada pa jih ima, če jih lahko uživa v izbrani družbi. “Najboljši zajtrki … So najini skupni. Sploh, če so ob […]

  • Marjan Krnjič in Jožef Sraka: Inspiracija nama je supermodel Naomi Campbell

    Talentirana in drzna mladeniča, ki se ne bojita novih izzivov, sta namreč že pred časom obiskala tečaje kreativnega pisanja, dogodki, ki so se zgodili nekaj mesecev nazaj pa so bili obema inspiracija za pisanje pravljic za otroke. Navdih za pravljice (prva pravljica, ki je že postala ‘best seller’ med […]