Domov » Blog

Ta čudovita vodéna zelenjava

  • Razno

V visokem vročem poletju se ni preveč prijetno zalagati z mastninami in mesninami, ker potem dvojno gorimo – tako zunaj kot znotraj. Zato pa je vročemu letnemu času toliko prijaznejša v različne oblike in barve spremenjena voda, ki za nameček vsebuje še obilo rudnin, živodejavnih barvil, vitaminov in drugih koristnih snovi za dobro počutje. Ker hladijo, učinkujejo proti vnetjem, ki se ob obilici poletnega ognja in “vroče” hrane lahko razširijo bolj kot sicer.

Če je torej kdaj čas za čudovito vodéno zelenjavo, je to zdaj. V solatah, seveda, in na neizprosno veliko načinov. Poleg tega, da nas hladijo in preskrbujejo s ključnimi hranili današnjega časa, z rudninami, se jih lahko najemo do sitega, ne da bi nam bilo treba preštevati kalorične enote energije. Predvsem pa je to zelo okusna hrana, dobrodošla ob vsaki malce bolj lačni priložnosti. Da se ob okusih ne bi začeli dolgočasiti, ne pozabimo na ribe in oreške. Prve, naj so pečene ali kuhane, so odlično dopolnilo poletnih solat, z drugimi pripravimo celo vrsto in še več odličnih polivk.

Kumare

Kumare so pregovorno vodéna poletna solatna klasika. So skoraj stoodstotna voda, saj vsebujejo kar 97 odstotkov te življenjske tekočine. Preostanek so predvsem živodejne rudnine, tako rekoč vse, ki jih naše telo potrebuje v velikih ali majhnih količinah. Med drugim vsebujejo mangan, baker, železo, krom in selen. Kumare so izrazito čistilen zelenjavni sadež, saj spodbujajo izločanje strupenih snovi iz telesa, čistijo sečne poti, pospešujejo delovanje ledvic, znižujejo raven holesterola v krvi, predvsem pa osvežujejo.

Pripravimo jih na najrazličnejše načine: v samostojnih solatah, dodajamo jih drugim solatam, za nekoliko
konkretnejši obrok pa pripravimo krompir s kumarami. Pred pripravo jih le operemo, lupimo pa samo starejše kumare z močnejšo lupino. Kuhamo jih ne, ker bi šli po zlu tako njihova čudovita svežina kot
okus. Kumare so najodličnejše z malce gostejšimi polivkami, ki jih pripravimo iz kisle smetane ali jogurta ter iz zmletih semen in oreškov vseh vrst, koper pa je njihov ključni zeliščni zaveznik. Ne pozabimo niti na rudninski napitek, sveže stisnjen sok iz kumar.

Kumare s polivko iz sončničnih semen

Sončnična semena na drobno zmeljemo. Če nam to omogoča naprava za mletje, jih zmeljemo kar v maslo. Nato dvema ali trem žlicam masla po malem dodajamo vodo in mešamo, da nastane gosta zmes. Razredčimo jo z vodo, da je gosto tekoča, dodamo malo sojine omake, limonin sok ali kis in drobno narezano čebulo. S polivko začinimo tako ali drugače narezane kumare, nato pa jih potresemo še z drobno narezanimi listi kopra. Enako pripravimo polivko iz bučnih semen in vseh vrst oreškov. Nekatere vrste masla, zlasti sezamovo, lahko kupimo že pripravljene.

Bučke

Po vsebnosti vode niso prvakinje, ker jo vsebujejo sedem odstotkov manj kot sto, zato pa se drugi visokokakovostni zelenjavi postavljajo ob bok po zaslugi rudnin ter splošno poživljajočega in čistilnega učinkovanja na telo. Odlične so za prebavila in dobro prebavo. Spodbujajo delovanje jeter in drugih organov, ki skrbijo za sprotno izločanje presnovnih produktov iz telesa. Poleg tega lepšajo polt in skrbijo za odlično splošno počutje.

Surove bučke nastrgamo na solate vseh vrst. Lupimo jih nikakor ne, po potrebi jih le operemo. Spečemo jih na žaru, da potem čevapčiči ostanejo. Če bi spekli samo bučke, bi se ljubitelji mesa zmrdovali, da zakaj pa samo zelenjava … Bučke so odlične tudi, če jih kratek čas kuhamo v sopari, začinimo pa jih podobno kot kumare v solati.

