Sestavine za 20 krofov:
• 42 g kvasa
• 50 g sladkorja
• 250 ml mleka
• 500 g polostre moke
• 2 rumenjaka
• 2 žlici limoninega soka
• 1 žlička naribane limonine lupine
• sol
• 50 g masla
• olje za cvrenje
Za okras:
• čokoladna glazura
• sladkorna dekoracija
• sesekljani lešniki
Foto: profimedia LIZA MAJA – čokoladni krofi
Postopek priprave:
- Kvas zmešamo s sladkorjem, polovico mlačnega mleka, dvema žlicama moke in pustimo vzhajati. Preostalo moko presejemo v skledo ter dodamo vse sestavine in kvas.
- Zamesimo mehko testo in pustimo vzhajati. Nato ga rahlo obdelamo, razvaljamo in pustimo počivati 10 minut. Nato izrežemo kroge. Na sredini izrežemo manjši krog.
- V ponvi segrejemo olje in v njem počasi ocvremo krofe na obeh straneh. Damo jih na papirnati prtiček, da popije odvečno maščobo.
- Na vroči vodni kopeli stopimo čokoladno glazuro in vanjo namočimo površino krofov. Preden se glazura strdi, potresemo z sladkornimi okraski in oreščki.