• Post category:Svet24

Vemo, da ocvrta hrana ni del zdravega jedilnika, pa vendar nam drobne pregrehe, ki si jih privoščimo zgolj tu in tam, še kako polepšajo dneve. Vsekakor ni dobro jesti ocvrte hrane vsak dan, saj med cvrtjem nastajajo škodljive maščobne kisline, ki se začnejo sčasoma nalagati na stene žil, bolj poznane kot holesterol. Da bi bilo zdravju škodljivih snovi čim manj, je dobro vedeti, katera olja uporabljati za cvrtje in kako doseči primerno temperaturo.

Kakšno olje uporabiti ?

Za cvrtje naj se uporabljajo rafinirana olja, rastlinska olja ali mast. Strokovnjaki med rastlinskimi olji priporočajo tista, ki prenesejo visoke temperature, tja do 220 stopinj Celzija. Sem spadajo arašidovo, kokosovo, palmino olje in olje koruznih kalčkov. Za uporabo sta sicer primerni še ogrščično in sojino olje, a ti dve pri višjih temperaturah tvorita neprijeten vonj. Da bo izbira v trgovini lažja, lahko kupite že pripravljena mešana olja za cvrtje, ki jim pri predelavi dodajo posebne snovi, ki omogočajo segrevanje na višje temperature. Tako je tudi za ta olja značilno, da imajo visoko dimno točko.

cvrtje hrane

Foto: Dreamstime
Pri cvrtju flancatov, langašev in krofov mora biti temperatura olja okoli 160 stopinj Celzija.

Kaj se zgodi, ko se olje pregreje ?

Olje je pregreto takrat, ko je segreto na temperaturo, ki je višja od njegove dimne točke. Takrat se olju spremeni struktura, praviloma dobi žarek, neprijeten okus. Takšno olje ni primerno za uporabo niti pri nižjih temperaturah, saj se tvorijo snovi, ki škodujejo zdravju. Pregreto olje med cvrtjem praviloma potemni, vanj pomočena hrana na površini takoj dobi ožgano barvo, medtem ko je notranjost surova. Takšno olje in hrano moramo zavreči, saj sta zdravju škodljiva.

Trik s kruhom, ki določi temperaturo

Temperaturo olja lahko določimo s koščkom kruha, in sicer tako, da ga damo vroče olje in merimo čas, v katerem porjavi. Če bo porjavel v eni minuti, je temperatura okrog 175 stopinj, če porjavi v 40 sekundah, je temperatura 190 stopinj, če pa se to zgodi v 20 sekundah ali še prej, je temperatura okoli 200 stopinj Celzija.



Delite s prijatelji:
 



Oglejte si z nami ...

Učiteljice - Šok
 
 

Naročite se na naš
YouTube kanal



Nedavne objave:

Kdor misli, da nima moči, se zagotovo moti

MOČ V NAS Neznanska moč je v vsakem od nas, moč, ki presega prostor in čas, moč, ki dviga nas v višave, moč, ki pelje nas na ceste prave. Kdor jo začuti, je človek bogat, kdor jo odkrije, je našel zaklad, kdor jo še išče, na pravi je poti, kdor misli, da nima je, zagotovo […] Več...

Napadi panike in občutek, da niste vredni sreče

Napadi panike Nekateri posamezniki doživijo napad panike v situacijah, v katerih bi večina ljudi bila srečna in zadovoljna. A verjetno je marsikdo med vami že občutil tesnobo, notranjo stisko, kar se je manifestiralo še na fizični ravni, in sicer kot pretirano hitro bitje srca, lepljivo potenje in občutek, kot da bi želela ‘skočiti iz lastne […] Več...

Zakaj ne vem, kdo sem in zakaj sem?

Vas sem in tja preganjajo ta vprašanja, ko ugledate svoj obraz v ogledalu, morda, ko se zazrete v zvezdno nebo? Kdo v resnici smo ljudje? Zakaj smo tukaj in zdaj? Vsi mi smo davno, davno bili eno z božjim. Nato smo želeli izkusiti življenje v telesu in se fizično ločili od našega vira. A vsak […] Več...

Za prijatelje, ki nas imajo kljub razdalji še vedno radi

Imate tudi vi prijatelje, s katerimi se sicer ne vidite redno, a imajo v vašem srcu posebno mesto ? Danes se jim zahvalimo. Ker smo vsi premalo hvaležni za lepe stvari v življenju, kajne ? Pošljite to prijatelju v zahvalo… Dragi prijatelj(ica), Hvala, ker si v mojem življenju, čeprav naju je življenje odvedlo na različne […] Več...

Vsak si ne zasluži naše pozornosti

Potrebovala sem čas. In skozi leta svojega življenja sem velikokrat izgubljala. Izgubljala čas. Na stvareh, ki niso bile pomembne. Stvareh, ki niso bile zame in niso bile moje. Izgubljala sem koščke sebe. Zdelo se mi je, da sem na neki točki izgubila vse, kar sem (bila). Ni bilo lahko, bilo je zelo težko, če sem […] Več...

▼ ▼ ▼
 
Najlepše življensko darilo je biti član mednarodnega podjetja ONPASSIVE.
 
 ONPASSIVE programi posel denar priložnost profit O-Founders Slovenia Shop sloveniashop 
 
Hvala vsem, ki ste se do 22.6. 2022 registrirali in izkoristili možnost biti soustanovitelj in solastnik podjetja ONPASSIVE.

▲ ▲ ▲