Previdno pri nakupu morske hrane

Sveže ribe spoznamo po površini živo svetle barve in jasnega bleska, napeti koži in tesnem prilagajanju lusk telesu. Sveža riba pri prijemanju polzi iz rok, njene škrge so vlažne, živo rdeče, pokrite z nekoliko steklasto sluzjo in nimajo nikakršnega vonja ali pa je ta tipičen za svežo ribo, pojasnjujejo na NIJZ.

Pokvarjene ribe spoznamo po obarvani koži in umazanem videzu ter gnilem vonju. Zato je pametno, da si tudi v restavraciji ribe, preden nam jih pripravijo, ogledamo, svetujejo na inštitutu. Sveže glavonožce spoznamo po svežem vonju, vlažni koži brez sluzi ter značilni naravni barvi in pigmentaciji. Meso morajo imeti žilavo in trdo.

Meso rakov je neposredno ob ulovu sterilno, a se zelo hitro kvari. Čim raki pridejo v neprimerne življenjske razmere (pomanjkanje kisika, prevoz, bolezen), njihova odpornost hitro slabi in mikroorganizmi prodirajo v njihovo notranjost.

“Zato najdemo v mišičevju mrtvih, pa tudi oslabljenih rakov psihrofilne mikroorganizme, med katerimi prevladujejo predvsem fluorescentne bakterije, najdemo pa tudi mikrokoke, vrste bacillus, proteus in E.coli,” so navedli na inštitutu. Raki, ki niso več sveži, so slabo gibljivi, pri dotiku se ne branijo in počasi poginejo. Takšni raki niso primerni za prehrano ljudi, kakor tudi škampi črno-rjave barve.

Pri školjkah pa mora biti nadzor nad proizvodnjo in prometom zelo učinkovit, saj školjke lahko povzročijo zelo nevarne zastrupitve in okužbe ljudi. Školjke morajo biti sveže. Po kakovosti je najboljše meso školjk v zimskem času in v zgodnji pomladi, tedaj tvorijo glikogen v takšnih količinah, da postanejo debele in mastne, svetlo obarvane, delikatesnega vonja in sladkega okusa.

Poleti in jeseni postanejo izsušene, žilave in temno obarvane. Meso bolnih školjk je praviloma izsušeno, pa tudi sluzavo; takšne školjke so neokusne in niso primerne za prehrano, so še navedli na NIJZ.


Delite objavo s prijatelji:
 
 

Nedavne objave: 
  • Drevo, pod katerim je Siddharta postal Buda, je …

    Danes jih, žal, zavoljo denarja in tudi potreb novodobnega človeka ignorantsko uničujejo, a nekoč so nanje gledali z veliko večjim spoštovanjem. Zavedali so se njihovega pomena za Zemljo, v njih pa videli tudi živa bitja. Nič kaj čudno ni, da je pod njimi iskal svoj mir tudi Sidharta, ki ga danes bolj […]

  • Ločili Meghan in Harryja: Njuni voščeni lutki nista več skupaj

    Vodstvo muzeja je Meghanino figuro prestavilo k njenim slavnim prijateljem, ki so se tudi udeležili njene poroke – k Tomu Hardyju, zakoncema Beckham in Priyanki Chopra. “Ne glede na to, da je zdaj pripadnica kraljeve družine, Meghan še vedno vodi svoje življenje na sodoben način. V muzeju hočemo […]

  • 7 pogostih napak v duhovnosti

    Tudi v duhovnih krogih se lahko človek kaj hitro zaplete v vzorce, v to, kako izpade, v tekmovalnost in egocentričnost… Včasih lahko celo opazimo, da je nekdo, ki zavestno ne prakticira duhovnih praks, bolj iskren in resnicoljuben ali živi bolj v skladu z naravo kot nekdo, ki se ima za duhovnega. Nekaj pogostih napak in […]

  • Pozor, samo pet jagod je dovolj, da se otrok z njo zastrupi

    Navadna barvilnica je v celoti strupena za ljudi in živino. Že manjša količina zaužitih jagod lahko vodi v zastrupitev ali celo smrt. Že pet jagod je dovolj za zastrupitev otroka, deset pa za odraslega človeka. Zabeleženi so pogini konj, prašičev, koz in krav. Prav tako se morajo vsakega […]

  • Po hudih nesrečah si ne prerokuje več iz kart

    Blaž Knez, ki mu lahko rečemo tudi najbolj brutalno iskren vedeževalec na svetu, saj s svojimi klicatelji v televizijski oddaji ravna vse prej kot v rokavicah, se je podal še v glasbeno kariero, ki mu za zdaj odlično uspeva, saj je imel v nekaj dneh že več kot pol milijona ogledov na youtubu. Blaž nam […]

  • Povej iskreno, povej z ljubeznijo in mirom

    Zakaj tako težko je izreči tisto, kar na duši ti leži ? Kljub temu, da s tem zavestno povzročaš si nemir. Od kje ves ta strah v tebi ? Življenje z njim je pravo tavanje v temi. Neizrečeno rojeva žalost, ki te ovira. Ali res nato ne gre brez prepira ? Pomanjkanje sočutja človeško […]

  • Kaj so zakuhali Nives Orešnik, Tin Vodopivec in pevec Urban Sever ?

    Nives Orešnik je pripravila Top Dog L’Orešnik s popečenim lososom, feta sirom, grškim jogurtom in svežo redkvico. »Moje vodilo pri kreaciji je bilo, da so vse sestavine zdrave in da iz jedi, ki je znana kot »fast food«, narediš nekaj, kar si lahko privoščiš brez slabe […]