Ne, spodaj ni nič strašnega

»Za jamarstvo me je navdušil brat Tibor, ki me je na začetku nekajkrat peljal v enostavne jame. Prvi stik z njimi me je prevzel in zapomnil sem si ga za vedno. A po številnih obiskih vsakogar začne zanimati še kaj drugega. Nekatere raziskovanje, druge živalstvo, tretje arheologija, mene pa je najbolj privlačila fotografija. Sprva si je težko predstavljati, da so pod zemljo lahko tako veliki in raznovrstni prostori, okrašeni s kapniki, prepleteni z ogromnimi brezni ali ozkimi prehodi. Marsikdo misli, da so jame nekaj strašnega, ozkega, težko prehodnega in da se lahko na vsakem koraku zatakne in se ne bo mogel več vrniti. Marsikomu se tudi zdi nenavadno, da je spodaj zrak in lahko dihamo. To so seveda le strahovi pred neznanim. Jame so drugačen svet pod zemljo, ki pa je kljub temu prijazen ter poln lepot in raznovrstnosti. V njih se lahko sprehodimo skozi prostore, ki si jih na površju sploh ne moremo zamisliti. Vse to me v jamah vedno znova navdušuje in to želim na svojih fotografijah pokazati tudi drugim,« pravi Peter Gedei, sicer zaposlen kot grafični oblikovalec, ki se je jamski fotografiji začel posvečati kmalu po vstopu v jamarski klub leta 1987, torej še v časih razvijanja filmov.

Nikoli ni preprosto

V nobeno jamo seveda ne gre brez čelade z naglavno svetilko, fotografskega aparata in pa tistih, ki mu pomagajo pri delu. »Jamarska fotografija je namreč timsko delo. V jami potrebuješ pomočnike pri nošenju opreme, osvetljevanju in ne nazadnje pri poziranju, saj lahko le z osebo orišeš velikost jamskega prostora. Jedro mojih pomočnikov je zato prav iz Jamarskega kluba Železničar, katerega član sem.« A kljub temu fotografiranje v jami nikoli ni preprosto. »Ko sem začel z jamsko fotografijo, so me spremljali analogni fotoaparat in največ dve bliskavici. Kasneje sem opremo dopolnjeval ter eksperimentiral s količino in transportom. Skozi leta obiskov in izkušenj sem tako sestavil opremo, s katero lahko zadovoljivo fotografiram katerokoli jamo. Je pa število bliskavic, ki jih potrebujem za posnetek, odvisno od zahtevnosti posnetka oziroma tega, kako želim prostor osvetliti. Jamski prostor je naravni studio v popolni temi, v katerem moram vso razsvetljavo postaviti po svojih zamislih. Včasih zadostuje le en izvor svetlobe, lahko pa si posnetek tudi zakompliciram in jih uporabim precej več. Največji izziv za jamskega fotografa je poleg postavitve virov in časa svetlobe to, kako v jamskem prostoru pustiti čim manj sledi. Vsak premik pušča sledove in bistveno je, da skušamo ohranjati jame v prvotni obliki čim dlje.«

Očarljive dvorane in brezna

Jame tako s posebnim navdušenjem obiskuje že več kot 30 let. Prešteva, kot pravi, jih redko, saj si kasneje raje ogleda posnetke in podoživi svoje odkrivanje. »Jame skrivajo marsikaj. Ne gre le za kapnike raznovrstnih barv in oblik. Name največji vtis naredijo prostori, naj si bodo to ogromne dvorane, prostorna brezna, rovi izrazitih oblik ali pa posebnosti, ki jih vidimo le v maloštevilnih jamah. Takšne stvaritve narave se ti vtisnejo v spomin in zavedaš se, da si marsikatero videl v življenju le enkrat, takrat, ko si jo prvič obiskal.«

Pod slovensko zemljo je res veliko jam, ki mu ponujajo vedno nove izzive. »Odkritih oziroma registriranih jih je že več kot 13.000, kar je dovolj za vse življenje. Vendar niso vse dolge in globoke, večino odkritih jam je dolgih do 20 metrov, daljših od sto metrov je manj kot dva tisoč. Vendar pa ima lahko tudi kratka jama posebnost, vredno fotografije. Sicer raje izberem razgibane jame, ki so dovolj dolge ali globoke, da zapolnijo celodnevno jamarsko akcijo. Trenutno se največ ukvarjam s fotografiranjem Križne jame, ki velja za eno najlepših vodnih jam. Z dolžino prek osem kilometrov, s čudovitimi podzemnimi jezeri, ogromnimi dvoranami, kapniškimi tvorbami in impozantnimi rovi ponuja velik fotografski izziv. Ta naj bi kot celota zaživel v knjižni izvedbi.«

gedei Kačna jama - 10E - 03-04 03

Peter Gedei
Jamski fotograf Peter Gedei je s tem imenitnim posnetkom dvorane na dnu vhodnega brezna Kačne jame v bližini Divače leta 2009 prejel prvo nagrado na natečaju Poslikajmo Slovenijo.

Čarobna podzemna jezera

V podzemni svet ga zvabijo tako znane kot širši množici neznane jame, ki kljub temu skrivajo ogromno izjemnih naravnih lepot. »Poleg klasičnih turističnih biserov, kot sta Postojnska in Škocjanske jame, so zanimive tudi druge slovenske turistične jame. Križna, denimo, preseneča s spletom čudovitih podzemnih jezer, Vilenica z raznobarvnim kapniškim okrasjem, Dimnice z ogromnimi prostori in podzemnim vodnim tokom, Planinska jama s čolnarjenjem po podzemni Pivki in Raku, če naštejem le največje. Nekatere med njimi ponujajo tudi bolj adrenalinska doživetja, kar omogoča pristen stik z jamskim okoljem, prav takšnim, kot ga doživljamo jamarji. Za obisk neturističnih jam pa je najlažje začeti pri jamarskem društvu, kjer se lahko opravi osnovni jamarski tečaj za varne obiske. V Sloveniji je namreč precej jam, ki so zaradi posebnosti zaklenjene. Gotovo so najzanimivejše, dostop do nekaterih pa je zaradi izrednega pomena in zaščite še dodatno onemogočen.«

Neraziskani svet

Poseben izziv, tako jamarski kot fotografski, so zanj novoodkrite jame. »Nedotaknjene so in popolnoma ohranjene, zato so tudi zelo zanimive za fotografiranje. Nazadnje je bilo precej odmevno odkritje Velike Rutarjeve jame pri Volčah na zahodni strani Vremščice. Vhod je odkril domačin Goran Rutar, jo pokazal sežanskemu jamarju Ludviku Husuju, ta pa je ob pomoči zamejskega jamarja Claudia Bratosa vhod kmalu razširil do vhodne dvorane. Po krajšem podoru in zožitvi se jama odpre v lep in prostoren rov, kasneje pa v ogromno dvorano, kjer se trenutno konča.«

V Sloveniji je podzemni svet še precej neraziskan. »Jamarji vsako leto odkrijejo okoli 370 novih jam, kar kaže na to, da jih še zlepa ne bo zmanjkalo. Slovenija ponuja veliko pestrost jam, od klasičnih na Krasu do visokogorskih na Kaninu. Tam se tudi odvijajo največji dosežki zadnjih let, samo v letu 2017 so bile raziskane tri nove jame, globlje od tisoč metrov. Intenzivno se raziskuje tudi drugod po Sloveniji, odkriva nove vhode, povezuje sisteme in raziskuje nove jame.«

Peter Gedei se bo letos posvetil razstavam, fotografiranju Križne jame, kmalu pa bo zagotovo našel čas tudi za novo odkrivanje jamskih posebnosti doma in v tujini.

Več zanimivih vsebin si preberite v novi izdaji revije Zarja Jana.

Naslovnica Zarja 32


Delite objavo s prijatelji:
 
 

Nedavne objave: 
  • Skrite plaže in slani lasje, to je poletje

    Manekenka in notranja oblikovalka Jana Koteska ne skriva, da obožuje morje, zato se je to poletje že drugič odpravila na morsko dogodivščino. »Poleti ne morem brez slanih las. Všeč so mi ne preveč turistične plaže in otok Krk je odličen za raziskovanje skritih plaž, kjer sva […]

  • Ko se vse v življenju zaplete

    Bolj so stvari napete, bolj si naš um prizadeva, da bi zadevo rešil. Težava je v tem, da to presega njegove sposobnosti. Zmore samo variante, ki jih že pozna, ali kombinacijo teh variant, tako kot dober računalnik. Ne zmore pa utihniti, odnehati, računa samo nase in si ne prizna, da obstajajo tudi drugi […]

  • 6 stvari, ki jih lahko naredite, da svojega partnerja spomnite na to, koliko ga ljubite

    Mnogo je stvari, ki jih lahko naredimo, da sočloveku pokažemo, da ga imamo radi. Lahko si vsak dan prizadevamo, da se bolj zaljubimo v svojega partnerja, a bodimo iskreni, navdušenje ne traja vse življenje. Ne traja niti tako dolgo, kot bi si včasih želeli. Če resnično ljubimo svojega partnerja, pa bodo […]

  • 13 zlatih nasvetov v kuhinji

    1. Kako najlažje ločite beljak od rumenjaka ? Zelo preprosto. Jajce razbijte nad lijem. Beljak bo zdrsnil skozi ozko grlo, rumenjak pa bo ostal na površju. Pa dodajmo še en novodobni trik – rumenjak preprosto posesajte skozi grlo plastenke. 2. Cvrtje brez jajc Želeli ste ocvreti meso, pa vam je zmanjkalo jajc? […]

  • Poglejte si, kaj je po plesu s svojim srčnim izbrancem povedala Špela Grošelj

    Pevka Špela Grošelj in njen srčni izbranec Gregor Kirsch sta v zadnji sezoni šova Zvezde plešejo kalila svoje plesno znanje. Gregor je iz šova izpadel že zelo zgodaj, Špela pa je preplesala kar nekaj tednov in si nabrala veliko plesnega znanja. No, vse kaže, da sta oba, po nekaj mesecih od […]

  • Želite rešiti planet ? Jejte rastlinsko hrano !

    Ljudje, ki pojedo veliko rastlinske hrane, še bolj pripomorejo k varovanju okolja, če sta sadje in zelenjava, ki ju kupujejo, pridelana ekološko. Vse več ljudi se zaveda, kako pomemben je ogljični odtis, ki ga vsak med nami pusti na planetu s svojim načinom življenja. To ne velja le za transport, […]

  • Princesa Diana in Charles naj se ne bi želela ločiti, a jima je kraljica svetovala prav to

    Pred nekaj leti se je namreč izvedelo, da si princ Charles ni želel zakona in ta ni bil prepričan, da je Diana prava zanj. Pred kratkim se je Daily Mirror razpisal o ločitvi kraljevega para in razkril, da se Diana pravzaprav ni hotela ločiti od princa. Zavedala se je, da to pomeni razpad družine, bala […] The […]