Velika noč: Ko se praznično obilje sreča z zmernostjo

Velika noč je radostno praznovanje, ko nas pokliče pomlad, in dober razlog, da se zbere vsa družina. Na mizi ne smejo manjkati šunka, potica, kruh, jajca in hren.

Ker v prazničnih dneh uživamo meso, ki je bogat vir energije, pa tudi zdravju škodljivih maščob, soli in drugih aditivov, slaščice, sladke pijače in tudi nekaj več alkohola kot ponavadi, ni odveč opozorilo, da le z zmernostjo lahko obvarujemo svoje zdravje.

Razmišljajmo o možnostih za bolj zdravo pripravo hrane, začnemo pa lahko že pri pirhih, ki jih pobarvamo z naravnimi barvami:

Rdeča – kuhana jajca namočimo v teranu ali jih v njem kuhamo. Za kuhanje lahko uporabimo še rdečo čebulo, maline …
Zelena – najprej skuhamo koprivo, regrat, špinačo in zeleni čaj, nato vse skupaj zmiksamo, precedimo in v tej tekočini skuhamo jajca.
Modra – jajca namočimo v borovničev sok ali sok temnega grozdja.
Rumena – skuhamo ognjičeve cvetove, ki jim dodamo sol in kis, nato v tej vodi skuhamo jajca. Lahko dodamo žafranko in kurkumo ter dobimo enako rumeno barvo.
Oranžna – jajca kuhamo v vodi, ki smo ji dodali nekaj žlic rdeče paprike, lahko jih obarvamo tudi s korenčkovim sokom.
Rožnata – jajca skuhamo v soku rdeče pese, za barvilo lahko uporabimo brusnice ali ribez, lahko pa jih namočimo v grozdni sok, ki mu dodamo limono.
Vijolična – jajca skuhamo s črnim ribezovim sokom, lahko dodamo še rdeče in vijolične čebulne lupine ter sok rdečega zelja.

Rjava – jajca kuhamo v vodi, ki smo ji dodali čebulne olupke, lahko jih skuhamo tudi v precejeni turški kavi in dodamo nekaj kapljic kisa za lepšo barvo.

Velikonočne dobrote

VELIKONOČNI OBLOŽENI KRUHKI s hrenovo omako, prekajeno šunko, hrenom in prepeličjimi jajci

Sestavine:

  • francoska štruca
  • hrenova omaka (kisla smetana, hren, sol in poper)
  • kuhana šunka
  • prepeličja jajca
  • hren
  • solni cvet
  • sveže mlet poper

Priprava:

Štruco narežemo na tanke rezine in jih v pečici zlato popečemo. Premažemo jih s hrenovo omako, obložimo z grobo naribano šunko, fino naribanim hrenom ter trdo kuhanim prepeličjim jajcem. Jajce solimo in popramo.

VELIKONOČNI NAMAZ iz skute, hrena, kisle smetane in šunke

Sestavine:

  • 250 g manj mastne skute
  • 3 žlice kisle smetane
  • 1 žlica hrena
  • rjavi sladkor
  • sol
  •  poper

Priprava:

V posodi zmešamo skuto, kislo smetano in nariban hren. Po občutku dodamo še malo sladkorja, soli in popra.

DOMAČA ČOKOLADNA JAJČKA

Sestavine:

  • 1/2 skodelice stopljenega surovega kakavovega masla
  • 4 žlice medu
  • 1/2 skodelice kakava v prahu
  • koščki kakava in cimet
  • ščepec morske soli

Priprava:

Kakavovo maslo stopimo v vodni kopeli. Dodamo med in mešamo. Dodamo še kakav v prahu in mešamo do gladkega. Tekočo čokolado vlijemo v modelčke. Po želji lahko jajčka okrasimo s cimetom ali koščki kakava. Postavimo jih v hladilnik, da se strdijo, in po 30 minutah si lahko privoščimo domačo čokoladno sladico.

Želim vam vesele velikonočne praznike.





Nedavne objave:




MasterCard - za ljudi, ki ljubijo svobodo.
 
viabuy mastercard
 
Neodvisno od vašega kredita in prihodka.