
Ljudje, ki popijejo dve skodelici kave dnevno, imajo za tretjino manjše tveganje za hepatocelularni karcinom, je pokazala analiza 26 študij, ki so zajele več kot 2,2 milijona ljudi. Več kave, kot kdo popije, manjše je njegovo tveganje za raka jeter.
Ena skodelica kave dnevno zmanjša to tveganje za 20 odstotkov, dve pa za 35, pet skodelic pa za 50 odstotkov. Zaščitni učinek kave pred tem karcinomom je bilo očitno tudi pri ljudeh, ki so že imeli bolezen jeter ali imeli večje tveganje za raka jeter zaradi alkoholizma, pri ljudeh z visokim indeksom telesne mase, kadilcih, v primeru sladkorne bolezni ali hepatitisa B in C.
Zanimivo je, da je tudi kava brez kofeina zmanjševala tveganje za raka jeter, le da ne v tolikšni meri. Omenimo še, da vsebuje kava še druge snovi, ki v telesu delujejo antioksidacijsko, protivnetno in antikancerogeno, kot tudi druge koristne lastnosti, objavlja BMJ Open.