Zakaj je dobro jesti slive ?

Obstaja kar nekaj vrst sliv – različnih barv in oblik, vsem pa je skupno, da so zelo hranljive. Dokazano je, da telesu pomagajo, da lažje izkoristi železo. Vitamin A preprečuje nastanek bolezni oči, vitamin C pa ohranja zdrava tkiva in krepi imunski sistem. Sveže slive so priporočljive za ljudi, ki trpijo za boleznimi ledvic in jeter ter za revmatizmom.

Z rednim uživanjem se nam izboljša splošno počutje, odpravljajo slabo voljo, nemir in depresijo. Dokazano tudi znižujejo raven holesterola. Zaradi svoje tople sveže arome pa so celo navdih za fine in čutne dišave.

Zakaj je dobro jesti slive ?

Foto: Dreamstime – suhe slive, napitek

Najokusnejše so sveže, takoj po obiranju. Plodovi naj bodo zreli, taki so na otip rahlo mehki. Kakovostne sadeže boste prepoznali po lepi izraziti vijolični barvi in zdravi koži. Iz njih pripravljamo najrazličnejše poslastice, od pit do marmelade, tudi z mesom se dobro ujamejo, uživamo lahko tudi v suhih: te vsebujejo kar šestkrat več antioksidantov kot sveže, dobro pa delujejo tudi na zdravje kosti, zlasti pri ženskah v menopavzi.

So odličen vir vitaminov C, K, E, B6 in folne kisline, ki ne krepi le odpornosti organizma, ampak tudi pospešuje absorpcijo železa, ohranja zdravje kože, mišic, kosti, tudi zob in dlesni. Tudi minerali so v slivah, predvsem baker, kalij, magnezij, železo; kalij pomaga nadzorovati krvni tlak in posledično varuje zdravje srca.

Vsebujejo tudi lutein, kriptoksantin in zeaksantin, ki jim pripisujejo močno antioksidativno in protivnetno delovanje. Nove raziskave so potrdile, da je zeaksantin sposoben filtrirati UV-žarke, zaradi česar velja za dobrega varuha oči in kože. Vitamin E in betakaroten varujeta celice pred prostimi radikali, s čimer preprečujemo izgubo elastičnosti kože, upočasnjujemo nastajanje gub in drugih znakov staranja.

Vsebujejo tudi obilo vlaknin, ki so nujne za pravilno delovanje prebavnega trakta ter odpravljanje težav z zaprtjem. Ker slive ne vsebujejo nasičenih maščob in imajo le malo kalorij, so idealne za tiste, ki bi radi izgubili kak kilogram.

Slive lahko dodate kosmičem, zelenim solatam, celo rižu. Še posebno okusne so v kombinaciji z narezanimi oreški ter s svežim ovčjim ali kozjim sirom. Če jih v mešalniku zmešate z jogurtom in medom, boste uživali v okusni hladni juhi. V sadni solati jih zmešajte z jagodami, malinami in breskvami ter postrezite s palačinkami ali vaflji. Poskusite tudi slivov sladoled s sivko.

Zakaj je dobro jesti slive ?

Foto: Dreamstime – slive, smoothie

Kraljica dobre prebave

Poleg svežih sliv imajo ugodne učinke tudi suhe slive, še posebej na počasno prebavo. Če imate težave z izločanjem, naj ne bi nič pomagalo bolj kot uživanje sliv na tešče. Zvečer namočite približno za pest suhih sliv v vodo in zjutraj pojejte slive skupaj s tekočino vred. Pri hujših oblikah zaprtja si lahko pripravite tudi gosto slivovo kašo, ki jo ravno tako pojeste na tešče.

Shranjevanje

Če so slive pretrde, jih v papirnati vrečki za nekaj dni pustite na sobni temperaturi. Resda ne bodo postale bolj sladke, vendar se bodo vsaj malce zmehčale. Zrele slive pospravite v plastično vrečko in jih v hladilniku hranite približno štiri dni. Slive, ki jih nameravate uporabiti za pripravo sadnih sokov, lahko tudi zamrznete, vendar jim pred tem odstranite koščice.

Ne pretiravajte

Čeprav imajo vrsto pozitivnih učinkov, pa se nikar do grla ne najejte svežih sliv! To vam bo povzročilo marsikatero preglavico, kot so krči v trebuhu in črevesju, napet in na otip boleč trebuh ter neprijetne prebavne vetrove. V hujših primerih lahko povzročijo tudi neprijetno drisko, ki pa ob prenehanju uživanja sliv preneha. Zato svežih sliv raje ne jejte v obilici, temveč jih lahko shranite tudi na druge načine.


Delite objavo s prijatelji:
 
 


Nedavne objave:  
  • Takšen je bil prvi dom Salme Hayek

    Mehiška igralka Salma Hayek danes živi navadnim smrtnikom nepredstavljivo življenje. Skupaj s soprogom, francoskim multimilijonarjem Françoisem-Henrijem Pinaultom, namreč uživa v prestižnem svetu visoke družbe, v katerem se ukvarjata zlasti s kupovanjem luskuznih domov. Hayek in Pinault sta namreč lastnika zavidanja vrednih nepremičnin, […]

  • Na Hrvaškem več kot 200 novih okužb, največ v Dalmaciji

    Hrvaški županijski štabi civilne zaščite danes poročajo o skupno več kot 200 novih okužbah s koronavirusom v zadnjih 24 urah. To je največje dnevno število novih okužb od začetka epidemije na Hrvaškem. Največ novookuženih je v splitsko-dalmatinski županiji ter na območju Zagreba, kje so od četrtka zabeležili 77 oziroma 60 novih […]

  • Recept: Polnjeni paradižniki

    Sestavine za 4 osebe: 4 velikih ali 8 majhnih paradižnikov 2 šalotki 80 g trakov šunke 6 žlic olivnega olja 50 g odmrznjenega graha 1 žlica sesekljane bazilike 160 g kuhanih makaronov 100 ml smetane 80 g sira 80 g drobno nastrganega parmezana morska sol sveže mlet poper Foto: Dreamstime – polnjeni paradižniki Priprava: Šalotki

  • Pravilna metoda sušenja borovnic

    Medtem ko sveže borovnice izboljšujejo prebavo, pa posušeni plodovi delujejo ravno nasprotno, saj zapirajo in tako ob enem veljajo za učinkovito naravno zdravilo zoper diarejo. Sadeži se ponašajo s pravo zakladnico hranilnih snovi, vsebuje denimo petkrat več antioksidantov, kot jih najdemo v brokoliju, bučkah, jabolkih in korenju. […]

  • Alergija na sonce: Domača zdravila proti srbenju in izpuščajem

    Strogo gledano alergija na sonce sploh ni alergija, temveč gre za neko obliko svetlobne dermatoze, ki je znana tudi pod imenom sončni ekcem. Natančen vzrok ni znan, koža pa se na sonce odzove z rdečico, izpuščaji, vozlički in mehurčki. Predvsem na dekolteju, ramenih in rokah. Kako si pomagati na naraven način ? ➽ krpa, namočena

  • (Novo v Sloveniji) Preverite, kje lahko od danes naprej v Ljubljani kupite nov avtomobil znamke Tesla

    Avtomobilska znamka je v Sloveniji na nek način prisotna že več kot desetletje. Naša država je bila namreč ena izmed prvih na svetu, ki je tedaj na bencinskem servisu na Kozini prejela prve električne polnilnice omenjene znamke. Na drugi strani v zadnjem obdobju na naših cestah lahko opažamo vedno več njihovih vozil s poudarkom na

  • Inštitut Jožef Stefan: okužbe se podvojijo na osem dni, potrebni ukrepi za zmanjšanje uvoza okužb

    Šele v prihodnjih dneh bo po mnenju inštituta znano, ali je veliko število pozitivnih testov v zadnjih dneh le posledica enkratnega skoka dnevnega števila pozitivnih testov na višjo raven zaradi povečanega vnosa okužb iz drugih držav ali pa morebiti nakazuje skrb zbujajočo eksponentno rast, ki bi zahtevala hitro sprejetje ustreznih […]

 

Veseli smo vašega obiska …

  • 229.306 ogledov naše spletne strani.


.Imejmo se radi.



V spodnjem iskalniku poiščite: