Osvežite in odžejajte se z lubenico

Lubenica sodi med melone in je odličen sadež za osvežitev ter odžejanje v poletni vročini, saj vsebuje kar 92 odstotkov vode in obilo vlaknin. Obenem je prava zakladnica vitaminov in mineralov; vsebuje še posebno veliko vitamina A, ki je pomemben za zdrave oči in deluje proti virusom, ter vitamina C (rezina zadosti skoraj polovici dnevnih potreb).

Bogata je z vitaminom B6, potrebnega za tvorbo serotonina, melatonina in dopamina v možganih, vsebuje pa tudi veliko likopena, ki je ključen za preprečevanje srčnih bolezni, in citrulina, ki celi rane. Lubenica pomaga pri predmenstrualnih težavah, pospešuje prebavo, iz telesa odstranjuje strupe in odvečne snovi. Izboljšuje tudi stanje celulita, saj poskrbi za nekakšno drenažo in preprečuje zastajanje vode v tkivu, zaradi česar celulit sploh nastane. Obenem je idealno živilo za shujševalne diete, saj daje občutek sitosti – rezina lubenice ima zelo malo, samo 15 kalorij.

Nakup lubenice

Izberite razmeroma težke lubenice s čvrsto lupino in enakomerno barvo. Najboljša je, če prijetno diši, pri cvetnem nastavku mora biti mehka na pritisk, pri trkanju pa votlo zadoneti. Če se odločate za nakup razrezane lubenice, se izogibajte tistim, ki imajo meso neizrazite barve in bela semena, saj to pomeni, da sadež še ni dovolj zrel.

Shranjevanje

Lubenico hranite na hladnem, najbolje v hladilniku. Razrezano ovijte s folijo in jo hranite v hladilniku največ teden dni, vendar se zavedajte, da se njene močne arome navzamejo tudi druga živila in da je sčasoma vse manj sladka. Nezrele lubenice pustite dozoreti na hladnem, vendar ne v hladilniku.

Priprava

Lubenica so najboljše sveže, za lažje uživanje pa jim predhodno odstranimo semena. Primerna je za pripravo sladic, sadnih kup, solat in bovl, a tudi kot dekoracija. Iz lubenice lahko pripravite tudi sorbet. Lupino lahko kandirate ali vložite, semena pa prepražite, vendar jim je treba pred uživanjem odstraniti zunanjo lupino.

Zanimivost

Lubenica je prišla v Evropo v 13. stoletju, in sicer iz Kitajske in z Nove Zelandije. Razširila se je tudi v ZDA in po prodoru v ZDA postala priljubljen sadež po vsem svetu. Kitajska je še danes ena od največjih proizvajalk lubenic.

Recept


Solata z lubenico, feto in črnimi olivami

  • 1 lubenica
  • 1 majhna, drobno nasekljana čebula
  • 14 črnih grobo nasekljanih oliv
  • 450 g fete
  • 3 vejice mete, natrgane na lističe
  • 0,7 dl oljčnega olja
  • 3 žličke limoninega soka
  • 2 žlički soli
  • ½ žličke sveže mletega belega popra

Lubenici odstranite semena in jo narežite na kocke. Pomešajte jih s feto, čebulo, olivami in z meto. Prelijte z olivnim oljem in limoninim sokom. Posujemo s soljo in poprom ter dobro premešajte.



Delite objavo s prijatelji:
 
 

Nedavne objave: 
  • Kaj je bilo potrebno, da sem prenehala vpiti na svoje otroke

    Priznam, v preteklosti sem vpila na otroke. Veliko. Včasih sem vpila iz jeze, ker sem morala vedno znova in znova ponavljati ista navodila. Govorila sem tako glasno, da sem sama pri sebi ugotovila, da dobesedno kričim na otroke. Nisem bila ponosna na to, ampak zdelo se mi je, da je bilo upravičeno – kaj pa […] The post […]

  • Kako celimo rane, da ne ostane brazgotina

    Celjenje poškodovanega kožnega tkiva je občutljiv proces, ki ga delimo na več faz. Med vnetno fazo, ki traja od dva do šest dni, je rana otekla, pordela in boleča, saj se celice borijo proti vdoru bakterij. Za njo nastopi proliferativna faza celjenja, traja od tri do štiri tedne, ko začnejo celice […]

  • Kaj vpliva na okus otrok ?

    Včasih se staršem zdi, da otroci najraje posegajo po živilih, ki najbolj škodujejo njihovemu zdravju. Vendar ni nujno vedno tako – v raziskavi, objavljeni v reviji Food Quality and Preference, so med seboj primerjali okus otrok iz različnih držav in prišli do zanimivih zaključkov. Ugotovili so, […]

  • Babice in dedki so v družini neprecenljivi

    A tudi ljubezen starih staršev ne sme postati samoumevna. Treba si jo je zaslužiti, pri čemer so pomembni odnosi med vsemi generacijami v družini. Otroci z izjemnim čustvenim nabojem doživljajo nekoga, ki ga imajo radi in ga spoštujejo tudi njihovi starši: »Kadar je mamica bolna, pride babica in […]

  • Umrl je hollywoodski velikan, nikoli več ne bo sedel na motor

    Fonda je v petek zjutraj umrl na svojem domu v Los Angelesu, obkrožen z družino. Uradni vzrok smrti je bila odpoved dihanja zaradi pljučnega raka. “Z globoko žalostjo sporočamo novico, da je Peter Fonda umrl,” je potrdil tiskovni predstavnik družine. “V enem najbolj žalostnih trenutkov […]

  • Telovadimo v prijetni svežini bližnjega gozda

    Če vaša rekreacija postaja vse bolj monotona in vas vedno iste vaje v zatohli telovadnici že spravljajo ob pamet, je čas za osvežitev. Pobegnite v gozd, kjer so temperature znosnejše, narava pa polna energije, ki si jo lahko načrpate tudi zase. Že deset minut je dovolj, pravijo strokovnjaki, pa boste po […]

  • Podnevi varuška, ponoči rock zvezda, vse to in še več je Petra Rakić

    Sebe pogosto opišete z besedami: rojena na Hrvaškem, odraščala v Ljubljani, s srbskim poreklom … Tako je, moja mama je Hrvatica iz Zagreba, oče pa Srb iz Banjaluke, ki se je v najstniških letih preselil v Kranj. Spoznala sta se na počitnicah v Poreču in se prav tam odločila zasnovati […]