Mirza in Zlatan počneta to, kar sta si želela od nekdaj; upravljata lastno podjetje in navdušujeta s kombučo

Danes smo ljudje izpostavljeni stresu v znatno večji meri kot naši predniki, hkrati pa vase vnašamo manj življenja. Tudi na trgu s težavo najdemo pijače in druge prehrambene produkte, ki so živi – povedano drugače, popolnoma naravni brez toplotne obdelave. Mirza in Zlatan, podjetnika četrte sezone navdihujočega projekta Štartaj Slovenija, počneta to, kar sta si želela od nekdaj. Upravljata lastno podjetje, ki z bratskim sodelovanjem in dobrobitnostjo daje družbi poseben pečat. Ko je Zlatan odpotoval v Španijo, v želji po nadgradnji poslovnih sposobnosti, je Mirza še obiskoval srednjo šolo. Starejši brat je v kombučo prvič pomočil jezik na obisku pri prijatelju v Ameriki in bil nad njo tako navdušen, da jo je v kovčku prinesel k sebi na Kanarske otoke.

Začela se je pisati zgodba. »Poleg vseh pozitivnih lastnosti kombuče, ki nam pomaga pri vsakodnevnih izzivih, je podjetje pozitivno vplivalo na našo družino. Ob očetovi bolezni, rakom na črevesju, nam je zagon podjetja prinesel več življenja, smeha, radosti in veselja.« Pestra paleta znanj, razlika v letih in bratska vez – kombinacija vsega je njun as v rokavu: »Včasih se nam sploh ni treba pogovoriti, ker drug drugega čutiva,« povesta. »Priznava, ni vse vedno rožnato. So odrekanja in težki trenutki, vendar takrat stisneva zobe in postaneva še bolj povezana.«

Osebnostna rast se nikoli ne ustavi

BeLife kombuča je po tradicionalni metodi proizvedena v lastni proizvodnji pod Kamniško-Savinjskimi Alpami. Recept sta izpopolnjevala s poskušanjem, pitjem veliko okusne in manj okusne kombuče. Prvo gobo za pripravo kombuče sta kupila kar na Bolhi. Pripravita pa jo takole: vodo segrejeta na želeno temperaturo, vanjo streseta pravi zeleni čaj in ga pustita namakati, da iz njega iztisneta arome in pozitivne lastnosti. Ko se ohladi na sobno temperaturo, mu dodata sladkor, potreben za nastanek naravne fermentacije.

Po dveh tednih fermentacije kombuči dodata okuse in napitek transportirata v hladilnico za hlajenje, kjer je pozneje pripravljena na stekleničenje. Napredek je od prve steklenice izjemen: »Verjameva, da sva postala čustveno stabilnejša. Od pričetka si zaskrbljen vsakič, ko kaj ne gre po načrtih, nato se naučiš to sprejemati in se zavedaš, da je to del podjetništva. Podjetniška pot naju je naredila močnejši osebi na vseh področjih. Seveda, na podlagi vsakodnevnih izkušenj se osebnostna rast nikoli ne ustavi.«

Kdaj nazdraviti s kombučo ?

Kombuča se prileže h katerikoli jedi ob katerikoli priložnosti. Gre za izredno dobro sopotnico v kulinariki, predvsem v hladnejših dnevih, ko začnemo jesti večje količine hrane, ki je tudi bolj mastna. Zaradi metode in vsebovanih naravnih probiotikov pomaga pri prebavi in posledično do boljšega počutja. Pijemo jo lahko tudi kot osvežilno pijačo, ker je bogata z vitamini in posledično krepi naš imunski sistem ter pripomore k premagovanju vsakodnevnih naporov: »Midva okus kombuče izbirava glede na počutje, vendar če morava določiti enega, bo to klasika, zeleni in črni čaj. Za uspeh si bova štela, ko bo kombuča postala del vsakodnevnega obroka ali preprosto klepeta – ker veva, da bodo pivci in pivke polni življenja.«

Mirza in Zlatan počneta to, kar sta si želela od nekdaj; upravljata lastno podjetje in navdušujeta s kombučo

Njuno delo se prepleta

Mirza je s potrpežljivostjo in tehničnim znanjem odgovoren za proizvodnjo, kjer najde svoj mir: “Zlatan je aktivna oseba, uživa v vseh izzivih, tudi zunaj proizvodnje, torej v administraciji in organizaciji. Seveda se najino delo prepleta. Pomagava si in svetujeva, ker verjameva, da se drugod drugega vedno lahko naučiva nekaj novega.”


Delite objavo s prijatelji:
 
 


Nedavne objave:  
  • Ali ste vedeli, da so prilepljene žuželke bolj nevarne od soli?

    Tako iztrebki, prilepljene žuželke, smola kot tudi sol, ki jo prinese iz morja ali s cest, so lahko smrt za karoserijo vozila. Če madeže na karoseriji pustimo predolgo, jih ne bomo mogli odstraniti niti s poliranjem, saj bo poškodovana tako površina kot odtenek barve. Pomembno je, da se čiščenja […]

  • Divji spopad Ilke Štuhec

    Ilka Štuhec, ki te dni preživlja na Bovškem, je nadvse aktivna. Njen dan se začne že ob petih zjutraj, pol ure pozneje že vijuga na eni od kaninskih prog. Trening traja vse do poznih dopoldanskih ur, ko močni sončni žarki sneg zmehčajo. Potem pa se smučarka spusti v dolino, kjer jo […]

  • Maja Keuc: “Tujina je bila test na vseh področjih življenja”

    Minilo je deset let od oddaje Slovenija ima talent, in čeprav je tam zasedla drugo mesto, je bilo jasno, da bo nekoč priznana glasbenica. Prav to se je zgodilo, še več, Maja je osvojila tudi tujino, kjer živi in ustvarja in kjer jo poznajo pod imenom Amaya. Trenutna situacija pa jo je za nekaj časa

  • Savina Atai na Novi Zelandiji dobila slovenski obisk

    Savina Atai je na Instagramu objavila fotografijo, ki razkriva, da je v svojem novem domu na Novi Zelandiji dobila slovenski obisk. Obiskala jo je namreč Tereza Poljanič, idejna vodja oddaje Zdravo, Tereza, avtorica knjig in številnih veganskih izdelkov. Pred dnevi je na police Hoferjev recimo prišla njena kombuča. […]

  • Lorella Flego v ultra kratki modni kombinaciji pokazala sanjske in neskončno dolge noge

    Televizijska voditeljica Lorela Flego ne skriva, da obožuje vse kar je povezano s poletjem, zato že komaj čaka, da bodo dnevni še bolj topli in da bomo spet uživali v dolgih poletnih večerih. Nedavno je v ultra kratki modni kombinaciji pokazala svoje sanjske noge in tako najavila, da je sama že povsem nared za […]

  • Tole je ključnega pomena za dobro peko na žaru

    Vendar se kljub temu še vse prepogosto zgodi, da se določena hrana ne zapeče dovolj dobro, ali pa ima ob koncu peke neprijeten in zažgan priokus, kar hitro uniči vzdušje na pikniku. Kako merite temperaturo ? Verjetno ste tudi sami že dostikrat merili temperaturo žara z roko – to ste dvignili nekaj […]

  • Neverjetno, Ana Roš tik pred zdajci na cedilu pustila Mišo Molk in ni prišla na televizijsko gostovanje, Miša ni skrivala razočaranja

    “V ponedeljek sem šla zgodaj spat. No,… kaj je zgodaj? Kdaj je zgodaj? Vsak ima svojo uro za zgodaj, za pozno, za prepozno,” je svoj zapis na svojem Facebook profilu začela legendarna televizijska voditeljica Miša Molk. “Meni je telo z bolečim in utrujenim hrbtom in z usločenimi rameni dalo […]

 

Veseli smo vašega obiska – sedaj že

  • 193.219 ogledov naše spletne strani.


V spodnjem iskalniku poiščite, kar vas še dodatno zanima: