Kaj potrebujemo ?
Za testo:
- 300 g navadne moke
- 1/2 žličke soli
- 1 jajce
- 2 žlici mleka
- 150 g masla
Za nadev:
- 1 majhna buča hokaido
- nekaj kapljic olivnega olja
- sol, mlet črni poper
- maslo
- ostra moka
- 125 g kisle smetane
- 4 jajca
- ščepec muškatnega oreščka
- pest žajbljevih listov
- 50 g gorgonzole
- 100 g trdega sira (npr. gauda)
Foto: profimedia – Slana pita z bučo
Postopek priprave
- Iz moke, soli, jajca, mleka in zmehčanega masla naredimo gladko testo. Zavijemo ga v folijo in pustimo na hladnem vsaj 120 minut.
- Bučo operemo, posušimo in narežemo na krhlje. Z žlico odstranimo semena in koščke buče damo na pekač. Zalijemo z oljem, solimo, popramo in pečemo v pečici na 180 °C približno 20 minut.
- Pekač s premerom približno 24 cm namastimo z maslom in potresemo z grobo moko. Testo razvaljamo in damo v model. Dno prebodemo z vilicami, pokrijemo s papirjem za peko, nanj damo suhi fižol in pečemo v pečici pri 180 °C približno 15 minut. Nato odstranimo papir in fižol ter pustimo, da se testo ohladi.
- V skledi zmešamo kislo smetano z jajci, muškatnim oreščkom, pol porcije narezanega žajblja, gorgonzolo, soljo in poprom. Nadev damo na testo, posujemo z naribanim trdim sirom in bučnimi krhlji. Pečemo pri 180 °C približno 45 minut. Pito pred serviranjem potresemo z žajbljevimi listi, ki jih lahko na kratko popražimo z malo olja.