Dušene bučke

Za lahek večerni obrok, ki je lahko brezskrbno zajetnejši, se po vročem dnevu priležejo bučke s sredozemskimi začimbami, v Sredozemlju ali kar doma. V dovolj veliki posodi segrejemo malce oljčnega olja in na njem zarumenimo drobno narezano čebulo. Dodamo nemalo na kocke narezanih bučk, ščepec timijana, drobno narezan vršiček rožmarina in nekaj narezanih listov žajblja. Dušimo še nekaj minut, da se bučke nekoliko zmehčajo. Začinimo s sojino omako, prilijemo še malo oljčnega olja ali pa jed zabelimo z zmletimi orehi ali lešniki.

Paradižnik

Da velike jagode niso povsem hladilne, izdajata njihova barva in kisel okus. Vseeno se njihova voda – če bi jo paradižniki imeli še šest delov, bi bili 100-odstotno vodéni – še kako prileže. Denimo v veliki solatni skledi, skupaj s papriko, dobro je tudi, če je kje blizu še kaka riba na žaru. Paradižnik je veliki antioksidant po zaslugi rdečega likopena, beta karotena in drugih karotenoidov.

Vsebuje nemalo rudnin in v primerjavi z drugimi zelenjavnimi plodovi tudi precej vitaminov. Čisti, razstruplja in izboljšuje kri, spodbuja izgorevanje maščob in koristi vsem izločalom po vrsti. Kaj več še hočemo ? Predvsem dobro paradižnikovo solato. Paradižnik je namreč najboljši v solatah vseh vrst, z baziliko in z vrsto drugih zelišč za čudovito zaokrožen okus. Za popestritev in osvežitev pripravimo tudi juho iz surovega paradižnika.

Hladna paradižnikova juha

Paradižnik po potrebi operemo in izrežemo osnove pecljev. Narežemo ga na kose in zmešamo s paličnim mešalnikom. Gosto tekočino, ki ji lahko rečemo tudi juha, vlijemo v skodelice, v vsako prilijemo malce sojine omake in oljčnega olja ter dodamo ščepec drobno narezane bazilike in malo sesekljanega česna. Premešamo in pojemo kar takoj ali pa ponudimo ohlajeno.



Delite s prijatelji:
 


▼ ▼ ▼

ONPASSIVE - model za izgradnjo bogastva - TVOJA PRILOŽNOST

ONPASSIVE - video posnetek v angleščini

ONPASSIVE - video posnetek v angleščini

Več informacij in registracija:

ONPASSIVE – posel, izdelki, denar – Tvoja priložnost

▲ ▲ ▲


Nedavne objave:

Oboževalci Jana Plestenjaka so ga končno dočakali

Jan Plestenjak je oboževalcem danes predstavil svoj čisto svež album z naslovom V naju še verjamem, po duetu, ki ga je za album posnel z Marjetko Vovk oziroma dvojcem Maraaya. Preko založbe Menart je izdal klasično cd ploščo, album pa bo dosegljiv tudi preko Mercatorjeve aplikacije. Foto: Marjetka Vovk (Maraaya) in Jan Plestenjak “Na albumu… Preberi več »Oboževalci Jana Plestenjaka so ga končno dočakali Več...

Žetvena polna luna stremi k temu, da razkrije resnico

V antičnih časih so spremembe sončnega leta obeležili z luninimi meseci in ne s sončnim letom kot danes. Posledično se mnogo starodavnih imen še danes uporablja za različne polne lune, zato oktobrski polni luni pravimo »žetvena polna luna«. Oktobrska polna luna v znamenju ovna Oven je bojevnik in vodja, je znamenje akcije, odločnosti, neposrednosti. Prinaša… Preberi več »Žetvena polna luna stremi k temu, da razkrije resnico Več...

Velik dan za igralko iz serije Sekirca v med

Gledališko igralko Jožico Avbelj nocoj čaka v Mestnem gledališču ljubljanskem (MGL) krstna uprizoritev monodrame Le en smaragd, ki jo je avtor Jaka Smerkolj Simoneti po naročilu gledališča napisal posebej zanjo. Režijo predstave, katere izhodiščna asociativna nit gledalca popeljale do romana Veliki Gatsby, podpisuje Jana Menger. Foto: Držen Štader – Jožica Avbelj Ideja direktorice in umetniške… Preberi več »Velik dan za igralko iz serije Sekirca v med Več...

Kmetija: Nagrada za zaupanje je nož v hrbet

Produkcija je med tekmovalce Kmetije spretno vključila empate in osebnosti, ki se težje vživijo v čustva drugih ljudi. Medtem ko se nekateri vedejo, kot bi igrali filmsko vlogo vojaka na misiji, drugi slepo verjamejo v pristne prijateljske vezi. Foto: VOYO – Kovanje načrtov med Tjašo in Aljažem Koktajl raznolikih osebnosti na posestvu bo prekipel ravno… Preberi več »Kmetija: Nagrada za zaupanje je nož v hrbet Več...

Takole pa Val zapoje pesem, ko nima migrene

Val Nograšek je mladenič, ki se je letošnje leto opogumil za sodelovanje v šovu Slovenija ima talent, a se ne prvi, ne drugi nastop žal ni odvil tako, kot je upal in si želel. Medtem ko je bil prvikrat deležen kritike o pomanjkanju samozavesti, ga je tik pred drugim nastopom doletela migrena z avro, ki… Preberi več »Takole pa Val zapoje pesem, ko nima migrene Več...

Kmetija: Tilen po šovu znova ves divji

Tilen Brglez je ob pričetku šova Kmetija pokazal svojo šaljivo naravo, nato pa se je po začetnem navezovanjem stikov in zabavanju družinskih članov kmalu umaknil v ozadje. 23-letnika smo tako v minulih tednih spoznali kot mirnega, prilagodljivega tekmovalca, ki se ne zapleta v prepire, ne ogovarja in divje spletkari, pač pa iz ozadja spremlja dogajanje.… Preberi več »Kmetija: Tilen po šovu znova ves divji Več...

Ana je s svojim petjem odpihnila Lada Bizovičarja

Letošnja osma sezona šova Slovenija ima talent je postregla že s številnimi talenti z vseh področij, največ pa je seveda pevskih. Preteklo nedeljo je tako v četrti avdicijski oddaji šova talentov slavila 17-letna Ana Grdadolnik iz Lehen na Pohorju, ki se je predstavila z zelo zahtevno skladbo pokojne legende Whitney Houston. S svojim nastopom je… Preberi več »Ana je s svojim petjem odpihnila Lada Bizovičarja Več...

Kanye je le še Ye

Ameriški glasbenik Kanye West je tudi uradno postal Ye. Njegovi prošnji za spremembo imena je namreč ugodilo sodišče v Los Angelesu. A ne le, da si je nekdanji Kanye spremenil ime, odpovedal se je tudi priimku West. Kanye West tako ni postal Ye West, ampak samo Ye. Kanye West je torej zdaj preprosto Ye. Vloga,… Preberi več »Kanye je le še Ye Več...

Uradno: Z Aventadorjem je konec

Nekako na prelomu vsakega desetletja – z odklonom enega ali dveh let – nastopi čas, ko pri Lamborghiniju zamenjajo svojega najmočnejšega superšportnika z 12-valjnim motorjem. Leta 1990 je tako Diablo zamenjal Countacha, leta 2001 Diabla Mucielago, leta 2011 pa Aventador Murcielaga. In po 10 letih se Aventador naposled (po pričakovanjih) vendarle poslavlja – zaenkrat še… Preberi več »Uradno: Z Aventadorjem je konec Več...

Nepričakovana izdaja vas bo šokirala

»Dobro odprite oči, na tej kmetiji ni nič tako, kot se zdi na prvi pogled,« rada svari voditeljica Natalija Bratkovič, česar pa se bodo nekateri tekmovalci žal morali naučiti na zelo boleč način. Nocoj se bo namreč odvila izdaja, kakšne zagotovo niste pričakovali in ob kateri boste odprtih ust strmeli v televizijski zaslon. Eden izmed… Preberi več »Nepričakovana izdaja vas bo šokirala Več...

Najlepše doživljensko darilo za TEBE in TVOJE NAJBLIŽJE je nakup ONPASSIVE pozicije
 
 ONPASSIVE – posel, izdelki, denar – Tvoja priložnost

Več informacij in registracija:

ONPASSIVE – posel, izdelki, denar – Tvoja priložnost

▲ ▲ ▲