Z mikrovalovno pečico do uporabnih rešitev

Skoraj težko si predstavljamo, da bi lahko mikrovalovno pečico uporabili še za kaj drugega kot za segrevanje hrane in napitkov, že funkciji za peko oziroma žar precej redko uporabljamo. A jo lahko učinkovito izkoristimo tudi za druge namene. Preverite.

Če želite iz citrusov izžeti več soka, uporabite naslednji trik. Položite citruse za 20 sekund v mikrovalovno pečico, jih povaljajte, prerežite in iztisnite sok. 

Dezinficirajte

Mikrovalovno pečico lahko uporabite za dezinfekcijo gobice in krpe za pomivanje ali deske za rezanje. Sicer ne gre pozabiti, da je treba gobico vsaj enkrat na mesec zamenjati z novo, saj začne sčasoma razpadati, vanjo se zažrejo nevarne bakterije in iz nje se začne širiti neprijeten vonj, a včasih, ko je še razmeroma nova, kljub temu zaudarja. Tedaj uporabite naslednji trik. Gobico namočite v vodo, v katero ste dodali kis, posodo postavite v mikrovalovno pečico in ter to prižgite za minuto. Vonj bo izginil pa tudi krpa oziroma gobica bo dezinficirana. Enako lahko storite z desko za rezanje in drugimi kuhinjskimi predmeti.

Sicer so kokice za pripravo v mikrovalovni pečici okusne, a domače bodo precej bolj zdrave. Vsujte pol skodelice kokic v plastično posodo, dodajte žlico oljčnega olja ali masla in sol, pokrijte ter pecite štiri minute. 

Kristaliziran med

Pravi med kristalizira in kristalčki so pokazatelj čistosti medu oziroma, da mu niso dodali vode in drugih primesi. A kristaliziran med je težko namazati na kruh ali z njim preliti ovsene kosmiče. Ker radiatorji ne grejejo več s polno močjo, pa bomo precej dolgo čakali, da se bo med dovolj stopil na ta način. Postavite kozarec z medom v mikrovalovno pečico in ga segrevajte 30 sekund pri srednji jakosti. Lahko pa ga za dan ali dva postavite na okensko polico, da ga segreje sonce, ki je te dni že precej močno.

Pospešite namakanje

Stročnice je dobro večer pred pripravo namočiti, saj se tako hitreje skuhajo, s tem postopkom pa tudi iz njih izločimo hranila, ki povzročajo napihovanje in druge prebavne težave. Če ste stročnice večer pred pripravo pozabili namočiti, si lahko pomagate z mikrovalovno pečico, ki bo postopek pospešila. Fižol nasujte v posodo, dodajte žlico sode bikarbone in prilijte toliko vode, da prekrije ves fižol. Grejte pri najvišji temperaturi 10 minut, nato pa pustite še 40 minut. Potem skuhajte kot po navadi.  


Delite objavo s prijatelji:
 
 

Nedavne objave: 
  • Ali ima lahko lepo oblečen kmet večji ugled ?

    Ali zmoremo po vzoru tujine podeželje z oblačili predstavljati tudi pri nasin ponosno nositi oblačilo, s katerim se lahko poistovetimo, kot na primer Avstrijci v svojih značilnih nošah? Ideja je nastala pri Ekoci – eko civilni iniciativi Slovenije, ki se je skupaj z Zvezo slovenske podeželske mladine povezala […]

  • Trije lepotni nasveti za nego zrele kože

    Avtor: Snežana Zabukovec Nega zrele kože je zelo podobna negi suhe kože, zato uporabljajte izdelke za nego občutljive ali suhe kože. V obdobju po štiridesetem letu starosti se začnejo izraziteje kazati znaki staranja kože. Seveda se naša koža stara že od sredine dvajsetih let, vendar je […]

  • To, kar je Korošici Janji Garnbret uspelo na Japonskem, ni še nobeni plezalki na svetu

    To, kar je Janji uspelo na Japonskem, ni še nobeni plezalki na svetu. A izjemna slovenska plezalka Janja Garnbret ne navdušuje le s svojimi plezalnimi predstavami, temveč tudi z razmišljanjem, ki dokazuje, da kljub dosežkom ostaja z nogami trdno na tleh. V rosnih dvajsetih namreč razmišlja tudi o […]

  • Cestna pustolovščina z otroki v štirih dneh

    1. dan: Ljubljana–Salzburg–Nürnberg (600 km) Na slabi polovici poti bo prijal postanek na podeželju pod gorami, ki vas bo spomnil na življenje dedkov in babic, otroke pa prestavil v ‘daljno preteklost’: Salzburger Freilichtmuseum. Skozi deželo s petimi ‘vasicami’, ki jih predstavljajo stare […]

  • Za gripo vsako leto zboli okoli 200.000 Slovencev. Se boste cepili ?

    Zdi se, da nas virusi v tem obdobju napadajo z vseh strani, pred nekaterimi pa se lahko zaščitimo tudi s cepivi. Med takšnimi je tudi virus, ki povzroča gripo. V zadnjih mesecih se je dobro razvila debata o tem, ali se cepiti ali ne, še posebej burna je bila razprava o tem, ali so cepiva […] The post Za gripo […]

  • Riž se pokvari že uro po kuhanju

    Večina ljudi ne ve, da je kuhan riž, za razliko od surovega, zelo nagnjen h kvarjenju. (Foto: Shutterstock) Riž je tisto živilo, ki ga pogosto skuhamo v preveliki količini, a ga potem naslednji dan ponovno postrežemo kot prilogo kakšni drugi jedi. Okus ostane skoraj povsem enak, za razliko od denimo ocvrtega […]

  • Stéphanie Frappart – Najboljša nogometna sodnica na svetu

    Najboljša sodnica na svetu se je za ta dogodek pripravljala vse od 18. leta, ko se je posvetila sodniški karieri in prenehala igrati nogomet. Ni se izkazala le na letošnjem svetovnem prvenstvu v nogometu za ženske, ampak tudi v svoji domovini, kjer sodi na tekmah francoskega prvenstva – ja, v prvi ligi, in to […]


Iskanje po vsebini: