Preproste enolončnice za krepka zimska kosila

Preproste enolončnice za krepka zimska kosila

LEČINA ENOLONČNICA S KLOBASO

Sestavine: 1 žlica masti, 1 steblo zelene, 1 čebula, 2 korenčka, 80 g slanine, 2 stroka česna, 200 g rdeče leče, 1 lovorjev list, liter jušne osnove, 1 par dimljenih klobas, sol, poper, majaron in timijan

Priprava: Lečo stresemo v cedilo in temeljito speremo pod tekočo vodo. Zeleno, čebulo in korenje očistimo ter sesekljamo. Česen stremo, slanino narežemo na kocke. V loncu segrejemo mast ter dodamo korenje in čebulo. Pražimo, da čebula porjavi, nato dodamo zeleno in slanino ter še nekaj časa pražimo. Dodamo še česen in pražimo zgolj toliko, da ta zadiši. V lonec stresemo lečo in dodamo lovorjev list. Dobro premešamo in zalijemo z jušno osnovo. Napol pokrijemo in kuhamo 30 minut, da se leča nekoliko zmehča. Nato dodamo klobaso, majaron in timijan ter kuhamo še 20 minut. Po okusu solimo in popramo.

ITALIJANSKA MINEŠTRA

Sestavine: 2 krompirja, 2 paradižnika, pločevinka rdečega fižola (100 g), 3 stroki česna, 1 čebula, 1 gomolj zelene, 2 korenčka, 100 g ohrovta, 200 g pora, 2 žlici paradižnikovega koncentrata, liter jušne osnove, 2 pesti testenin, sol, poper, 2 žlici olivnega olja

Priprava: Zelenjavo operemo in drobno sesekljamo. V večji lonec vlijemo olje in dodamo čebulo. Pražimo, da postekleni. Malo posolimo, dodamo še korenček in zeleno. Pražimo pet minut, nato mešanici dodamo še paradižnike, paradižnikov koncentrat in preostalo zelenjavo, solimo in popramo. Zalijemo z juho in zavremo. Ko zavre, dodamo testenine in kuhamo, dokler testenine niso primerno mehke. Po okusu solimo in popramo ter postrežemo še vroče in z naribanim parmezanom.

PAŠTA FIŽOL

Sestavine: 300 g testenin, 500 g suhega fižola, 300 g pancete, 2 lovorjeva lista, 4 žlice olja, 1 čebula, 2 korenčka, 1 steblo zelene, 250 g paradižnikovih pelatov, 4 stroki česna, sol, poper, 2 žlički mlete paprike

Priprava: Fižol večer prej namočimo, zjutraj pa odcedimo, stresemo v večji lonec in zalijemo z vodo ter kuhamo eno uro, da se zmehča. Korenje očistimo in narežemo na koščke. Čebulo in česen sesekljamo. V večjem loncu segrejemo olje, dodamo čebulo in pražimo, da ta postekleni. Potresemo z mleto papriko in dobro premešamo. Nato dodamo še preostalo zelenjavo in pražimo toliko časa, da česen zadiši. Dodamo pelate, panceto in lovor ter kuhamo 20 minut, da se zelenjava zmehča. Sproti prilivamo vodo, v kateri se je kuhal fižol. Medtem skuhamo testenine. Del kuhanega fižola pretlačimo in dodamo v kozico z zelenjavo ter dobro premešamo, nato dodamo preostali fižol, začinimo s poprom in soljo ter kuhamo še 15 minut. Na koncu vmešamo testenine.

AJDOVA ENOLONČNICA

Sestavine: 400 g krompirja, 100 g korenja, 50 g ajdove kaše, 1 čebula, 1 žlica ajdove moke, 2 ščepca majarona, 1 šopek peteršilja, 1 lovorjev list, 800 ml vode, sol, poper, kisla smetana

Priprava: Krompir in korenje narežemo na kocke in operemo. Stresemo v lonec, zalijemo z vodo in postavimo na ogenj. Dodamo lovorjev list, majaron in sesekljan peteršilj. Po okusu solimo. Kuhamo pol ure, nato dodamo ajdovo kašo. V ponvi prepražimo sesekljano čebulo, ji dodamo žlico ajdove moke in mešamo, da porjavi. Nato čebulo primešamo k enolončnici. Ko smo vmešali prežganje, kuhamo še minuto in odstavimo. Postrežemo s kislo smetano.

JEŠPRENJEVA ENOLONČNICA S ČIČERIKO

Sestavine: 2 žlici olja, 1 čebula, 2 korenčka, 3 stroki česna, 1 pločevinka čičerike, 1 pločevinka pelatov, 2 lovorjeva lista, 250 g ješprenja, 800 ml jušne osnove, sol, poper

Priprava: Ješprenj stresemo v cedilo in operemo pod tekočo vodo. Čebulo, česen in korenje sesekljamo. V lonec vlijemo olje in dodamo zelenjavo ter pražimo 10 minut. Nato dodamo ješprenj in pelate ter zalijemo z juho. Vsebino zavremo, dodamo lovor, nato ogenj zmanjšamo in kuhamo še toliko časa, da se ješprenj zmehča. Tik pred koncem dodamo odcejeno čičeriko in kuhamo še 15 minut. Po okusu začinimo s soljo in poprom. Postrežemo.

RIČET S PREKAJENIM MESOM

Sestavine: 300 g ješprenja, 200 g suhega fižola, 500 g prekajenega mesa, 1 čebula, 2 stroka česna, 2 korenčka, 1 koleraba, 400 g krompirja, 1 šopek peteršilja, 1 lovorjev list, sol in poper

Priprava: Večer pred pripravo ričeta fižol namočimo. Ješprenj stresemo v skledo in namakamo vsaj tri ure. Namočen fižol stresemo v lonec in zalijemo s hladno vodo. Dodamo lovorjev list in kuhamo, da se fižol zmehča. Ješprenj skupaj z vodo prelijemo v večji lonec, dodamo meso in zalijemo s še nekaj vode. Zavremo in nato na zmernem ognju kuhamo še uro. Medtem sesekljamo zelenjavo in jo dodamo ješprenju. Krompir, narezan na kocke, dodamo zadnje pol ure. Počasi kuhamo, dokler zelenjava ni mehka. Tik pred koncem dodamo še fižol. Solimo in popramo. Dobro premešamo in postrežemo še vroče.

BORŠČ

Sestavine: 1 kg govejega mesa s kostmi, 30 g masti, 1 čebula, 2 stroka česna, 1 korenček, 1 steblo zelene, 1,5 l goveje juhe, 2 krompirja, 500 g gomoljev rdeče pese, 150 g svežega zelja, 2 žlici kisa, sol, poper, kisla smetana

Priprava: Čebulo in česen sesekljamo, zelenjavo narežemo na kocke, zelje na trakove. Goveje meso zalijemo s hladno vodo in na hitro zavremo. Pustimo, da vre pet minut, nato prenesemo na krožnik. V loncu segrejemo mast, dodamo zelenjavo in pražimo štiri minute. Dodamo jušno osnovo in zavremo. V mešanico dodamo meso in kuhamo, dokler meso ni mehko. Štirideset minut pred koncem dodamo na kocke narezan krompir. Med kuhanjem skuhamo še rdečo peso. Skrbno jo očistimo, zalijemo z vodo, dodamo kis in kuhamo dobro uro. Ko se meso zmehča, ga odstranimo iz lonca in narežemo na manjše kose ter vrnemo v lonec. Tudi ohlajeno peso narežemo na trakce. Peso in zelje vrnemo v lonec in kuhamo še 10 minut. Po okusu solimo in popramo ter začinimo s kisom. Postrežemo s kislo smetano.

JOTA S PREKAJENIMI REBRCI

Sestavine: 500 g kisle repe, 300 g rjavega fižola, 300 g krompirja, 3 čebule, 300 g prekajenih svinjskih rebrc, 2 žlici masti, 3 žlice masti z ocvirki, 1 žlička mlete paprike, sol, poper, 6 strokov česna, 4 lovorjevi listi, 2 ščepca majarona

Priprava: Fižol čez noč namakamo v vodi, nato odcedimo. Čebulo sesekljamo in stresemo v večji lonec, kamor smo dali dve veliki žlici masti. Čebulo zlato prepražimo, nato dodamo fižol in na kocke narezano meso. Zalijemo z vodo. Dodamo tudi poper v zrnu in kuhamo, dokler se fižol ne zmehča. Po pol ure dodamo še krompir, lovorjev list in repo. Kuhamo, dokler se okusi med seboj ne prepojijo in so vse sestavine ravno prav mehke. Nato solimo, dodamo majaron in mleto papriko ter kuhamo še 15 minut. Ko je jed končana, dodamo ocvirkovo mast in sesekljan česen ter dobro premešamo.


Delite objavo s prijatelji:
 
 

Nedavne objave:  
  • Trumpu je poslala pismo z ricinom

    Za zdaj neimenovana ženska naj bi kuverto s strupom pred tednom dni poslala iz Quebeca v Kanadi, v nedeljo pa naj bi skušala priti v ZDA na meji z državo New York. Pri sebi naj bi imela tudi pištolo, poročajo ameriški mediji. Preganjali jo bodo zvezni tožilci države New York. Šlo naj bi za kanadsko

  • Rene iz Kmetije zaljubljen v talentko Anjo

    Rene ima več razlogov za dobro voljo. Eden izmed slednjih je veselje, ker ima navkljub težkim časom polne roke dela. »Trenutno se ukvarjam s fotografijo in videografijo, ki je iz hobija prerasla na poklic, tako da sem dal prehransko svetovanje zaenkrat malo na stran, ampak sigurno še kaj pride tudi v tej smeri. Imam se

  • Drama: Se Burak res ločuje ?

    Igralec Burak Özçivit je Slovenijo, predvsem pa Slovenke, navdušil v vlogi Kemala v turški seriji Moja boš, zdaj pa iz Turčije prihajajo govorice, da naj bi se dobro leto in pol po rojstvu sina Karana že ločeval. Burak in igralka Fahriye Evcen sta tretjo obletnico poroke sicer praznovala 29. junija, razlog za ločitev pa naj

  • Štirje potniki v avtu. Da o virusu ne govorimo.

    Menda so letala s svojimi filtri varna enako kot kirurške dvorane, zato naivno upam, da tudi sodobni avto ni ravno prijetno okolje za virus. Po drugi strani pa je toliko površin, materialov, okroglin, vogalov in stikal, kjer se ta nesnaga naseli in čaka žrtev. Torej; v avto od pojava virusa in ob diagnozi akutne hipohondrije

  • Riya Damyanti – ko ugasnejo TikTok kamere

    Pevki in plesalki Patriciji Štifter, znani pod umetniškim imenom Riya Damyanti, je pandemija prekrižala načrte, zaradi česar težko pričakovana pesem še ni ugledala luč sveta. A svetlolaska seveda svoje želje po ustvarjanju ni postavila na stranski tir, le kreativnost je usmerila tja, kjer lahko še vedno razširi krila in kuje nove […]

  • Privoščimo si sladko grozdje za dober spomin

    BOGASTVO VITAMINOV Grozdje bo telo osvežilo in ga oskrbelo s številnimi vitamini, vsebuje pa tudi grozdni sladkor, ki hitro preide v kri in nas oskrbi z energijo. Med vitamini prednjačijo A, B6 in C. Približno sto gramov grozdja zadosti 25 odstotkom dnevne potrebe po vitaminu C. SKUPEK MINERALOV Med minerali je v grozdju največ bora,

  • 4 znamenja, ki komaj čakajo jesen

    TEHTNICA Tehtnica je znamenje, ki ne mara ekstremov, zato je zanje jesen najljubši letni čas. Ker ste tehtnice rade aktivne že zjutraj, so jesenska jutra prava poslastica za neobremenjen tek v naravi. Z veseljem se v sončnih jesenskih dneh podajo tudi v hribe, kjer si ob čudovitem razgledu spočijejo oči. Tehtnice pazijo, kaj jedo, zato

 

Veseli smo vašega obiska …

  • 248.957 ogledov naše spletne strani.


.Imejmo se radi.



V spodnjem iskalniku poiščite: