Zagotovite si vir beljakovin in vlaknin

Zagotovite si vir beljakovin in vlaknin

Vodo, v kateri namakamo čičeriko, obvezno odlijemo, saj vsebuje toksične spojine. Pred kuhanjem namočena zrna še enkrat temeljito operemo.

Čičerika na našem tržišču ni več nova pogruntavščina, pač pa je že dobro utečena v kuhinje številnih, predvsem tistih, ki želijo bolj zdravo življenje. Izvira iz Azije, vendar je danes največ pridelajo v Mehiki, Indiji in Španiji. Je stročnica, ki raste na kratkih strokih, z enim do tremi semeni, nič večjimi od graha. Semena so rumene barve in rahlo oreškastega okusa.

Vir beljakovin

Pri nas se na trgovinskih policah znajdejo sušena semena ali pa vložena čičerika. Suha zrna vsebujejo kar do 25 odstotkov beljakovin, veliko je tudi koristnih rudnin, med katerimi izstopajo kalcij, železo, magnezij, kalij in fosfor. Delež ogljikovih hidratov je 50-odstoten, semena pa vsebujejo tudi okoli pet odstotkov maščob. Kot omenjeno spada med zelo zdrava živila, saj čisti prebavila, spodbuja delovanje ledvic, visok delež beljakovin pa pomaga pri preprečevanju bolezni srca in ožilja.

Čičeriko svetujejo tudi ljudem s povišanih holesterolom, saj ga pomaga zniževati. Ne pozabimo tudi na visoko vsebnost folne kisline in magnezija, ki še kako koristita nosečnicam in dekletom, ki želijo zanositi. Zaradi visokega deleža beljakovin je odličen nadomestek mesa in jo pogosto najdemo na jedilnikih vegetarijancev. Da bi beljakovine kar najbolj izkoristili, je priporočljivo, da jo kombiniramo s polnozrnatimi žiti ali testeninami.

Čičerika je tudi odličen nadomestek mesa, saj vsebuje veliko beljakovin, zaradi česar je odlična hrana tudi za športnike in vegetarijance.

V kulinariki

V kulinariki se največ uporabljajo suha zrna, kuhana čičerika v pločevinki ali čičerikina moka. Suha zrna je pred pripravo treba namakati vsaj osem do 12 ur, podobno kot fižol. Vodo, v kateri se je namakala, obvezno odlijemo, saj vsebuje toksične spojine. Pred kuhanjem pa jo še temeljito operemo. Pri kuhanju v slani vodi dodajte še lovorjev list, kumino, šetraj, česen ali janež, s čimer boste omilili napenjanje in tvorbo plinov v prebavilih po zaužitju.


Delite objavo s prijatelji:
 


Poslušajte z nami ...

Zala in Gašper - Box


Nedavne objave:  
  • Alya nima potrpljenja

    Začelo se je odštevanje do božiča in pevka Alya pravi, da jo čokoladni adventni koledarji vedno vrnejo v otroška leta. Zraven prizna, da potrpežljivost ni njena vrlina. »Ko sem odprla prvo okence, sem bila že pri novem letu, vse sem zmlatila!« Čeprav zime sicer ne mara in po navadi komaj čaka, da mine, pravi, da

  • Starši naj ne vohunijo za otroci, saj to lahko vodi do težav v razvoju

    Da bi imeli čim boljši pregled na varnostjo svojih otrok, ki se dandanes že v zelo zgodnjih letih povezujejo na internet in ogromno komunikacije počnejo preko raznolikih družbenih aplikacij, so starši posegli po številnih aplikacijah za sledenje njihovim digitalnim in tudi drugim aktivnostim: mSpy, Teen Safe, Family Tracker in druge podobne […]

  • Oglasila se je Jadranka Juras in sporočila …

    Spomnimo: Izjava pevke Jadranke Juras v sobotni oddaji Zadnja beseda je dvignila veliko prahu. Završalo je na slovenski politični desnici (Vinko Gorenak je celo pozval k ukinitvi oddaje), Slovenska vojska pa je pevki včeraj sporočila, da pričakuje opravičilo. V službi za odnose z javnostmi pri RTV Slovenija so že včeraj za STA navedli, da […]

  • Hrana, ki pomaga do gladke in sijoče kože

    RDEČA PAPRIKA Paprika je okusna zelenjava, ki jo lahko uživamo surovo, kuhano ali pečeno. Ena rdeča paprika vsebuje toliko vitamina C, kot ga dnevno potrebuje naše telo. Vsebuje tudi veliko prehranskih vlaknin in vitamin B6. Bogata je s karotenoidi, ki preprečujejo nastanek gub in izboljšajo prekrvitev kože (ta je tako videti bolj […]

  • Znaki, ki kažejo, da smo lončnice preveč zalili

    Žal pri zalivanju ni enotnih pravil, saj se rastline med seboj tako razlikujejo kot ljudje. Nekatere potrebujejo veliko vode, spet druge pa relativno malo in lahko precej časa preživijo povsem brez vode. Najprej je dobro vedeti, od kod določena rastlina prihaja, kakšne pogoje potrebuje, najsi gre za prst, vlago, temperaturo in svetlobo. Ko […]

  • Za informacije o bančnem ropu ponujajo kar 100 tisoč evrov

    Dobro organizirana in spretna druščina ljubiteljev dragocenosti je uspela 13. novembra izpeljati tri drzne, lahko bi zapisali tudi »filmske«, rope bank v Dunaju in na obrobju avstrijske prestolnice. Za prvo tarčo so izbrali poslovalnico Raiffesien banke v dunajski četrti Döbling. Tam so po sefih udarili med 18. in 20. uro. Vzporedno je […]

  • Adventni venčki znanih obrazov

    Čeprav bodo letošnje leto prazniki dišali drugače, hkrati prinašajo globlje doživljanje pomena sreče in zavedanja, kako pomembno je, da se veselimo tega, kar imamo in ne žalujemo za radostmi, za katere smo prikrajšani. To je tudi razlog, da so si mnogi še pred iztekom novembrskih dni polepšali sivi vsakdan z okusom po najlepšem mesecu v


.Imejmo se radi.



Izdelki v angleščini, možen prevod