
Vitamin C je pravzaprav eno izmed najpomembnejših hranil. Njegovo pomanjkanje ne povzroči zgolj telesne oslabelosti, zmanjša tudi odpornost proti vnetjem in drugim boleznim. Opevani vitamin namreč krepi naš imunski sistem, varuje pred možgansko kapjo in nastankom raka ter čuva zdravje srca in ožilja. Vodotopen vitamin prispeva k normalnemu delovanju živčnega sistema in zmanjšani utrujenosti. Tudi pri absorpciji in metabolizmu hranil ima zelo veliko vlogo.
Vitamin C vsebuje veliko vrst sadja in zelenjave, po kateri je najbolje poseči v surovi obliki. A ne pozabite, polno količino vitamina C je mogoče zaužiti zgolj s svežim sadjem, med najboljši nadomestek v času, ko slednjega primanjkuje, pa sodi kislo zelje.
Živila v katerih se nahaja vitamin C:
paprika, brokoli, kivi, limone, pomaranče, jagode, špinača, brstični ohrovt, kislo zelje, papaja, melona, brusnice, grenivke, maline, solata, stročji fižol, beluši, ananas, peteršilj, brstični ohrovt, lubenica, por, česen, čebula …