Mi dajemo življenju življenje !

Življenje je krhko in trdo, nežno in grobo, polno in pusto, vedro in turobno, lahkotno in mučno … Življenje je takšno, kakršnega vidimo mi; je takšno, kakršni smo mi. Mi dajemo življenju življenjskost. (Čeprav nas brez življenja ne bi bilo.)

Nič ne gre v nič. Vsaka stvar ima svoj pomen, vsak trenutek ima svojo vrednost, vsak dogodek ima svojo vlogo, vsako stanje svojo realnost. Vse ima svojo razsežnost in svoje mesto v svetu.

Živiš, kolikor čutiš, da ti življenje pripada; da je tvoje, in to toliko bolj, kolikor bolj ‘ga imaš’ za svojega! Zato je samomor zadnja točka na odklonu lastnega bivanja, ko se človek maksimalno, dokončno odtuji od življenja oziroma ga ne prepozna ali ga noče prepoznati in ga ne more ali noče več sprejeti za lastno. Nihče pa ne more živeti življenja, v katerem se ne prepozna več ali v katerem se noče več prepoznati. Čisto nasprotje takšnega stanja – povsem druga skrajnost, ’zadnji protipol’ samomora, tj. radikalnega zavračanja bivanja –, pa je bivati v vsem in z vsemi: ‘izgubiti’ svoj jaz v celosti eksistence. To je morda tisto, kar mistiki imenujejo poenotenje z Bogom: gre za stanje, ko prepoznaš, da si vse, kar si bil, kar si in kar nisi; da si, hkrati tako grešnik kakor svetnik, tako zločinec kot tudi mučenik; skrajnost dobrega in skrajnost zla ter ‘vsega vmesnega’. (Temu spoznanju se je v nekem trenutku ne nazadnje približal tudi Henry Miller v Rakovem povratniku ali pa Khalil Gibran s svojim razumevanjem popolnosti … In še marsikdo.

Raid Al-Daghistani (Tekst je bil prvotno objavljen v delu Raida Al – Daghistanija: Odsevi in sledi (Ljubljana 2009) 

Celoten zapis lahko preberete v tiskani Sensi april/maj 2019; v prodaji od 5. aprila


Delite objavo s prijatelji:
 
 


► Vedno z vami - Slovenia Shop
 

POP TV – Vse se lahko zgodi (Klara Jazbec)


Nedavne objave: 
  • Naravni izotonik, ki raste na palmi

    Ker nima skoraj nič kalorij in je kokosova voda bogata z elektroliti, je primerna v času prehladov, težjih telesnih naporov in pri profesionalnih športnikih. Uporabimo jo kot naravno nadomestilo izotoničnih pijač. Cifra: 2 kozarca na dan je priporočena količina uživanja. V prevelikih količinah […]

  • Je čas za slovensko 85. zmago ?

    V soboto, 25. januarja, mineva točno štirideset let od prve slovenske zmage v alpskem smučanju. To je leta 1980 v Wengenu dosegel Bojan Križaj. Bo Sloveniji ta vikend prinesel že 85.? Moški se selijo na eno izmed klasik, v avstrijski Kitzbühel, ki vsako leto privabi številne oboževalce, ki si […]

  • FOTO: Radijka s prijateljem raziskovala skrivnosti italijanskega otoka

    Na priljubljeni italijanski otok se je odpravila v družbi svojega dobrega prijatelja Žana. »Destinacijo sva izbrala tik pred zdajci, saj sva najprej mislila, da bova šla v Valencio. Zaradi boljše povezave sva se na koncu odločila za Sicilijo in ni nama bilo žal. Obožujem Italijo, še posebej pa […]

  • Domen Kumer v zrak vrgel 25 tisoč evrov

    Domen Kumer je bil kadilec dolgih 15 let. Kot je razkril v svojem spletnem zapisu, je v tem obdobju pokadil približno 164. 000 cigaret, kar znaša več kot zavojček na dan. »Sedaj sem temu rekel STOP! Ja … zapravil sem približno 25.000 eur samo na kajenju,« je bil iskren Domen, nato pa se dotaknil […]

  • Se ponavlja dieselgate ? Suzuki in Jeep osumljena goljufanja pri izpustih vozil

    Afera Dieselgate je pred dobrimi petimi leti pošteno pretresla avtomobilsko industrijo. Kršitelji so bili deležni milijonskih kazni, številni vodilni v podjetjih so morali zapustiti svoja mesta v podjetjih, prodaja dizlov je močno upadla, sledila pa je tudi uvedba novih standardov za merjenje učinkovitosti […]

  • Sta se na snemanju resnično zaljubila?

    Spremljate novo turško serijo Jutranja ptica? Potem sta vašo pozornost zagotovo pritegnila glavna igralca. Ob tem naj vam namignemo, da se je vse do konca snemanja šušljalo, da sta se Can Yaman in Demet Özdemir tudi v resnici zaljubila, še več, med ustvarjanjem priljubljene serije naj bi celo postala […]

  • Škampi nekoliko drugače

    Mediteranska kuhinja je v resnici zelo raznolika in zajema veliko več kulinaričnih vidikov, kot si številni predstavljamo. Raztega se med različnimi kulturami in regijami, v njo pa na nek način uvrščamo tako prehrano, ki jo najdemo v Egipti, Turčiji, Grčiji, Italiji, južni Franciji in seveda […]




V spodnjem iskalniku poskušajte najti, karkoli vas še dodatno zanima: