Kaj se zgodi, ko pojemo plesniv kruh?

Avtor: TK

Kruh z majhno količino bele ali modre plesni je še mogoče rešiti. Plesnivo površino preprosto odrežite z nožem, ker pa se z lahkoto širi, odrežite raje centimeter več, drugo pa lahko pojeste.

Kruh z majhno količino bele ali modre plesni je še mogoče rešiti. Plesnivo površino preprosto odrežite z nožem, ker pa se z lahkoto širi, odrežite raje centimeter več, drugo pa lahko pojeste. (Foto: Shutterstock)

Ni vsa plesen ista, kaj pa je užitno, in kaj ne, je odvisno od barve, pa tudi od živila, na katerem se nahaja. Za razliko od pokvarjene hrane plesen ne smrdi, temveč se nahaja na vrhu, ter nas odbija, da bi pojedli sicer povsem dober kos kruha. Toda kaj bi se zgodilo, če bi takšen kruh vseeno pojedli?

Na to vprašanje ni enostavnega odgovora, tveganje za zdravje pa je enako, kot če bi popili vodo iz nepreverjenega vira. Plesen sama po sebi ni toksična; obstajajo številne vrste in le nekatere med njimi so škodljive zdravju. Toda pozor: plesni nikoli ne vohajte, saj lahko to povzroči bolezen dihal. Kruh z majhno količino bele ali modre plesni je še mogoče rešiti. Plesnivo površino preprosto odrežite z nožem, ker pa se z lahkoto širi, odrežite raje centimeter več, drugo pa lahko pojeste. Kruh morate zavreči, če na njem opazite plesen oranžne, rumene ali črne barve.

Večina sadja je užitna, ko odstranite plesen, saj njihova kislost preprečuje razvoj škodljivih bakterij, a plesniv sadež kljub temu raje zavrzite. Sir je tako gost, da pod površjem ni dovolj kisika, ki bi omogočal razvoj plesni. Če želite biti prepričani, da je varno za uživanje, enako kot pri kruhu odrežite kakšen centimeter več. Plesen z marmelade ali ajvarja odstranite z žličko, dobro pa je odstraniti še kakšen centimeter globlje, da bi bili prepričani, da ste plesen resnično odstranili iz vseh por.
Vsekakor nujno zavrzite v smeti:

  • mehke sire,
  • zelenjavo,
  • oreške in semena,
  • meso, čeprav se plesen na njem malo verjetno razvije.

Delite objavo s prijatelji:
 
 

Nedavne objave:

  • Veliko vlaknin v nosečnosti zmanjša tveganje za celiakijo

    Znanstveniki iz Norveške so odkrili, da se za osem odstotkov zmanjša tveganje za celiakijo pri otrocih, če njihove mame v nosečnosti zaužijejo deset gramov več vlaknin. Nosečnice, ki so zaužile največ vlaknin (več kot 45 gramov na dan), so imele za 34 odstotkov manjše tveganje v primerjavi z […]

  • Če na poti ne uživamo, potem je nujno, da nekaj spremenimo

    Rada imam svoje ljudi, ljudi, ki me obkrožajo in predvsem – ki me razumejo. Rada sem tudi sama. Velikokrat pa se znajdem na neverjetnih mestih, kjer spoznavam neverjetne ljudi, ki jih morda spoznam le mimobežno. In nedavno tega sem imela priložnost spoznati zanimivo osebo, ki mi je pravzaprav potrdila tisto, česar sem se pravzaprav […]

  • V novo desetletje s še več moči in udobja

    Vse skupaj se je pri ‘Modrih’ začelo leta 2010, ko je na trg vstopila prva generacija motociklov, ki so imeli narobe obrnjeno glavo motorja. Danes, skoraj deset let kasneje govorimo o izredno dovršenih modelih tretje generacije, ki niso navduševali zgolj zaradi videza, temveč so nasmešek na obrazu pod čelado […]

  • V Pakistanu umrl slovenski alpinist Janez Svoljšak

    Na alpinistični odpravi na šesttisočak Tahu Rutum v Karakorumu v Pakistanu je v baznem taboru umrl 25-letni slovenski vrhunski alpinist Janez Svoljšak iz Škofje Loke. Po prvih informacijah je med spanjem malo pred četrto uro zjutraj globoko zahropel, izgubil zavest in prenehal dihati. V baznem taboru so takoj začeli […]

  • Sovrstniki so Ingrid radi poniževali

    Simpatična voditeljica Ingrid Ulaga, ki ima svet slavnih v malem prstu, bo čez poletje pridno delala in hodila le na krajše dopuste in izlete. A njej je tako čisto prav. »Samo da preživim nekaj dni na morju s prijatelji, brez obveznosti. To mi je dovolj in takrat sem najsrečnejša,« pravi. Najbolje se sicer […]