Spoznajmo obredno žito Aztekov in Inkov

Amarant je pri Aztekih igral pomembno vlogo, ne samo v prehrani, temveč tudi pri religioznih obredih. Zaradi izjemne hranilne sestave amarant imenujejo tudi žito za moč. Mala zrnca povečujejo duševno in telesno zmogljivost, izboljšujejo razpoloženje in celo upočasnjujejo procese staranja. In poleg tega amarant ne vsebuje glutena.

Malo kalorij, veliko beljakovin

Če amaranta še niste pripravljali, je tu preprost napotek: pripravite ga povsem enako kot denimo ajdo ali riž. Delež ogljikovih hidratov je bistveno manjši kot pri drugih žitih, 100 gramov amaranta jih vsebuje le 56 gramov, pa še ti so lažje prebavljivi in počasi dvigujejo raven krvnega sladkorja. Če preverimo kalorije, ugotovimo, da jih je v 100 gramih amaranta 365, kot v približno enaki količini ajde ali kvinoje. V tej količini amarant vsebuje še sedem gramov balastnih snovi, 14 gramov beljakovin, minerale, kot so magnezij, kalcij, kalij in železo, ter vitamine A, B1, C, E in K.

Protivnetno delovanje

Nutricionisti so potrdili, da amarant vsebuje veliko sestavin, ki delujejo protivnetno. To so predvsem zdrave maščobe in peptidi. Z uživanjem amaranta lahko tako preprečimo vnetja v telesu in zmanjšamo tveganje za številne kronične bolezni, med drugim tudi različne oblike raka. Vlaknine in fitohranila pa poskrbijo za naravno zniževanje krvnega tlaka, kar posledično koristi našemu srcu in ožilju.

Kuhan, surov ali pečen

Amarant vsebuje zdrave maščobe in rastlinske sterole, ki ugodno vplivajo na raven holesterola in zmanjšujejo tveganje razvoja srčno-žilnih bolezni.

Amarant ima nekoliko oreščkast okus. Na hitro morda spominja na mandlje ali celo lešnike. Pripravite ga lahko kot prilogo k zelenjavnim jedem, odlično se obnese v juhah, narastkih, kot priloga na splošno, kot osnova za solate ali jedi iz ponve pa tudi kot sladica. Če ga želite uživati toplega, zrnca najprej oplaknite pod tekočo vodo, nato jih vsujte v lonec, zalijte z dvojno količino vode ali zelenjavne juhe ter zavrite in kuhajte pri nizki temperaturi, dokler voda ali juha ne povre.

Surovega lahko zmeljete ali zdrobite v možnarju in uporabite kot dodatek k smutijem ali sadnim krožnikom, kosmičem. Dodajte le nekaj tekočine in dobro premešajte. Lahko pa pripravite ekspandiran amarant. Ponev dobro segrejte, a ne dodajajte maščobe; vanjo stresite amarantova zrnca in pokrijte. Ko se pokanje konča, takoj odstavite, saj se zrnca hitro zažgejo.


Delite objavo s prijatelji:
 
 


Nedavne objave: 
  • Preobrat na Kmetiji: Vodil igro, nato je sledil poraz !

    Za Danijela so stiskali pesti premnogi gledalci, ki so z razočaranjem pospremili napet zaključek boja v areni. Dvakratni zmagovalec bitke v areni se v spretnosti ni izkazal tako, kot bi si želel. Tokrat se je namreč iz igre odpravil kot poraženec. Zmago je slavil Jan, ki je za vrsto dvoboja izbral spretnost, s čimer […]

  • Povsem izčrpan končal v bolnišnici

    Nobena skrivnost ni, da ima 31-letni glasbenik, glasbeni producent in igralec Aaron Carter že več let težave z odvisnostjo od mamil in alkohola. Mlajši brat Nicka Carterja, 39-letnega člana fantovske zasedbe Backstreet Boys, je v zadnjih mesecih dvigoval veliko prahu, njegova zadnja objava na Instagramu pa še […]

  • Priljubljeni glasbenik Đorđe Balašević doživel infarkt in že okreva v bolnišnici

    Priljubljenemu “Panonskemu mornarju” in legendarnemu Đoletu so vstavili žilne opornice in že okreva v bolnišnici, poroča srbski Blic. 66-letni Balašević, ki ga dobro poznamo tudi pri nas, se zdravi na Inštitutu za kardiovaskularne bolezni v Sremski Kamenici pri Novem Sadu. Občinstvu se […]

  • Blaž Švab je razkril, zakaj je o svoji bolezni molčal

    Zagotovo je eden izmed bolj znanih glasbenikov pri nas, čeprav sam pravi, da ni zvezdnik in da le opravlja delo, ki je izpostavljeno. Blaž Švab (34) je pevec skupine Modrijani in televizijski voditelj v oddaji Slovenski pozdrav. Je zelo delaven, in kot je pojasnil, dela že od najstniških let. »Pri delu sem zelo […]

  • Zakaj nam kruli v želodcu ?

    Avtor: TK Koristno je, da si zapomnite, kdaj in kako se kruljenje pojavlja, in to spremljate dva, tri tedne. (Foto: Shutterstock) Če smo lačni, nam že sam pogled na hrano, vonj ali misel nanjo povzročijo, da naš prebavni sistem začne pošiljati signale možganom, da so vsi sistemi pripravljeni na sprejem […]

  • Miša Molk razkrila podrobnost iz svojega življenja

    Miša Molk je na svojem družbenem omrežju razkrila, da je njena generacija iz gimnazije splošno gledano zelo uspešna. Sošolka je bila namreč s še enim zelo prepoznavnim obrazom slovenske medijske scene. “Na televizijskem hodniku sva si padla v objem s sošolcem Arnejem […]

  • Minicity Ljubljana osrečil kar 650 otrok v stiski

    Jasna Žaler Culiberg, direktorica razvoja poslovanja v Minicityju Ljubljana je sporočila: »V Minicityju Ljubljana se vse leto trudimo pričarati nasmehe na obraze otrok. Iskrice v otroških očeh so glavna potrditev, ko nekaj delaš prav. Vsako leto pa posebno poglavje namenimo tudi otrokom v stiski in […]


Iskanje po vsebini: