Jaka Mankoč kuha slavnim in bogatim

Svoje kuharsko znanje nadgrajuje v Angliji v eni najprestižnejših restavracij The Ivy v središču Londona. Primorec, ki je sprva mislil, da je pravi kuharski stres spoznal v šovu MasterChef Slovenija, je ob prihodu v tujino opazil, da je delo v kuhinji lahko še bolj strogo, kot ga je bil navajen na določenih lokacijah pri nas.

“V tujini si skrbno izbran člen v kuhinji, ki se mora popolnoma razumeti z drugimi v kuharskem timu. Vsakdo izmed nas ima prav posebno nalogo, ki jo mora v prestižni restavraciji The Ivy, v kateri delam zadnje mesece, izpeljati res natančno in po strogih pravilih. Delo tam je popolnoma drugačno kot pri nas. V izmeni dela deset ljudi, kar pomeni, da nas je čez dan v kuhinji ob različnih terminih kar 30, in vsak opravlja svojo nalogo. Stresa ne primanjkuje, a je želja po dodatnem kulinaričnem izpopolnjevanju tako velika, da mi garanje daje še dodatno energijo,” pove Jaka.

“Med delom je tišina, možni so le pogovori v povezavi z delom, ki ga opravljaš. Se pravi zgolj gostinski. Režim dela zelo spominja na vojsko. Disciplina na vsakem koraku, da o čistoči kuhinje ne govorim! Lahko rečem, da smo vsi v kuhinji kot družina z vzponi in padci, a realno gledano – na krožnikih morajo biti le kulinarični vrhunski in okusni vzponi, saj jedi pripravljamo in strežemo večinoma premožnim gostom, med katerimi ne manjka svetovnih medijskih zvezd.”

Besedilo: Alojz Petrovčič // Fotografiji: osebni arhiv


Delite objavo s prijatelji:
 
 

Nedavne objave:

  • Veliko vlaknin v nosečnosti zmanjša tveganje za celiakijo

    Znanstveniki iz Norveške so odkrili, da se za osem odstotkov zmanjša tveganje za celiakijo pri otrocih, če njihove mame v nosečnosti zaužijejo deset gramov več vlaknin. Nosečnice, ki so zaužile največ vlaknin (več kot 45 gramov na dan), so imele za 34 odstotkov manjše tveganje v primerjavi z […]

  • Če na poti ne uživamo, potem je nujno, da nekaj spremenimo

    Rada imam svoje ljudi, ljudi, ki me obkrožajo in predvsem – ki me razumejo. Rada sem tudi sama. Velikokrat pa se znajdem na neverjetnih mestih, kjer spoznavam neverjetne ljudi, ki jih morda spoznam le mimobežno. In nedavno tega sem imela priložnost spoznati zanimivo osebo, ki mi je pravzaprav potrdila tisto, česar sem se pravzaprav […]

  • V novo desetletje s še več moči in udobja

    Vse skupaj se je pri ‘Modrih’ začelo leta 2010, ko je na trg vstopila prva generacija motociklov, ki so imeli narobe obrnjeno glavo motorja. Danes, skoraj deset let kasneje govorimo o izredno dovršenih modelih tretje generacije, ki niso navduševali zgolj zaradi videza, temveč so nasmešek na obrazu pod čelado […]

  • V Pakistanu umrl slovenski alpinist Janez Svoljšak

    Na alpinistični odpravi na šesttisočak Tahu Rutum v Karakorumu v Pakistanu je v baznem taboru umrl 25-letni slovenski vrhunski alpinist Janez Svoljšak iz Škofje Loke. Po prvih informacijah je med spanjem malo pred četrto uro zjutraj globoko zahropel, izgubil zavest in prenehal dihati. V baznem taboru so takoj začeli […]

  • Sovrstniki so Ingrid radi poniževali

    Simpatična voditeljica Ingrid Ulaga, ki ima svet slavnih v malem prstu, bo čez poletje pridno delala in hodila le na krajše dopuste in izlete. A njej je tako čisto prav. »Samo da preživim nekaj dni na morju s prijatelji, brez obveznosti. To mi je dovolj in takrat sem najsrečnejša,« pravi. Najbolje se sicer […]