Veste, kaj je v žemlji, ki jo imate za malico ?

Se morda žemlja, kajzerica ali štručka pogosto znajdejo na vašem jedilniku? Za zajtrk, v sendviču ali kar tako za malico?

Med njimi obstajajo namreč razlike in pri Zvezi potrošnikov Slovenije (ZPS) so pod drobnogled vzeli drobne pekovske izdelke – črne, bele, s semeni. Pekovskega peciva le iz moke, vode, kvasa in soli v trgovinah ni – so pa boljše in slabše alternative. Poudarjajo pa, da le po izgledu težko ločimo med kakovostnimi in manj kakovostnimi izdelki, nujno je namreč branje sestavin. 

Proizvajalci nam poskušajo zagotoviti daljšo obstojnost

Osnovne sestavine za pripravo kruha so voda, moka, kvas in sol. A pri kruhu, ki ga lahko izberemo v nakupovalnih središčih, je zaradi tehnoloških lastnosti testu za kruh dodano še marsikaj, ne glede na to, za kakšen tip kruha gre. Proizvajalci nam poskušajo zagotoviti daljšo obstojnost, ki jo potrošniki pričakujemo, z dodajanjem različnih maščob, konzervansov, emulgatorjev, stabilizatorjev in sredstev za obdelavo moke (encimi, sladna moka, askorbinska kislina). “Razlike med sveže pečenim ali pakiranim kruhom skoraj ni. Čeprav bi predvidevali, da bo v sveže pečenih izdelki manj dodatkov, saj se načeloma prodajo še isti dan in ne potrebujejo tako ‘dolgotrajne svežine’, so sestavine med izdelki zelo podobne. Večinoma se ti izdelki v trgovine dostavijo zamrznjeni in pripravljeni za do-peko v trgovini,” opozarja Anja Zupan iz Zveze potrošnikov Slovenije in dodaja: “Ob tem, da je potrošnik pred skorajda misijo nemogoče, če želi postrežene izdelke primerjati med seboj. Ob predstavitvi ne-predpakiranega izdelka seznam sestavin namreč ni obvezen, označeni morajo biti le alergeni, ime izdelka ter firma in sedež proizvajalca. Če vprašamo, nam morajo seveda trgovci zagotoviti informacijo o sestavinah in hranilni vrednosti. V nekaterih trgovinah smo sicer opazili seznam sestavin poleg izdelkov, kar je zelo pohvalno.”

Za lažjo predstavo so naključno izbrali nekaj izdelkov v večjih trgovskih centrih. Pekovski izdelek s semeni je največkrat pripravljen iz bele moke z dodatkom ržene ali polnozrnate pšenične moke in potresen z različnimi semeni. Izdelek s semeni ima več kalorij, a tudi več vlaknin, beljakovin in zdravih maščob. “Tak izdelek nas bo hitreje nasitil in je bolj okusen, a bomo z njim zaužili tudi več energije,” pojasnjuje Anja Zupan. 

Pri ZPS svetujejo
– Glede na seznam sestavin lahko vidimo, da vsi postreženi izdelki, poleg osnovnih surovin vsebujejo še kar nekaj dodatkov. Bela kajzerica na primer vsebuje kar tri različne emulgatorje, sojino moko ter palmovo in kokosovo maščobo. Vse z namenom nežne strukture in daljše obstojnosti. Ima pa kajzerica iz bele moke tudi največ soli. Dnevno priporočilo za vnos soli je 5 gramov, torej z eno belo kajzerico (55 g), vnesemo že skoraj eno petino te vrednosti, kaj šele z vsemi dodatki (salama, sir, namazi) v sendviču. 
– Dobre izbire so v različnih trgovinah, le pogledati morate na seznam sestavin. Dobre izbire dokazujejo, da se da okusno in sveže pekovsko pecivo proizvesti tudi brez dodatka emulgatorjev in konzervansov. Morda tak izdelek res zdrži kakšen dan manj, a za zajtrk z jogurtom ali svež sendvič bo odlična izbira. 
– Med mladimi so priljubljeni tudi mlečni kruhki. Najdemo jih pakirane, poleg toasta na oddelku za kruh. Mlečni kruh ima del vode zamenjane z mlekom, večinoma so dodana še jajca in seveda kar nekaj aditivov. Na tretjem mestu med sestavinami je tudi glukozno fruktozni sirup. Tako samo z enim kruhkom na primer zaužijemo več kot 5 gramov sladkorja oziroma eno čajno žličko na kruhek. Če že, ga izberite poredko in ob tem ne pozabite, da ste izbrali sladico in ne kruh. 


shopycart


Nedavne objave:

  • Dan z Erter Pust: Skrbna mamica od jutra do večera

    “Moji dnevi so divji, raznoliki in do podrobnosti ves dan sproti tudi načrtovano usklajevani, saj družinske obveznosti mamice dveh otrok in novinarski poklic zahtevajo 24-urno pripravljenost in odzivnost,” pravi simpatična Erter, ki je z nami delila, kako poteka njen dan. 6.45 Običajna ura, ko vstanem, takrat ko ne vodim oddaje Dobro jutro. […]

  • Nataša Muševič: Ko bo od izumov živelo tudi lokalno okolje

    Seznam njenih sposobnosti, znanj in talentov je dolg – je avdioinženirka, intermedijska umetnica, producentka elektronske glasbe, skladateljica, pevka in specialistka za studijsko snemanje zvoka. Kot izumiteljica revolucionarnega 3D-tiska kovin si najbolj želi, da bi od njenih izumov lahko živelo tudi domače, lokalno okolje. Skupaj s projektno ekipo […]

  • V tej državi so piloti prisiljeni lagati, kje letijo ! Ko pa strmoglavijo, jih nihče sploh ne išče !

    Foto: Twitter Večina letaliških stez tukaj uradno ne obstaja, z njih se zato ne sme vzletati, prav tako tudi ne pristajati na njih. Govor je o amazonskem pragozdu, kjer so majhna letala edino možno prevozno sredstvo. Ker je večina vzletno-pristajalnih stez nezakonitih, morajo piloti lagati, kje letijo. To pomeni, da ko letala izginejo, je težko […]

  • Ambasadorji EnduroGP: Stephane Peterhansel

    Ob pričetku letošnje sezone EnduroGP (ki se ta konec tedna začenja v Nemčiji) objavljamo kratek pogovor z motoristično legendo, Stephanom Peterhanslom, prvim ambasadorjem športa. Peterhansel ali gospod Dakar, kot ga marsikdo naslavlja, je na legendarnem reliju Paris-Dakar zmagal kar 13-krat (šestkrat z motociklom in sedemkrat z avtom). […]

  • Preprosta gesta zdravnika, ki izboljšuje varnost pacientov

    The post Preprosta gesta zdravnika, ki izboljšuje varnost pacientov appeared first on Slovenia Shop. […]