Pijača in hrana za zdravo poletje

Kadar se skušamo znajti v množici informacij, ki gradijo labirint zdravja in prehrane, priskoči na pomoč živahna preprostost. Domenimo se lahko, da je zdrava hrana ekološko ali drugače naravno pridelana, čim manj predelana, sezonska in raznovrstna. Če smo pozorni na to, lahko jemo vse, vendar drugače, in odleglo nam bo.

Korenčkova solata z zgodnjimi jabolki

V dovolj veliko skledo damo približno enaki količini nastrganega korenčka in na koščke narezanih zgodnjih jabolk. V primeru velike sklede potresemo z najmanj ščepom drobno narezanih šetrajevih listov in dodamo zagrabek rozin; to je toliko, kolikor jih zagrabimo z roko. Prilijemo sok ene ali dveh limon in premešamo.

Pečena zelenjava z orehi

Čeprav lahko spečemo številne vrste zelenjave, so za peko najprimernejše bučke, jajčevci in paprike. Zadnje pečemo cele, bučke in jajčevce pa narežemo na rezine. Spečemo jih na žaru ali v ponvi brez dodatka maščobe. Pečeno zelenjavo naložimo na krožnik, jo prav malo posolimo in potresemo z drobno narezanim peteršiljem ali baziliko. Zabelimo z oljčnim oljem ter potresemo z zmletimi orehi.

Riž na barvite načine

Za spremembo pripravimo riž kot barvito prilogo, ki bo zaradi dodanih zelenjavnih barv imela še drugačen okus. Za vsako skodelico riža odmerimo tri skodelice vode ter pripravimo skodelico karseda drobno nastrgane rdeče pese; v tem primeru bo riž vijoličen. Rumenega pripravimo z rumenim korenjem, oranžnega pa s korenjem ali z bučo. Aromo vsake od teh različic razširimo z žličko kumine, komarčka, koriandra ali janeža. V eni jedi je dovolj ena začimba ali dve.

Vodo rahlo osolimo, zavremo in vanjo stresemo riž. Dodamo izbrano zelenjavo in začimbo ter na nizkem ognju kuhamo kake pol ure ali dokler v posodi ne vidimo več tekočine. Ugasnemo ogenj in pokrito posodo pustimo še vsaj pol ure, da riž povsem vsrka tekočino. Riž lahko narahlo zabelimo z oljčnim oljem.
Isto jed pripravimo drugače tako, da v posodi raztopimo žlico masla. Dodamo izbrano začimbo, nekajkrat premešamo in dodamo še riž. Mešamo nekaj minut, nato zalijemo z vodo in skuhamo. V tem primeru riž zabelimo s še malce masla.


Delite objavo s prijatelji:
 
 

Nedavne objave: 
  • Kaj je bilo potrebno, da sem prenehala vpiti na svoje otroke

    Priznam, v preteklosti sem vpila na otroke. Veliko. Včasih sem vpila iz jeze, ker sem morala vedno znova in znova ponavljati ista navodila. Govorila sem tako glasno, da sem sama pri sebi ugotovila, da dobesedno kričim na otroke. Nisem bila ponosna na to, ampak zdelo se mi je, da je bilo upravičeno – kaj pa […] The post […]

  • Kako celimo rane, da ne ostane brazgotina

    Celjenje poškodovanega kožnega tkiva je občutljiv proces, ki ga delimo na več faz. Med vnetno fazo, ki traja od dva do šest dni, je rana otekla, pordela in boleča, saj se celice borijo proti vdoru bakterij. Za njo nastopi proliferativna faza celjenja, traja od tri do štiri tedne, ko začnejo celice […]

  • Kaj vpliva na okus otrok ?

    Včasih se staršem zdi, da otroci najraje posegajo po živilih, ki najbolj škodujejo njihovemu zdravju. Vendar ni nujno vedno tako – v raziskavi, objavljeni v reviji Food Quality and Preference, so med seboj primerjali okus otrok iz različnih držav in prišli do zanimivih zaključkov. Ugotovili so, […]

  • Babice in dedki so v družini neprecenljivi

    A tudi ljubezen starih staršev ne sme postati samoumevna. Treba si jo je zaslužiti, pri čemer so pomembni odnosi med vsemi generacijami v družini. Otroci z izjemnim čustvenim nabojem doživljajo nekoga, ki ga imajo radi in ga spoštujejo tudi njihovi starši: »Kadar je mamica bolna, pride babica in […]

  • Umrl je hollywoodski velikan, nikoli več ne bo sedel na motor

    Fonda je v petek zjutraj umrl na svojem domu v Los Angelesu, obkrožen z družino. Uradni vzrok smrti je bila odpoved dihanja zaradi pljučnega raka. “Z globoko žalostjo sporočamo novico, da je Peter Fonda umrl,” je potrdil tiskovni predstavnik družine. “V enem najbolj žalostnih trenutkov […]

  • Telovadimo v prijetni svežini bližnjega gozda

    Če vaša rekreacija postaja vse bolj monotona in vas vedno iste vaje v zatohli telovadnici že spravljajo ob pamet, je čas za osvežitev. Pobegnite v gozd, kjer so temperature znosnejše, narava pa polna energije, ki si jo lahko načrpate tudi zase. Že deset minut je dovolj, pravijo strokovnjaki, pa boste po […]

  • Podnevi varuška, ponoči rock zvezda, vse to in še več je Petra Rakić

    Sebe pogosto opišete z besedami: rojena na Hrvaškem, odraščala v Ljubljani, s srbskim poreklom … Tako je, moja mama je Hrvatica iz Zagreba, oče pa Srb iz Banjaluke, ki se je v najstniških letih preselil v Kranj. Spoznala sta se na počitnicah v Poreču in se prav tam odločila zasnovati […]