Kako zaznavati življenjske sile ?

Oglejmo si enostaven, elementaren življenjski pojav. V zemljo položimo seme. Lupina semena je bolj ali manj olesenela, notranjost tvorijo mineralizirane snovi. K tem snovem sodijo tudi olja, četudi so organska snov. Te snovi so v stanju nadaljnjega razpadanja, kakor razpada kompost. Njihova naloga je ščititi kalček, v katerem je še življenje, vendar je tudi temu odmerjen krajši ali daljši čas. Ko obstajajo ugodne razmere, požene iz kalčka kal. Od kod mu sila za to, tega ne vidimo z očmi. Tudi genska zasnova je samo podlaga zanjo. Iz kali poženejo steblo in listi. Rastlina se razrašča, toda na neki stopnji rasti, se ta ustavi. Na koncu stebla, če pa je rastlina razvejana, na koncu vej ali vejic, steblo nabrekne in ustvari okroglasto tvorbo. Oblikuje se čaša in iz nje poženejo cvetni listi. Ti niso zeleni kot listi na vejah in steblu. V cvetnih listih ne poteka asimilacija kot v zelenih. Rastlina je začela izgorevati in se sušiti in nima več iste življenjske moči kot prej. Vendar pride do zorenja plodu in semen. Sile se skrčijo in v semenu so le še minimalne.

To, kar vidimo, so posamezne stopnje rasti. Sila, ki deluje, da rastlina raste in veni, ni vidna z očmi, toda očitno je. To, kar poganja rast, razvoj in zorenje, kar povezuje posamezne stopnje, si lahko le mislimo. Če se misel v tem primeru sklada s tokom in kretnjo rasti, je polna življenja. Je živa in identična z življenjem. To je izkušnja in izhodišče za zaznavanje življenjskih sil.

Pri živalih je ta proces postopoma pomaknjen v notranjost telesa. Sprva v jajčecih, potem v jajcu z gnezdom, nato v telesu. Potrebuje večjo zaščito, ker so živalski organizmi občutljivi in na višji razvojni stopnji. Višje vrste živali skrbijo za mladiče in najvišje vrste jih tudi hranijo z lastnim mlekom. Še zahtevnejšo zaščito potrebuje embrionalni razvoj pri človeku kot tudi razvoj po rojstvu. Starši skrbijo za novorojenega človeka še vrsto let.

Če hočemo zaznavati življenjske sile pri živalih in človeku, je potrebno poglobiti prodornost mišljenja.

Vendar ni vsako mišljenje identično z življenjem.

Samo Simčič

Celoten članek lahko preberete v tiskani Sensi april/maj 2019; v prodaji od 4. aprila

Poglejte si še: Kako povečati pretok življenjske energije?


Delite objavo s prijatelji:
 
 

Nedavne objave: 
  • Ali ima lahko lepo oblečen kmet večji ugled ?

    Ali zmoremo po vzoru tujine podeželje z oblačili predstavljati tudi pri nasin ponosno nositi oblačilo, s katerim se lahko poistovetimo, kot na primer Avstrijci v svojih značilnih nošah? Ideja je nastala pri Ekoci – eko civilni iniciativi Slovenije, ki se je skupaj z Zvezo slovenske podeželske mladine povezala […]

  • Trije lepotni nasveti za nego zrele kože

    Avtor: Snežana Zabukovec Nega zrele kože je zelo podobna negi suhe kože, zato uporabljajte izdelke za nego občutljive ali suhe kože. V obdobju po štiridesetem letu starosti se začnejo izraziteje kazati znaki staranja kože. Seveda se naša koža stara že od sredine dvajsetih let, vendar je […]

  • To, kar je Korošici Janji Garnbret uspelo na Japonskem, ni še nobeni plezalki na svetu

    To, kar je Janji uspelo na Japonskem, ni še nobeni plezalki na svetu. A izjemna slovenska plezalka Janja Garnbret ne navdušuje le s svojimi plezalnimi predstavami, temveč tudi z razmišljanjem, ki dokazuje, da kljub dosežkom ostaja z nogami trdno na tleh. V rosnih dvajsetih namreč razmišlja tudi o […]

  • Cestna pustolovščina z otroki v štirih dneh

    1. dan: Ljubljana–Salzburg–Nürnberg (600 km) Na slabi polovici poti bo prijal postanek na podeželju pod gorami, ki vas bo spomnil na življenje dedkov in babic, otroke pa prestavil v ‘daljno preteklost’: Salzburger Freilichtmuseum. Skozi deželo s petimi ‘vasicami’, ki jih predstavljajo stare […]

  • Za gripo vsako leto zboli okoli 200.000 Slovencev. Se boste cepili ?

    Zdi se, da nas virusi v tem obdobju napadajo z vseh strani, pred nekaterimi pa se lahko zaščitimo tudi s cepivi. Med takšnimi je tudi virus, ki povzroča gripo. V zadnjih mesecih se je dobro razvila debata o tem, ali se cepiti ali ne, še posebej burna je bila razprava o tem, ali so cepiva […] The post Za gripo […]

  • Riž se pokvari že uro po kuhanju

    Večina ljudi ne ve, da je kuhan riž, za razliko od surovega, zelo nagnjen h kvarjenju. (Foto: Shutterstock) Riž je tisto živilo, ki ga pogosto skuhamo v preveliki količini, a ga potem naslednji dan ponovno postrežemo kot prilogo kakšni drugi jedi. Okus ostane skoraj povsem enak, za razliko od denimo ocvrtega […]

  • Stéphanie Frappart – Najboljša nogometna sodnica na svetu

    Najboljša sodnica na svetu se je za ta dogodek pripravljala vse od 18. leta, ko se je posvetila sodniški karieri in prenehala igrati nogomet. Ni se izkazala le na letošnjem svetovnem prvenstvu v nogometu za ženske, ampak tudi v svoji domovini, kjer sodi na tekmah francoskega prvenstva – ja, v prvi ligi, in to […]


Iskanje po vsebini: