Začnite vaditi POČASNOST !

“Vselej imamo izbiro in lahko se odločimo, kako bomo reagirali na določene okoliščine, kako bomo doživljali sleherni trenutek. Neki dogodek lahko doživimo počasi, z uporabo vseh čutov ali pa odbrzimo skozenj in se ga na koncu dneva niti ne spomnimo več, kaj šele, da bi lahko ozavestili, kako smo se ob njem počutili. Bistvena razlika je v tem, da nekaj doživljamo, kolikor kakovostno je to mogoče, ne kolikor hitro je to mogoče.

Seveda ni preprosto, ne moremo samo pritisniti na gumb in postati umirjeni. Gre za proces, ki zahteva čas in voljo. Tistim, ki se dnevno otepajo z velikimi pritiski na delovnem mestu, bi svetoval, da začnejo vaditi počasnost zunaj delovnega okolja. Saj ni treba takoj v večurno meditacijo! Usedite se. Samo dihajte. Pojdite med odmorom na sprehod! Vzemite si čas in v miru pojejte obrok, ne da bi zraven uporabljali telefon. Zavrtite si priljubljeno glasbo. Kaj dobrega in koristnega preberite. Pogovarjajte se brez zvočne kulise Netflixa … načinov je ogromno.”

Pritiske v resnici ustvarja naš um

“Zelo pogosto imamo občutek, da pritiski prihajajo od zunaj, v resnici pa jih ustvarja naš um. Sami sebe ženemo in od sebe pričakujemo čedalje več, kar nas nenehno spravlja iz ravnovesja. Zakaj, na primer, hiteti po ulicah Ljubljane, če pa lahko hodimo malo bolj počasi in si vmes vzamemo nekaj časa za opazovanje Ljubljanice in lepih stavb, za poslušanje zvokov iz okolice, morda za pogovor s prodajalcem časopisov? To bi si vsak lahko privoščil oziroma dovolil, vzelo bi nam kake pol minute, a smo v sebi prepričani, da je treba nenehno drveti, sicer bomo nekaj zamudili.

Ko se naučimo te male spremembe vnesti v zasebno življenje, pa jih lahko prenesemo tudi v delovno okolje. Seveda je treba upoštevati, da se razmere na delovnem mestu hitro spreminjajo in nikakor ne moremo lepega dne naznaniti, da se bo od zdaj vse delalo počasi, saj bi to škodovalo poslu. Lahko pa uvajamo majhne korake, ki vodijo v velike spremembe.”

Vsak mora najti svoj ritem

“Ko najdemo poti za upočasnitev, hitro ugotovimo, da se naša kariera zaradi teh malih sprememb ne bo čez noč končala in da podjetje ne bo šlo v stečaj. Veliko ljudi mi je poročalo, da so postali bolj odprti, da znajo zdaj veliko bolje poslušati in komunicirati, kar je ne nazadnje zelo pomembno za vsako uspešno podjetje. The Economist je objavil raziskavo, v kateri so prišli do izredno zanimivih zaključkov: ključ dobrega podjetništva je v menjavanju tempa; v prepoznavanju, kdaj reagirati hitro in kdaj delovati počasno. V tem je vsa čarovnija! Šele ko znamo ceniti tišino, bomo lahko uživali v glasbi. Šele po tem, ko znamo upočasniti, lahko bolje delamo tudi pospešeno, kadar je treba. Vsak mora najti svoj ritem.”

Celoten intervju lahko preberete v tiskani Sensi april/maj 2019; v prodaji od 5. aprila


Delite objavo s prijatelji:
 
 

Nedavne objave: 
  • Drevo, pod katerim je Siddharta postal Buda, je …

    Danes jih, žal, zavoljo denarja in tudi potreb novodobnega človeka ignorantsko uničujejo, a nekoč so nanje gledali z veliko večjim spoštovanjem. Zavedali so se njihovega pomena za Zemljo, v njih pa videli tudi živa bitja. Nič kaj čudno ni, da je pod njimi iskal svoj mir tudi Sidharta, ki ga danes bolj […]

  • Ločili Meghan in Harryja: Njuni voščeni lutki nista več skupaj

    Vodstvo muzeja je Meghanino figuro prestavilo k njenim slavnim prijateljem, ki so se tudi udeležili njene poroke – k Tomu Hardyju, zakoncema Beckham in Priyanki Chopra. “Ne glede na to, da je zdaj pripadnica kraljeve družine, Meghan še vedno vodi svoje življenje na sodoben način. V muzeju hočemo […]

  • 7 pogostih napak v duhovnosti

    Tudi v duhovnih krogih se lahko človek kaj hitro zaplete v vzorce, v to, kako izpade, v tekmovalnost in egocentričnost… Včasih lahko celo opazimo, da je nekdo, ki zavestno ne prakticira duhovnih praks, bolj iskren in resnicoljuben ali živi bolj v skladu z naravo kot nekdo, ki se ima za duhovnega. Nekaj pogostih napak in […]

  • Pozor, samo pet jagod je dovolj, da se otrok z njo zastrupi

    Navadna barvilnica je v celoti strupena za ljudi in živino. Že manjša količina zaužitih jagod lahko vodi v zastrupitev ali celo smrt. Že pet jagod je dovolj za zastrupitev otroka, deset pa za odraslega človeka. Zabeleženi so pogini konj, prašičev, koz in krav. Prav tako se morajo vsakega […]

  • Po hudih nesrečah si ne prerokuje več iz kart

    Blaž Knez, ki mu lahko rečemo tudi najbolj brutalno iskren vedeževalec na svetu, saj s svojimi klicatelji v televizijski oddaji ravna vse prej kot v rokavicah, se je podal še v glasbeno kariero, ki mu za zdaj odlično uspeva, saj je imel v nekaj dneh že več kot pol milijona ogledov na youtubu. Blaž nam […]

  • Povej iskreno, povej z ljubeznijo in mirom

    Zakaj tako težko je izreči tisto, kar na duši ti leži ? Kljub temu, da s tem zavestno povzročaš si nemir. Od kje ves ta strah v tebi ? Življenje z njim je pravo tavanje v temi. Neizrečeno rojeva žalost, ki te ovira. Ali res nato ne gre brez prepira ? Pomanjkanje sočutja človeško […]

  • Kaj so zakuhali Nives Orešnik, Tin Vodopivec in pevec Urban Sever ?

    Nives Orešnik je pripravila Top Dog L’Orešnik s popečenim lososom, feta sirom, grškim jogurtom in svežo redkvico. »Moje vodilo pri kreaciji je bilo, da so vse sestavine zdrave in da iz jedi, ki je znana kot »fast food«, narediš nekaj, kar si lahko privoščiš brez slabe […]