Seme konoplje – zakladnica esencialnih hranil

Avtor: dr. Majda Barbara Povše, dr. znan. s področja živilstva, Inštitut ICANNA

Prehranski strokovnjaki po vsem svetu si še danes (pre)večkrat nasprotujejo, kakšna prehrana je pravšnja za človeka, strinjajo pa se o treh stvareh: nujno je povečano vnašanje omega 3 maščobnih kislin, rastlinskih beljakovin in prehranskih vlaknin. In prav s konopljinimi semeni lahko zadostimo točno te tri potrebe.

Konopljina semena so velika od tri do štiri milimetre in prekrita s tanko lupino. Jedrca so bogata z beljakovinami, nenasičenimi maščobnimi kislinami, prehranskimi vlakni ter nekaterimi vitamini (A, E, B1 …) in minerali (magnezij, železo, mangan, cink…). Lupina vsebuje še dodatne minerale in prehranske vlaknine. Neoluščena semena v povprečju vsebujejo od 20 do 25 odstotkov beljakovin, od 20 do 30 odstotkov ogljikovih hidratov, od 25 do 35 odstotkov olja, od 10 do 15 odstotkov netopnih vlaknin in dva odstotka sladkorja, prav tako vsebujejo fenole, antioksidante in podobno.

Ugodno razmerje maščobnih kislin

Semena konoplje vsebujejo esencialne maščobne kisline, ki jih poznamo kot omega 3, 6 in 9. Naše telo teh maščobnih kislin ne more samo sintetizirati, zato je njihov vnos s prehrano nujen. Nenasičene maščobne kisline niso le vir energije, ampak skrbijo za nemoteno delovanje organizma, rast in razvoj možganov, živčevja … Dejansko je vsaka naša celica obdana s tovrstnimi maščobnimi kislinami. Poleg nasičenih maščobnih kislin z običajno sodobno prehrano zaužijemo občutno preveč tudi omega 6 in premalo omega 3 maščobnih kislin. Konopljino seme pa ima ugodno razmerje med omenjenimi omega maščobnimi kislinami, in sicer tri proti ena. Maščobne kisline iz semen se v našem telesu pretvorijo v eikozapentaenojsko kislino (EPA) in dokozaheksaenojsko kislino (DHA), ki imata protivnetne in antioksidantne učinke ter s tem pripomoreta k izboljševanju celičnih funkcij. Gre za pomemben vir za ljudi, ki ne uživajo živalskih maščob.

Bogata z globularnimi proteini

Velik delež konopljinega semena pomenijo beljakovine; seme vsebuje esencialne aminokisline – tiste, ki jih naše telo ne more sintetizirati, in konopljino seme je eno izmed redkih rastlinskih virov, ki jih vsebuje vseh devet. Edinstvena lastnost proteinov v konopljinem semenu je, da je kar 65 odstotkov vseh proteinov globularnih. Nobena druga rastlinska hrana jih ne vsebuje toliko. Zanimivo je, da večino biokemijskega »dela« v našem telesu opravijo prav globularni proteini, med njimi encimi, protitelesa, nekateri hormoni, serumski globulin in fibrogin. Globularni proteini, ki jih vnašamo s hrano, so odlični gradniki v našem telesu.

Vlaknine

Neoluščena konopljina semena so tudi dober vir vlaknin, saj vsebujejo tako topne kot netopne vlaknine. Prve v črevesju tvorijo želatinasto snov in so hrana dobrim bakterijam (prebiotik), netopne vlaknine pa povečajo volumen vsebine črevesja in omogočijo hitrejši prehod hrane skozi prebavni trakt.

Potrebna obdelava

Konopljina semena pa niso vir kanabinoidov, čeprav večkrat o tem obstaja zmotno prepričanje. Je pa pri uporabi neoluščenih semen potrebna določena previdnost iz drugih razlogov. Semenska ovojnica poleg vitaminov in mineralov vsebuje tudi nekatere zaviralce resorpcije hranil (fitinska kislina, tanini, saponini, tripsinski inhibitorji). Te snovi vežejo vitamine in minerale v obliko, ki je človeško telo ne more izkoristiti. Temu se deloma lahko izognemo z namakanjem, kaljenjem in toplotno obdelavo semen.


Delite objavo s prijatelji:
 
 


Nedavne objave: 
  • V tem baru ženske z več kilogrami dobijo več brezplačnih pijač

    Bar Fusion Club v Dubaju je pritegnil mnogo gostov z domišljeno marketinško kampanjo. Ženske, ki ga obiščejo dobijo namreč brezplačno pijačo. Količina njih pa je odvisna od telesne teže. Več kot je kilogramov, več je brezplačnih pijač. V baru stoji tehtnica, na kateri se […]

  • V Citypark prihaja nočno nakupovanje, polno popustov in zabave s prižigom prazničnih lučk

    Prihaja namreč Polna noč popustov (”Late night shopping”). Trgovine bodo v celotnem nakupovalnem središču med 20. in 24. uro ponudile široko izbiro najrazličnejših izdelkov po znižanih cenah. Posebne akcije bodo tudi v gostinskih lokalih. Kupci bodo imeli možnost sodelovati v nagradni […]

  • Ingverjev napitek za krepitev imunskega sistema

    Ingver vsebuje veliko vitamina C, zaradi antiseptičnih lastnosti pa deluje kot naravna terapija proti prehladom in glavobolom. Priporoča se za lajšanje bolečin v grlu, pomaga namreč pri vnetju žrela in olajšuje izkašljevanje. Prav tako stimulira krvni obtok, krepi izločanje sline, lajša […]

  • Ta bodoča velemojstrica je najboljša slovenska šahistka v mladinski konkurenci

    Za šah se je navdušila v prvem razredu osnovne šole. Učitelj in oče sta jo pravilno motivirala in postavila na pot, ki ji sledi še danes. Začetni porazi so jo izredno motivirali in danes jim ni več velikokrat priča. Pravi, da jo šah navdušuje, izpopolnjuje in ji gradi osebnost. […]

  • Bo Čuka obiskala štorklja ?

    Čuki so v klepetu za Planet Tv razkrili zanimive podrobnosti iz zasebnega življenja. Skozi tematska vprašanja, vezana na naslove njihovih pesmi, smo tako izvedeli, da ima največ težav z oboževalkami Jernej Tozon, ki ima eno še posebej zvesto oboževalko. »Ja, rade pridejo, sploh če je polna […]

  • To kar počne za zdravje Franko Bajc, je res le za najbolj pogumne

    Že dolgo je znano, da ima tako kopanje kot prhanje v mrzli vodi v mnogih državah dolgoletno tradicijo, ne nazadnje pa še več koristi za zdravje – med drugim krepi imunski sistem, izboljša razpoloženje, povečuje vzdržljivost izboljša krvni obtok in še bi lahko naštevali. In tega […]

  • Talent inoT prekipeva od sreče: ‘Očka bom!’

    Talent Toni, ki ga poznamo pod umetniškim imenom inoT, bo v mesecu januarju prejel najlepše rojstnodnevno darilo. S srčno izbranko Mašo Bizjak, ki ima iz preteklega razmerja sina Lukasa in hčerko Leo, namreč pričakujeta skupnega otroka. Družina prekipeva od sreče in veselja, parček si je […]


Hvala, ker ste z nami – sedaj že …

  • 72.552 ogledov naše spletne strani !


Iskanje po vsebini: