Na letnem srečanju Evropskega združenja pediatrov gastroenterologov, hepatologov in nutricionistov, ki je bilo junija v Glasgowu, so predstavili rezultate študije, v kateri so raziskovalci dokazali povezavo med povišanimi vrednostmi končnih produktov napredovale glikacije (AGEs; v velikih količinah so prisotni v izdelkih hitre hrane) in alergijami na hrano pri otrocih.
Skupina znanstvenikov z neapeljske univerze je 61 otrok, starih od šest do 12 let, razdelila v tri skupine – v eni so bili otroci z alergijami na hrano, v drugi so bili otroci z alergijami respiratornega trakta, v tretji pa zdravi otroci. Izkazalo se je, da obstaja močna povezava med podkožno vrednostjo končnih produktov napredovale glikacije (AGEs) in uživanjem hitre hrane. Izkazalo se je tudi, da so imeli otroci z alergijami na hrano višje vrednosti podkožnih vrednosti AGEs kot otroci z respiratornimi alergijami ali zdravi otroci.
Znanstveniki so našli tudi dokaz, kako je to dvoje povezano. AGEs so beljakovine ali maščobe, ki postanejo glikirane v stiku s sladkorjem in jih najdemo v velikih količinah v procesirani, predpripravljeni hrani, ki vsebuje veliko sladkorjev, ter v mesu, pečenem v pečici ali na žaru. AGEs so dokazano povezani z nastankom in poslabšanjem sladkorne bolezni, ateroskleroze in nevroloških bolezni, nikoli do zdaj pa še nihče ni dokazal povezave med AGEs in alergijami na hrano.