Ta čudovita vodéna zelenjava

V visokem vročem poletju se ni preveč prijetno zalagati z mastninami in mesninami, ker potem dvojno gorimo – tako zunaj kot znotraj. Zato pa je vročemu letnemu času toliko prijaznejša v različne oblike in barve spremenjena voda, ki za nameček vsebuje še obilo rudnin, živodejavnih barvil, vitaminov in drugih koristnih snovi za dobro počutje. Ker hladijo, učinkujejo proti vnetjem, ki se ob obilici poletnega ognja in “vroče” hrane lahko razširijo bolj kot sicer.

Če je torej kdaj čas za čudovito vodéno zelenjavo, je to zdaj. V solatah, seveda, in na neizprosno veliko načinov. Poleg tega, da nas hladijo in preskrbujejo s ključnimi hranili današnjega časa, z rudninami, se jih lahko najemo do sitega, ne da bi nam bilo treba preštevati kalorične enote energije. Predvsem pa je to zelo okusna hrana, dobrodošla ob vsaki malce bolj lačni priložnosti. Da se ob okusih ne bi začeli dolgočasiti, ne pozabimo na ribe in oreške. Prve, naj so pečene ali kuhane, so odlično dopolnilo poletnih solat, z drugimi pripravimo celo vrsto in še več odličnih polivk.

Kumare

Kumare so pregovorno vodéna poletna solatna klasika. So skoraj stoodstotna voda, saj vsebujejo kar 97 odstotkov te življenjske tekočine. Preostanek so predvsem živodejne rudnine, tako rekoč vse, ki jih naše telo potrebuje v velikih ali majhnih količinah. Med drugim vsebujejo mangan, baker, železo, krom in selen. Kumare so izrazito čistilen zelenjavni sadež, saj spodbujajo izločanje strupenih snovi iz telesa, čistijo sečne poti, pospešujejo delovanje ledvic, znižujejo raven holesterola v krvi, predvsem pa osvežujejo.

Pripravimo jih na najrazličnejše načine: v samostojnih solatah, dodajamo jih drugim solatam, za nekoliko
konkretnejši obrok pa pripravimo krompir s kumarami. Pred pripravo jih le operemo, lupimo pa samo starejše kumare z močnejšo lupino. Kuhamo jih ne, ker bi šli po zlu tako njihova čudovita svežina kot
okus. Kumare so najodličnejše z malce gostejšimi polivkami, ki jih pripravimo iz kisle smetane ali jogurta ter iz zmletih semen in oreškov vseh vrst, koper pa je njihov ključni zeliščni zaveznik. Ne pozabimo niti na rudninski napitek, sveže stisnjen sok iz kumar.

Kumare s polivko iz sončničnih semen

Sončnična semena na drobno zmeljemo. Če nam to omogoča naprava za mletje, jih zmeljemo kar v maslo. Nato dvema ali trem žlicam masla po malem dodajamo vodo in mešamo, da nastane gosta zmes. Razredčimo jo z vodo, da je gosto tekoča, dodamo malo sojine omake, limonin sok ali kis in drobno narezano čebulo. S polivko začinimo tako ali drugače narezane kumare, nato pa jih potresemo še z drobno narezanimi listi kopra. Enako pripravimo polivko iz bučnih semen in vseh vrst oreškov. Nekatere vrste masla, zlasti sezamovo, lahko kupimo že pripravljene.

Bučke

Po vsebnosti vode niso prvakinje, ker jo vsebujejo sedem odstotkov manj kot sto, zato pa se drugi visokokakovostni zelenjavi postavljajo ob bok po zaslugi rudnin ter splošno poživljajočega in čistilnega učinkovanja na telo. Odlične so za prebavila in dobro prebavo. Spodbujajo delovanje jeter in drugih organov, ki skrbijo za sprotno izločanje presnovnih produktov iz telesa. Poleg tega lepšajo polt in skrbijo za odlično splošno počutje.

Surove bučke nastrgamo na solate vseh vrst. Lupimo jih nikakor ne, po potrebi jih le operemo. Spečemo jih na žaru, da potem čevapčiči ostanejo. Če bi spekli samo bučke, bi se ljubitelji mesa zmrdovali, da zakaj pa samo zelenjava … Bučke so odlične tudi, če jih kratek čas kuhamo v sopari, začinimo pa jih podobno kot kumare v solati.

Dušene bučke

Za lahek večerni obrok, ki je lahko brezskrbno zajetnejši, se po vročem dnevu priležejo bučke s sredozemskimi začimbami, v Sredozemlju ali kar doma. V dovolj veliki posodi segrejemo malce oljčnega olja in na njem zarumenimo drobno narezano čebulo. Dodamo nemalo na kocke narezanih bučk, ščepec timijana, drobno narezan vršiček rožmarina in nekaj narezanih listov žajblja. Dušimo še nekaj minut, da se bučke nekoliko zmehčajo. Začinimo s sojino omako, prilijemo še malo oljčnega olja ali pa jed zabelimo z zmletimi orehi ali lešniki.

Paradižnik

Da velike jagode niso povsem hladilne, izdajata njihova barva in kisel okus. Vseeno se njihova voda – če bi jo paradižniki imeli še šest delov, bi bili 100-odstotno vodéni – še kako prileže. Denimo v veliki solatni skledi, skupaj s papriko, dobro je tudi, če je kje blizu še kaka riba na žaru. Paradižnik je veliki antioksidant po zaslugi rdečega likopena, beta karotena in drugih karotenoidov.

Vsebuje nemalo rudnin in v primerjavi z drugimi zelenjavnimi plodovi tudi precej vitaminov. Čisti, razstruplja in izboljšuje kri, spodbuja izgorevanje maščob in koristi vsem izločalom po vrsti. Kaj več še hočemo ? Predvsem dobro paradižnikovo solato. Paradižnik je namreč najboljši v solatah vseh vrst, z baziliko in z vrsto drugih zelišč za čudovito zaokrožen okus. Za popestritev in osvežitev pripravimo tudi juho iz surovega paradižnika.

Hladna paradižnikova juha

Paradižnik po potrebi operemo in izrežemo osnove pecljev. Narežemo ga na kose in zmešamo s paličnim mešalnikom. Gosto tekočino, ki ji lahko rečemo tudi juha, vlijemo v skodelice, v vsako prilijemo malce sojine omake in oljčnega olja ter dodamo ščepec drobno narezane bazilike in malo sesekljanega česna. Premešamo in pojemo kar takoj ali pa ponudimo ohlajeno.


Delite objavo s prijatelji:
 
 

Nedavne objave: 
  • Obeta se novo partnerstvo – Bajaj snubi Triumpha

    Bajaj, ki je mimogrede tudi velik solastnik znamke KTM, si želi pod Triumphovo blagovno znamko proizvajati motocikle srednje prostorninske kapacitete. Pogovori o prevzemu oziroma prodaji naj bi bili zelo blizu zaključku, v roke Indijcev pa bi, če bo do stiska rok prišlo, Triumph moral priti do konca leta 2020. In […]

  • Čarobna Nica, avtomobili in ženske

    Zgolj z nahrbtnikom na ramenih me je pot vodila iz Trsta v Rim in nato iz Rima v sredozemsko mesto na jugu Francije, znano kot mondeno letovišče slavnih, razvajenih in bogatih turistov – Nico. V skladu s slovesom mesta, imenovanega tudi Nice la Belle (Nissa la Bella in Niçard), kar pomeni čudovita Nica, sem si […]

  • Olja za lepo kožo

    Olja so pomemben del naše prehrane, saj vsebujejo obilo snovi, ki niso le koristne, ampak celo nujne za zdravje, nekatera olja pa lahko uporabljamo tudi za nego telesa v kozmetične namene. Predstavljamo vam izbrano paleto takšnih olj in njihove največje odlike. Gorčično olje Je dober vir enkrat nenasičenih […]

  • V Splitu so se zbrali žurerji z vsega sveta; plesalo 120.000 obiskovalcev

    Sedmi festival Ultra Europe je v Split privabil žurerje z vsega sveta. Kako tudi ne, saj so tam nastopila največja imena elektronske glasbe, kot so Axwell, Steve Angello in Sebastian Ingrosso. Enega redkih povratniških nastopov so priredili tudi Swedish House Mafia. Na novem prizorišču Park Mladeži se je zvrstilo […]

  • FOTO: Miha po dolgih letih ni več pavšalist s prikolico

    Najuspešnejši plesalec iz šova Zvezde plešejo Miha Perat je tisti, kateremu zaradi strastnega plesa vsako sezono plesnega šova prisodijo kakšno romanco. No, Miha je zasebno srečno poročen z Danijelo, s katero ima dva otroka, sina Etiena in hčerko Sofio. Ujeli smo ga po dopustu, ki pa je bil […]

  • Urška in Tomaž Draž menita, da smo Slovenci dobro oblečeni

    Pravkar ste predstavili novo kolekcijo obutve v sodelovanju z Alpino. Kako se je začela ta zgodba ? Tomaž: Superga izhaja iz udobja, ampak včasih je bilo težko dobiti res lepe. Danes je to trend, pred petimi, šestimi leti pa jih ni bilo. Iz te potrebe oziroma želje, da bi na predstavitvi kolekcije na tednu mode […]

  • FOTO: Lado vzhičen prišel podpret svojega znanega prijatelja

    Košarkarski zvezdnik Goran Dragić je v sredo popoldne v akciji #podamdaigram odprl prvo pametno košarkarsko igrišče v Ljubljani. »Brez igrišča v Kosezah verjetno ne bi bil tu, kjer sem danes,« je na dogodku povedal Goran Dragić, ki si želi skupaj s partnerji otroke in mladostnike […]