Slive – eno starejših ljudskih zdravil za uravnavanje prebave

Slive učinkovito pomagajo pri presnovi ogljikovih hidratov, pri težavah s koncentracijo, težavah z zaprtjem, napihnjenosti in nasplošno prebavi. Najbolj slastne slive lahko kupite še do konca oktobra. Za uživanje so najboljše sveže in sladke, za kuhanje pa kisle. Priporočljive pa so predvsem za ljudi s počasno prebavo, ki imajo težave z izločanjem blata.

Slive vsebujejo pektin, ki v črevesju nabrekne in naredi blato bolj mehko, zato delujejo odvajalno in jih priporočajo ljudem s hemeroidi ali črevesnimi obolenji. Ravno tako pa imajo pozitiven učinek na jetra ter pomagajo pri odstranjevanju strupov. Ker pa vsebujejo tudi večje količine kalija, delujejo diuretično, pomagajo pri izločanju seča, zato so priporočljive tudi pri zdravljenju revmatizma in arterioskleroze.

Tako sveže kot suhe slive vsebujejo edinstvena fitohranila, imenovane neoklorogene in klorogene kisline, ki spadajo v skupino fenolov, ki so močni antioksidanti. Ti pa učinkovito ščitijo pred razvojem karcinogenih celic. Redno uživanje sliv lahko pomaga tudi pri odpravljanju živčnega nemira in depresije.

Topne vlaknine, ki se nahajajo v slivah pomagajo uravnavati krvni sladkor, saj upočasnjujejo absorbcijo glukoze v krvni obtok po obroku. Ravno tako tudi zvišujejo občutljivost telesa na inzulin, posledično so odlične za preprečevanje nastanka sladkorne bolezni tipa 2.

Vlaknine v slivah pa tudi poskrbijo, da smo po obroku dalj časa siti, hkrati pa so same slive nizkokaloričen sadež, saj sto gramov sliv vsebuje le 40 kalorij. Poleg tega pa še beta karoten, vitamine skupine B, vitamin C, pektine, flavonoide, baker in cink.

Slive so zelo občutljive, zato moramo biti pri nakupu pozorni, da so čvrste in napete, na pritisk mehke, vendar pazite, da ne boste izbrali že nagnitih. Kakovostne suhe slive pa bi morale biti mesnate, mehke in brez znakov plesni. Kot pri nakupu vseh vrst suhega sadja tudi pri suhih slivah velja, naj bodo proizvedene brez konzervansov, kot so na primer sulfiti.

S slivami ne pretiravajte

To velja predvsem za suhe slive, čeprav tudi s svežimi ni dobro pretiravati, saj s tem lahko povzročite, da se v črevesju nakopičijo neprebavljene slive. Te začnejo v organizmu vreti in posledica so škodljive maščobne kisline ter vetrovi, posledično pride do napihnjenosti ali nastanka želodčnih krčev, možna je celo driska. Prav tako bodite previdni pri količini uživanja slivovke.


Delite objavo s prijatelji:
 
 


► Vedno z vami - Slovenia Shop
 

KATAYA (Katja Ajster) - Suave

Kmalu bo zaplesala v šovu Zvezde plešejo ...


Nedavne objave:  
  • Šport, ki skladno krepi vse mišice vašega telesa

    Nekoč je bil tenis v Sloveniji šport za izbrane, danes pa je postal množičen in priljubljen, saj ga igrajo mladi in starejši, izboljša koordinacijo telesa, ravnotežje, gibljivost, hitrost in eksplozivnost. Krepi in skladno razvija vse mišice telesa. V eni uri tenisa naj bi porabili, seveda odvisno od […]

  • Radijski voditelj vstopa v kuharski šov

    Pevec in radijski voditelj Žiga Deršek, ki ga lahko poslušate tudi na radiu Veseljak, se bo letos pridružil ekipi kuharskega šova MasterChef Slovenija. Priljubljeni format oddaje se na male ekrane vrača 19. marca, letos pa je zasedba spet nekoliko manj zvezdniška. Žiga je za 24ur priznal, da kuha […]

  • Porsche je personalizacijo povzdignil na nov nivo

    Personalizacija svojega osebnega avtomobila ni nič kaj novega. Številni posamezniki se tako že ob nakupu avtomobila odločijo za različne možnosti dodatne opreme, druga opcija pa so individualne barve, karoserijski dodatki in pa folije, s katerimi vozniki svoje avtomobile ločijo od preostalih. No, Porsche pa je […]

  • Takšne sosede ima sedaj Savina Atai

    Potem ko je Savina zaprla pomembno poglavje v svojem življenju in se odselila na drug konec sveta, sedaj tudi v novem okolju nadvse rada uživa v naravi. Svetlolaska namreč radovedno spoznava novi dom, del katerega so seveda tudi živali. Kako se ima v Avstraliji, prek družbenih omrežij razkriva tudi spletnim […]

  • Doktor medicinskih znanosti s področja imunologije: “Trenutno ni potrebna posebna zaščita, živimo normalno kot do zdaj”

    S tem bodo Slovenci pridobili verodostojne informacije; prav iz neinformiranosti namreč nastane strah. Z nami je Tadej Malovrh, doktor medicinskih znanosti s področja imunologije in redni profesor na Veterinarski fakulteti Univerze v Ljubljani. Pri svojem delu se vseskozi srečuje z virologijo, imunologijo in biovarnostjo, tako da […]

  • Slovenski inštruktor v divjini več dni brez hrane in vode

    V oddaji Preživetje v divjini bo kandidate na zanimive in tudi zelo zahtevne pustolovščine vodil Brane T. Červek, inštruktor z več kot 30 letnimi izkušnjami na področju preživetja v divjini – tudi v svetovnem merilu. Da se v naravi tako odlično znajde, gre pripisati tudi njegovi […]

  • Lastniki psov bolj zdravi in aktivni

    Kdor se redno giba, živi bolj zdravo in ima manjše možnosti, da zboli za kroničnimi boleznimi. Zaradi tega Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) priporoča, da se odrasli srednje ali bolj intenzivno gibljejo najmanj 150 minut na teden. A mnogi ne izpolnijo priporočenega minimuma gibanja dveh ur in pol na teden. V […]

 

V tem trenutku sedaj že …

  • 128.734 ogledov naše spletne strani.


V spodnjem iskalniku poskušajte najti, karkoli vas še dodatno zanima: