Kaj je skupnega vsem uspešnim dietam?

Shujševalna dieta je vsako pomlad zagotovo eden najpogostejših pojmov, ki jih ljudje vtipkajo v spletne brskalnike, saj se je treba malo učvrstiti, se otresti zimskih kilogramov in pripraviti telo za poletje – kar ni ravno najbolj preprosta stvar na svetu.

Verjetno ste tudi sami preizkusili katero od najbolj priljubljenih diet, morda celo na priporočilo koga, ki mu je uspelo, toda ali je tudi vam? Tu se skriva zanka, saj vsaka dieta ne deluje pri vseh ljudeh enako. Kljub temu imajo vse učinkovite in uspešne diete nekaj skupnih imenovalcev.

V središču hrana, ne kalorije

Številni prehranski strokovnjaki opozarjajo, da je ena najpogostejših napak pri hujšanju to, da dajemo poudarek štetju kalorij, ne pa skrbi za kakovostno in pravočasno prehranjevanje. V vsakdanjem življenju je v pomoč preprosto pravilo – več opisov in sestavin je navedenih na deklaraciji, slabša je prehranska izbira. Najbolj zdrava je hrana iz ene sestavine, ki prihaja v kosu.


Proč z industrijskim rastlinskim oljem

Rastlinska olja niso od nekdaj del človekove prehrane, temveč šele zadnjih sto let, odkar imamo tehnologijo, potrebno za njihovo pridobivanje. Toda številne raziskave opozarjajo, da rastlinska olja niso bolj zdrava, temveč celo potencialno škodljiva človekovemu zdravju. Med proizvodnjo so jim pogosto odvzete hranilne vrednosti, zaradi česar se takšna olja v našem organizmu spreminjajo v »čiste«, a »nekoristne« maščobe. Pri tem sta izvzeti kokosovo in oljčno olje, ki sta še vedno na seznamu zdrave hrane.


Manj predelanih ogljikovih hidratov

Gre za nezdrave, preproste ogljikove hidrate, značilne za hitro in industrijsko predelano hrano. Takšna hrana običajno temelji na moki, ki ni iz celega žitnega zrna, temveč je rafinirana in »oropana« hranil, te izdelke pa uživamo vsakodnevno.


Rdeča luč za transmaščobo

Te nezdrave maščobe pridobivajo s hidrogenizacijo rastlinskega olja, številne študije pa jih povezujejo s srčnimi boleznimi. So nenaravne, potencialno strupene in od njih nimamo nobene prehranske koristi.


Manj sladkorja

Čeprav se tega nekateri niti ne zavedajo, nas večina vnaša preveč sladkorja, vključenega v različne sladke izdelke. S tem preobremenjujemo jetra, ki sladkor spreminjajo v maščobo. Poleg tega, da to vodi do kopičenja maščobnih oblog in kilogramov, gre za prazne kalorije, po katerih smo še vedno lačni.

Več zelenjave in vlaknin

Mnoge diete temeljijo na izključevanju določenih vrst hrane, toda vse uspešne diete vključujejo veliko zelenjave in vlaknin. Poleg visoke hranilne vrednosti je zelenjava dober vir antioksidantov, ki čistijo in ščitijo organizem.


Delite objavo s prijatelji:
 
 

Nedavne objave:

  • Veliko vlaknin v nosečnosti zmanjša tveganje za celiakijo

    Znanstveniki iz Norveške so odkrili, da se za osem odstotkov zmanjša tveganje za celiakijo pri otrocih, če njihove mame v nosečnosti zaužijejo deset gramov več vlaknin. Nosečnice, ki so zaužile največ vlaknin (več kot 45 gramov na dan), so imele za 34 odstotkov manjše tveganje v primerjavi z […]

  • Če na poti ne uživamo, potem je nujno, da nekaj spremenimo

    Rada imam svoje ljudi, ljudi, ki me obkrožajo in predvsem – ki me razumejo. Rada sem tudi sama. Velikokrat pa se znajdem na neverjetnih mestih, kjer spoznavam neverjetne ljudi, ki jih morda spoznam le mimobežno. In nedavno tega sem imela priložnost spoznati zanimivo osebo, ki mi je pravzaprav potrdila tisto, česar sem se pravzaprav […]

  • V novo desetletje s še več moči in udobja

    Vse skupaj se je pri ‘Modrih’ začelo leta 2010, ko je na trg vstopila prva generacija motociklov, ki so imeli narobe obrnjeno glavo motorja. Danes, skoraj deset let kasneje govorimo o izredno dovršenih modelih tretje generacije, ki niso navduševali zgolj zaradi videza, temveč so nasmešek na obrazu pod čelado […]

  • V Pakistanu umrl slovenski alpinist Janez Svoljšak

    Na alpinistični odpravi na šesttisočak Tahu Rutum v Karakorumu v Pakistanu je v baznem taboru umrl 25-letni slovenski vrhunski alpinist Janez Svoljšak iz Škofje Loke. Po prvih informacijah je med spanjem malo pred četrto uro zjutraj globoko zahropel, izgubil zavest in prenehal dihati. V baznem taboru so takoj začeli […]

  • Sovrstniki so Ingrid radi poniževali

    Simpatična voditeljica Ingrid Ulaga, ki ima svet slavnih v malem prstu, bo čez poletje pridno delala in hodila le na krajše dopuste in izlete. A njej je tako čisto prav. »Samo da preživim nekaj dni na morju s prijatelji, brez obveznosti. To mi je dovolj in takrat sem najsrečnejša,« pravi. Najbolje se sicer […]