Povečan obisk bolnišnic zaradi prenažiranja z dobrotami

Velika noč je za kristjane najpomembnejši verski praznik, mize v domačih kuhinjah, ki se šibijo pod obiljem jajc, šunke, hrena in potic, pa pričajo tudi o tem, da se dogajanje prav tako dotakne tistih, ki sicer niso verni.

Kristjani na ta dan praznujejo Jezusovo vstajenje od mrtvih; na veliki petek so ga pribili na križ, a je možakar čez tri dni presenetil in vstal iz kamnitega groba. Velika noč je za kristjane praznik veselja in upanja, verujejo, da je Jezus s svojim vstajenjem premagal tako telesno kot duhovno smrt ter za vse prinesel upanje, da se mnogim kljub trpljenju tukaj in zdaj obeta boljši jutri, pa čeprav šele po smrti.

Eno je teorija, drugo praksa

Tako nekako pravi teorija, v praksi pa se praznovanje velike noči bolj kot ne vrti okoli hrane; ne gre brez rdečih jajc, ki simbolizirajo kaplje krvi, hren predstavlja žeblje, suho meso Kristusovo telo, kruh in pecivo pa trnjevo krono. Tak je pač običaj že dva tisoč let. Običajno pa v času praznovanja v bolnišnicah beležijo tudi povečan obisk pacientov. Kot je za Svet24 pojasnil tiskovni predstavnik UKC Ljubljana Jure Brankovič, letošnji praznik Kristusovega vstajenja ni bil izjema. Po pojasnilih vodje Splošne nujne medicinske pomoči ZD Ljubljana mag. Marije Matejke Škufca je več obiskovalcev tožilo zaradi bolečin v trebuhu, medtem ko na urgenci tovrstnih posebnosti niso zabeležili.

Zmernost je lepa čednost

»Ob pojavu tovrstnih težav zdravniki poskrbijo za simptomatsko terapijo s sredstvi proti bruhanju in bolečinam. Zagotovi se vnos tekočine. Ob pojavu tovrstnih težav se preverijo tudi drugi znaki, da se izključijo morebitne druge težave. Večina gre ob izboljšanem stanju domov z navodili, naj bodo v prihodnje bol zmerni pri prehrani,« so nam še sporočili iz UKC Ljubljana. In dodali, da smrtnih primerov, ki bi bili zgolj posledica prekomerne prehrane, v UKC še niso zabeležili.


Delite objavo s prijatelji:
 
 

Nedavne objave: 
  • Ali ima lahko lepo oblečen kmet večji ugled ?

    Ali zmoremo po vzoru tujine podeželje z oblačili predstavljati tudi pri nasin ponosno nositi oblačilo, s katerim se lahko poistovetimo, kot na primer Avstrijci v svojih značilnih nošah? Ideja je nastala pri Ekoci – eko civilni iniciativi Slovenije, ki se je skupaj z Zvezo slovenske podeželske mladine povezala […]

  • Trije lepotni nasveti za nego zrele kože

    Avtor: Snežana Zabukovec Nega zrele kože je zelo podobna negi suhe kože, zato uporabljajte izdelke za nego občutljive ali suhe kože. V obdobju po štiridesetem letu starosti se začnejo izraziteje kazati znaki staranja kože. Seveda se naša koža stara že od sredine dvajsetih let, vendar je […]

  • To, kar je Korošici Janji Garnbret uspelo na Japonskem, ni še nobeni plezalki na svetu

    To, kar je Janji uspelo na Japonskem, ni še nobeni plezalki na svetu. A izjemna slovenska plezalka Janja Garnbret ne navdušuje le s svojimi plezalnimi predstavami, temveč tudi z razmišljanjem, ki dokazuje, da kljub dosežkom ostaja z nogami trdno na tleh. V rosnih dvajsetih namreč razmišlja tudi o […]

  • Cestna pustolovščina z otroki v štirih dneh

    1. dan: Ljubljana–Salzburg–Nürnberg (600 km) Na slabi polovici poti bo prijal postanek na podeželju pod gorami, ki vas bo spomnil na življenje dedkov in babic, otroke pa prestavil v ‘daljno preteklost’: Salzburger Freilichtmuseum. Skozi deželo s petimi ‘vasicami’, ki jih predstavljajo stare […]

  • Za gripo vsako leto zboli okoli 200.000 Slovencev. Se boste cepili ?

    Zdi se, da nas virusi v tem obdobju napadajo z vseh strani, pred nekaterimi pa se lahko zaščitimo tudi s cepivi. Med takšnimi je tudi virus, ki povzroča gripo. V zadnjih mesecih se je dobro razvila debata o tem, ali se cepiti ali ne, še posebej burna je bila razprava o tem, ali so cepiva […] The post Za gripo […]

  • Riž se pokvari že uro po kuhanju

    Večina ljudi ne ve, da je kuhan riž, za razliko od surovega, zelo nagnjen h kvarjenju. (Foto: Shutterstock) Riž je tisto živilo, ki ga pogosto skuhamo v preveliki količini, a ga potem naslednji dan ponovno postrežemo kot prilogo kakšni drugi jedi. Okus ostane skoraj povsem enak, za razliko od denimo ocvrtega […]

  • Stéphanie Frappart – Najboljša nogometna sodnica na svetu

    Najboljša sodnica na svetu se je za ta dogodek pripravljala vse od 18. leta, ko se je posvetila sodniški karieri in prenehala igrati nogomet. Ni se izkazala le na letošnjem svetovnem prvenstvu v nogometu za ženske, ampak tudi v svoji domovini, kjer sodi na tekmah francoskega prvenstva – ja, v prvi ligi, in to […]


Iskanje po vsebini: