Svetovni dan varne hrane: Ključ je v ozaveščenosti

Po letni oceni je kar 600 milijonov primerov bolezni, povzročenih s hrano, ki ogrožajo zdravje ljudi, negativno vplivajo na gospodarstvo in v velikem deležu prizadenejo predvsem ranljive skupine ljudi. Svetovni dan varne hrane bo priložnost za spodbujanje ukrepov za varnejšo hrano, ki bodo okrepili ozaveščenost nas vseh pri obravnavi lokalnih in globalnih vprašanj, povezanih s hrano – z varnostjo hrane, prehransko varnostjo, lakoto, odpadno hrano, podnebnimi spremembami itd.

Raziskava Z zdravjem povezan vedenjski slog prebivalcev Slovenije, ki so jo v letu 2016 izvedli na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje in je del mednarodne pobude, ima najdaljšo tradicijo na področju javnozdravstvenega anketnega raziskovanja v Sloveniji. Podatki so pokazali nekatere ugodne trende na področju prehranjevanja. Povečuje se namreč delež ljudi, ki vsakodnevno uživajo zelenjavo in redno zajtrkujejo, zmanjšuje pa se delež prebivalcev, ki uživajo sladkane pijače. Uspeh lahko pripišemo številnim uvedenim programom in ukrepom, ki se sistematično izvajajo že več let in so tudi del aktualnega Nacionalnega programa o prehrani in telesni dejavnosti za zdravje Dober tek Slovenija za obdobje 2015–2025.

Kljub temu pa se v povprečju še vedno vsak drugi odrasli prehranjuje nezdravo, kar dve tretjini odraslih pa se spopadata z dejavniki tveganja nezdravega življenjskega sloga, ki so vzrok prezgodnje obolevnosti in umrljivosti. Kaže se, da se posebej nezdravo prehranjujejo moški, mlajši odrasli, manj izobraženi in socialno-ekonomsko ranljivejši, ki jim bo treba nameniti še več pozornosti. Ti izbirajo predvsem manj kakovostna živila. Priporočilom o zdravi prehrani težje sledijo zaradi ekonomskih razlogov ali slabše ozaveščenosti.

Zakaj izbrati bio?

Ste vedeli, da lahko s hrano in pijačo povprečen prebivalec razvitih držav vsak dan zaužije tudi več kot deset različnih pesticidov? To so umetne snovi, ki blokirajo naravne procese v telesu, zmanjšujejo odpornost, povzročajo alergije, težave s kožo … Njim so danes izpostavljeni predvsem otroci. Pred tovrstnimi strupi se lahko branimo, če pijemo dovolj vode, čaja, svežih sadnih in zelenjavnih sokov, v jedilnik vključimo polnovredna živila, zrnje in kalčke ter se izogibamo izdelkom z napisi ‘brez maščob’. Bioizdelki so pridelani na popolnoma naraven način – brez umetnih gnojil in škropiv.

Izdelki so označeni z evropskim znakom za certificirana ekološka živila. Pridelava je še posebno zahtevna, saj se morajo kmetje držati številnih pravil in omejitev, ki jih zahteva sama certifikacija. Pri nakupu živil moramo biti torej pozorni na oznake na embalaži. Glavni je evropski znak, pod znakom je oznaka kontrolne hiše, pod tem je tudi navedeno poreklo izdelka. To zagotavlja, da je izdelek pod stalnim nadzorom in zagotovo iz ekološke proizvodnje.

Zdrava hrana, blagodejnaza denarnico

Vas je kdaj skrbelo, da bi morali jesti bolj zdravo, vendar je še večja skrb bilo dejstvo, kako to storiti, ne da bi pri tem obubožali? Prehranski izdelki, ki jih uvrščamo med zdrava živila, niso najbolj poceni, sploh kadar celoten jedilnik v večini vsebuje izdelke z oznako bio ali organsko. Z nekaj preprostimi nasveti boste v svoj prehranjevalni načrt lahko vključili več zdravih živil in pri tem ne boste zapravili celotne mesečne plače.

Kako?

1. Organizacija: prvi korak k cenejšemu, a vseeno bolj zdravemu prehranjevanju, je dober tedenski načrt. Sestavite tedenski jedilnik, v katerega vključite vse glavne obroke (zajtrk, kosilo, večerja), in zapišite jedi, ki jih boste pripravljali. Tako boste dobili pregled nad živili, ki jih potrebujete, in v trgovini ne boste kupovali nepotrebnih izdelkov.

2. Živil ne zavrzite: na letni ravni ljudje zavržemo kar tretjino pridelane hrane. Če se želimo temu izogniti, je pomembno, da imamo pregled nad živili, ki jih imamo v hladilniku in shrambi. Tedenski jedilnik načrtujte na podlagi izdelkov, ki jim bo kmalu potekel rok (še posebno previdni bodite pri sveži zelenjavi, sadju, mlečnih izdelkih, saj se ti hitreje kvarijo). Če določenih izdelkov ne boste mogli porabiti pred rokom, poskusite kakšno jed pripraviti vnaprej in jo nato zamrzniti.

3. Ustvarjajte preproste jedi: zdravo prehranjevanje ni nujno tudi dražje ali bolj kompleksno. Čeprav kupujete organsko hrano in super živila, to še ne pomeni, da morate ustvarjati jedi iz 20 različnih komponent. Sledite načelu ‘manj je več’ in pripravljajte jedi, ki so narejene hitro, čim bolj preprosto, na način, s katerim živila čim manj obdelate, in tako ohranjate njihova hranila, vitamine in minerale, ki jih vaše telo potrebuje.

4. Spremljajte akcije in izkoristite popuste

Večina trgovin ima na tedenski ravni različne akcije ali kupončke za popust na določena živila. Vzemite si čas in preglejte letake ter naredite seznam izdelkov, ki jih potrebujete.

Besedilo: A. P. K. // Fotografije: Shutterstock


Delite objavo s prijatelji:
 
 


Nedavne objave: 
  • Voditelja prisilili, da je jedel ‘smrdljivo hrano’

    Matic je vsak dan v tednu poskusil neko novo jed, ki jo še nikoli v življenju ni jedel. »Kar se tiče hrane sem zelo klasičen. Moja najljubša hrana sta dunajski zrezek in pomfri. Tudi, če grem v gostilno, petkrat pregledam meni in potem naročim preverjeno kombinacijo. Včasih pa tudi sebe presenetim […]

  • Takšno je danes Burakovo življenje

    Priljubljeni turški igralec Burak Özçivit se je očetovske vloge že dodobra privadil, njegov mali princ Kemal je namreč minule dni dopolnil šest mesecev. Zadnje pol leta je zanj in za soprogo Fahriyo Evcen prepolno čustvenih trenutkov, tekom katerih se spoznavajo in odkrivajo, kako čudovito je […]

  • Čarobna palčka za lepo zvezo: pogled v zvezde

    Sinastrija oziroma ujemanje astroloških znamenj je najstarejša veja astrologije – v malodane vseh kulturah in civilizacijah so mladi najprej obiskali astrologa in se šele po njegovih razlagah odločili za sprehod do oltarja. Samskih žensk je vse več, prav tako propadlih zakonskih zvez. Od Mezopotamije do […]

  • Na Kmetijo prihaja presenečenje letošnje sezone

    V zadnji oddaji Kmetije smo lahko videli, da je produkcija predala pismo izpadlih tekmovalcev po nekoliko drugačni poti, zaradi česar je družina skoraj ves dan tavala v temi, ne vedoč kdo je novi glava družine. Ko so vendarle opazili kozo Žužo in ugotovili, da so imeli pismo ves čas na očeh, pa je […]

  • Rdeča pesa – eliksir zdravja

    Rdeča pesa zaradi visoke vsebnosti hranilnih snovi, zlasti antioksidativnih pigmentov betalainov, pomaga ohranjati vitalnost srca in ožilja. V ljudski medicini velja za sredstvo za zniževanje telesne temperature. Zagotovo ste že slišali, da je rdeča pesa dobra za kri. To je tudi podprto z izsledki znanstvenih […]

  • IL DIVJI predstavljajo romantično in živahno skladbo ‘Sladka si kot med’

    Z avtorjem skladbe Alexom Volaskom, ki se podpisuje pod besedilo in glasbo, skupina sodeluje že dobro leto. »Všeč nam je, kako nas vidi in kako razmišlja in obratno. Zelo skrbno upošteva naše želje in predloge … res odlično sodelujemo,« so povedali IL DIVJI, ki s producentom […]

  • Kaj se je zgodilo, da je Rebeka Dremelj zamenjala ‘štikle’ in seksi spodnje perilo za predpasnik in štedilnik ?

    A to še ni vse. Pred sedmimi leti je glasbenica postala mamica in od takrat dalje se ji je življenje, tako kot mnogim staršem, še kako spremenilo. Kaj pa ‘štikle’ in seksi spodnje perilo, po katerem je bila znana Rebeka; se je tudi tu kaj spremenilo? ” Niti sama ne vem, kdaj se je točno The […]


Iskanje po vsebini: