Sedem obveznih krožnikov letošnje Odprte kuhne

Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic

Čeprav sta si idejni vodji te kulinarične tržnice na Pogačarjevem trgu, Lior in Alma Kochavy, želela, da bi bili na Odprti kuhni res navzoči tudi vsi najboljši slovenski kuharski mojstri, se je izkazalo, da to preprosto ni vedno mogoče, saj je za številne gostince, zlasti zunaj Ljubljane, težko na petek, dan, ko imajo običajno doma največ prometa, matično restavracijo zapreti.

A kljub delno okrnjeni zasedbi (v prvi sezoni so res prisostvovali tako rekoč vsi iz gostinskega vrha) je ponudbe na Odprti kuhni toliko, da lahko res vsak najde nekaj zase.

Mi smo izbrali sedem krožnikov, ki jih v letošnji sezoni ne gre zamuditi.


JB: losos z bučnim pirejem (Ljubljana)

Od največjih slovenskih gostinskih imen je tudi letos na Odprti kuhni navzoč Janez Bratovž s svojo ekipo iz restavracije JB. Na JB-jevi stojnici ne gre zamuditi lososa v kadaifu, ki ga spremlja bučni pire.

JB: Losos v kadaifu z bučnim pirejem. Foto: Odprta kuhna

Atelje: takosi (Ljubljana)

Jorg Zupan iz Ateljeja je v polno zadel s tremi takosi, ki so prava uspešnica letošnje Odprte kuhne. Vsi trije takosi imajo za osnovo domačo krompirjevo tortiljo, razlikujejo pa se polnila: prvo je iz humusa, čičerike, ocvrtega listnatega ohrovta in čemaževe majoneze, drugo iz solate rdečega zelja z ingverjevim dresingom, hrustljavih jadranskih kozic, pečenih okisanih kumar in pikantne emulzije škampovih glav, tretje pa iz tapenade črnih oliv, fete, radiča s pehtranovim dresingom in konfitom domačega jagenjčka.

Atelje: Takosi. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic

Evergreen: pastrami sendvič (Smlednik)

Mojmir Šiftar iz Evergreena je za letošnjo Odprto kuhno pripravil pastrami, sloviti newyorški sendvič iz rženega kruha in govedine, ki sicer izvira iz judovskih četrti New Yorka. Šiftar je za svojo različico uporabil ržen kruh iz Artbreada, kot polnilo pa pečene goveje prsi, gorčično omako s kislo smetano, kisle kumarice in čemažev pesto. Na Evergreenovi stojnici kot vinsko spremljavo priporočajo (suho!) penečo medico čebelarstva Jere iz Dobrunj.

Evergreen: pastrami sendvič. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic

Mihovec: telečja jetrca (Zgornje Pirniče)

Vsekakor obvezen postanek je pri Mihovcu, ki velja za eno boljših gostiln pri nas, ki tradicionalne slovenske jedi povzdiguje na višjo raven, namesto da bi jih dopolnjevala s kakafonično ponudbo vsega, od ocvrtih lignjev do pic, kot je to, žal, tako pogosto navada v obratih, ki bi morali ostati tradicionalno slovenski. Mihovčeva klasika so zagotovo njihova telečja jetrca, pripravljena zgolj z obilico čebule in sezonskim dodatkom – v poletnih in jesenskih mesecih so to pogosto lisičke, trenutno so divji šparglji.

Mihovec: jetrca. Foto: Odprta kuhna

Galerija okusov: ocvrtek postrvi (Novo Celje)

Ena boljših štajerskih restavracij, za katero stojita mlada chefa Luka Gmajnar in Marko Magajne, navdušuje z ocvrtkom postrvi s krompirjem, peno in drobtinami čemaža, pastinakovim pirejem ter poganjki divjega hmelja. Kot alkoholno spremljavo strežejo koktajl iz Karakterjevega gina, aperitivo rosato, creme de cassis, penine, pireja pasijonke in calamansija.

Galerija okusov: postrvji ocvrtek in koktajl. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic

Gostišče Barbara: žlikrofi z bakalco (Idrija)

Gostišče Barbara je za Odprto kuhno pripravila eno boljših tradicionalnih slovenskih jedi – tradicionalne idrijske žlikrofe z bakalco. Žlikrofi so ročno delani in lepo tanki, jagnječja bakalca, dušena s čebulo in rdečim vinom, pa je resnično izjemna. Za pripravo so posegli po 200 let starem receptu, le da je bil v izvirniku namesto jagenjčka koštrun.

Barbara: žlikrofi z bakalco. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic

Pr’Mrtinet: pečena rebra (Grosuplje)

Ljubitelji mesa ne smete zamuditi stojnice Ivana Kastelica iz Dnevnega bara Pr’Mrtinet, kjer vam bo mojster za žar pripravil mehka in lepo mastna goveja in svinjska rebra, ki jih peče v svojem smokerju kar 12 ur. Mesovje dopolnjujeta sladkasta BBQ-glazura in klasična ameriška zeljna solata (coleslaw).

Pr’Mrtinet: svinjska in goveja rebra. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic

Delite objavo s prijatelji:
 
 


Nedavne objave: 
  • Vremenska napoved: Slovenija in Evropa

    Naš vremenski pripomoček omogoča prikaz vremena za kraje v Sloveniji (napoved za 3 dni v 3 urnih intervalih) in Evropi (napoved za 3 dni v 24 urnih intervalih), temperaturo in pretok slovenskega morja, rek in jezer, količino zapadlega snega v Sloveniji, statistične podatke in vremensko napoved z besedo. Podatki so […]

  • To je nova ženska-mačka v filmu Batman

    Zoe Kravitz, hčerka glasbenika Lennyja Kravitza in igralke Lise Bonet, znana po vlogi v televizijski seriji HBO Male laži, je ženski-mački iz Batmana glas posodila že v Lego Batman Filmu iz leta 2017. Sedaj bo Catwoman, znana tudi z imenom Selina Kyle, odigrala še v filmu The Batman, ki v kinematografe po svetu po […]

  • Miranda Kerr že tretjič mamica

    Miranda Kerr, 36-letna avstralska manekenka, in njen mož, 29-letni poslovnež Evan Spiegel, ki po zakonskih vodah plujeta od maja 2017, sta se razveselila drugega skupnega otročka. Novinarji avstralske izdaje revije Marie Claire so o porodu poročali že konec preteklega tedna, zdaj pa smo dočakali še uradno […]

  • Hčerka glasbenika Lennyja Kravitza bo Catwoman v novem Batmanu

    Zoe Kravitz, hčerka glasbenika Lennyja Kravitza in igralke Lise Bonet, znana po vlogi v televizijski seriji HBO Male laži, je ženski-mački iz Batmana glas posodila že v Lego Batman Filmu iz leta 2017. Sedaj bo Catwoman, znana tudi z imenom Selina Kyle, odigrala še v filmu The Batman, ki v kinematografe po svetu po […]

  • Balkanska mladina bolje zvija džointe, kot pite

    Kokain v bureku ? Ja, tudi to lahko zasledite v neobičajnem videospotu skupine Leni Kravac. In prav okrog bureka oz. okrog pit, kot jih imenujejo v Bosni, so ustvarjalci spletli zgodbo, ki opisuje življenje mladine in hitro bledenje tradicionalnih vrednot, ki jih v njihove roke precej neuspešno predajajo starejše […]

  • Špela Grošelj najbolj srečna, ko teče s svojo 75-letno mamo

    “Ponedeljkov tek, bil si kar kulski. Motivacija za 7/10, hitrost nog 4/10, pulz soliden, mamina dobra volja in zagnanost za 12 točk! Ima jih 75, teče pa kot da bi bila 30,” je Špela Grošelj zapisala na svojem Instagram profilu in pokazala, da sta z mamo na teku zares uživali. Pevka se z mamo velikokrat The […]

  • 10 razlogov, zakaj se ne morete znebiti maščobe na trebuhu

    Maščoba na trebuhu je tista, ki je najbolj trdovratna in se je je najtežje znebiti. Tu je nekaj dokazanih razlogov, zakaj se te maščobe ne morete znebiti za vedno. Nekaj maščobe na trebuhu je v resnici dobro za vas. Maščoba tam varuje trebuh, prebavila in druge pomembne organe. A preveč […]


Iskanje po vsebini: