Mirza in Zlatan počneta to, kar sta si želela od nekdaj; upravljata lastno podjetje in navdušujeta s kombučo

Danes smo ljudje izpostavljeni stresu v znatno večji meri kot naši predniki, hkrati pa vase vnašamo manj življenja. Tudi na trgu s težavo najdemo pijače in druge prehrambene produkte, ki so živi – povedano drugače, popolnoma naravni brez toplotne obdelave. Mirza in Zlatan, podjetnika četrte sezone navdihujočega projekta Štartaj Slovenija, počneta to, kar sta si želela od nekdaj. Upravljata lastno podjetje, ki z bratskim sodelovanjem in dobrobitnostjo daje družbi poseben pečat. Ko je Zlatan odpotoval v Španijo, v želji po nadgradnji poslovnih sposobnosti, je Mirza še obiskoval srednjo šolo. Starejši brat je v kombučo prvič pomočil jezik na obisku pri prijatelju v Ameriki in bil nad njo tako navdušen, da jo je v kovčku prinesel k sebi na Kanarske otoke.

Začela se je pisati zgodba. »Poleg vseh pozitivnih lastnosti kombuče, ki nam pomaga pri vsakodnevnih izzivih, je podjetje pozitivno vplivalo na našo družino. Ob očetovi bolezni, rakom na črevesju, nam je zagon podjetja prinesel več življenja, smeha, radosti in veselja.« Pestra paleta znanj, razlika v letih in bratska vez – kombinacija vsega je njun as v rokavu: »Včasih se nam sploh ni treba pogovoriti, ker drug drugega čutiva,« povesta. »Priznava, ni vse vedno rožnato. So odrekanja in težki trenutki, vendar takrat stisneva zobe in postaneva še bolj povezana.«

Osebnostna rast se nikoli ne ustavi

BeLife kombuča je po tradicionalni metodi proizvedena v lastni proizvodnji pod Kamniško-Savinjskimi Alpami. Recept sta izpopolnjevala s poskušanjem, pitjem veliko okusne in manj okusne kombuče. Prvo gobo za pripravo kombuče sta kupila kar na Bolhi. Pripravita pa jo takole: vodo segrejeta na želeno temperaturo, vanjo streseta pravi zeleni čaj in ga pustita namakati, da iz njega iztisneta arome in pozitivne lastnosti. Ko se ohladi na sobno temperaturo, mu dodata sladkor, potreben za nastanek naravne fermentacije.

Po dveh tednih fermentacije kombuči dodata okuse in napitek transportirata v hladilnico za hlajenje, kjer je pozneje pripravljena na stekleničenje. Napredek je od prve steklenice izjemen: »Verjameva, da sva postala čustveno stabilnejša. Od pričetka si zaskrbljen vsakič, ko kaj ne gre po načrtih, nato se naučiš to sprejemati in se zavedaš, da je to del podjetništva. Podjetniška pot naju je naredila močnejši osebi na vseh področjih. Seveda, na podlagi vsakodnevnih izkušenj se osebnostna rast nikoli ne ustavi.«

Kdaj nazdraviti s kombučo ?

Kombuča se prileže h katerikoli jedi ob katerikoli priložnosti. Gre za izredno dobro sopotnico v kulinariki, predvsem v hladnejših dnevih, ko začnemo jesti večje količine hrane, ki je tudi bolj mastna. Zaradi metode in vsebovanih naravnih probiotikov pomaga pri prebavi in posledično do boljšega počutja. Pijemo jo lahko tudi kot osvežilno pijačo, ker je bogata z vitamini in posledično krepi naš imunski sistem ter pripomore k premagovanju vsakodnevnih naporov: »Midva okus kombuče izbirava glede na počutje, vendar če morava določiti enega, bo to klasika, zeleni in črni čaj. Za uspeh si bova štela, ko bo kombuča postala del vsakodnevnega obroka ali preprosto klepeta – ker veva, da bodo pivci in pivke polni življenja.«

Njuno delo se prepleta

Mirza je s potrpežljivostjo in tehničnim znanjem odgovoren za proizvodnjo, kjer najde svoj mir: “Zlatan je aktivna oseba, uživa v vseh izzivih, tudi zunaj proizvodnje, torej v administraciji in organizaciji. Seveda se najino delo prepleta. Pomagava si in svetujeva, ker verjameva, da se drugod drugega vedno lahko naučiva nekaj novega.”


Delite objavo s prijatelji:
 
 


Nedavne objave: 
  • Preobrat na Kmetiji: Vodil igro, nato je sledil poraz !

    Za Danijela so stiskali pesti premnogi gledalci, ki so z razočaranjem pospremili napet zaključek boja v areni. Dvakratni zmagovalec bitke v areni se v spretnosti ni izkazal tako, kot bi si želel. Tokrat se je namreč iz igre odpravil kot poraženec. Zmago je slavil Jan, ki je za vrsto dvoboja izbral spretnost, s čimer […]

  • Povsem izčrpan končal v bolnišnici

    Nobena skrivnost ni, da ima 31-letni glasbenik, glasbeni producent in igralec Aaron Carter že več let težave z odvisnostjo od mamil in alkohola. Mlajši brat Nicka Carterja, 39-letnega člana fantovske zasedbe Backstreet Boys, je v zadnjih mesecih dvigoval veliko prahu, njegova zadnja objava na Instagramu pa še […]

  • Priljubljeni glasbenik Đorđe Balašević doživel infarkt in že okreva v bolnišnici

    Priljubljenemu “Panonskemu mornarju” in legendarnemu Đoletu so vstavili žilne opornice in že okreva v bolnišnici, poroča srbski Blic. 66-letni Balašević, ki ga dobro poznamo tudi pri nas, se zdravi na Inštitutu za kardiovaskularne bolezni v Sremski Kamenici pri Novem Sadu. Občinstvu se […]

  • Blaž Švab je razkril, zakaj je o svoji bolezni molčal

    Zagotovo je eden izmed bolj znanih glasbenikov pri nas, čeprav sam pravi, da ni zvezdnik in da le opravlja delo, ki je izpostavljeno. Blaž Švab (34) je pevec skupine Modrijani in televizijski voditelj v oddaji Slovenski pozdrav. Je zelo delaven, in kot je pojasnil, dela že od najstniških let. »Pri delu sem zelo […]

  • Zakaj nam kruli v želodcu ?

    Avtor: TK Koristno je, da si zapomnite, kdaj in kako se kruljenje pojavlja, in to spremljate dva, tri tedne. (Foto: Shutterstock) Če smo lačni, nam že sam pogled na hrano, vonj ali misel nanjo povzročijo, da naš prebavni sistem začne pošiljati signale možganom, da so vsi sistemi pripravljeni na sprejem […]

  • Miša Molk razkrila podrobnost iz svojega življenja

    Miša Molk je na svojem družbenem omrežju razkrila, da je njena generacija iz gimnazije splošno gledano zelo uspešna. Sošolka je bila namreč s še enim zelo prepoznavnim obrazom slovenske medijske scene. “Na televizijskem hodniku sva si padla v objem s sošolcem Arnejem […]

  • Minicity Ljubljana osrečil kar 650 otrok v stiski

    Jasna Žaler Culiberg, direktorica razvoja poslovanja v Minicityju Ljubljana je sporočila: »V Minicityju Ljubljana se vse leto trudimo pričarati nasmehe na obraze otrok. Iskrice v otroških očeh so glavna potrditev, ko nekaj delaš prav. Vsako leto pa posebno poglavje namenimo tudi otrokom v stiski in […]


Iskanje po vsebini: